Hva gjør jeg i Lions?

Jeg har vært medlem i Lions Club Oslo i litt over tre år nå, og har på de årene engasjert meg endel i organisasjonen på en utradisjonell måte.

Når du blir medlem i Lions så blir du invitert inn i en klubb. Denne klubben lever et relativt selvstendig liv og jobber som regel mest med lokale aktiviteter i nærmiljøet.

For meg var ikke dette så interessant så jeg engasjerte meg relativt fort i distriktet istedet.

Hva er Lions sier du?

Lions Clubs International er en verdensomspennende organisasjon med 45 000 klubber og 1,35 millioner medlemmer i over 200 land og geografiske områder verden over. Dette gjør oss til den største humanitære serviceorganisasjonen i verden.

Her i Norge er vi 11.700 medlemmer fordelt på 469 klubber i 10 distrikter over hele landet.

Vil du lese mer om hva Lions Clubs står for og gjør, er Wikipedia et utmerket sted å starte.

Hvordan har jeg involvert meg?

Vinteren 2009 spurte min gode kamerat Atle meg om jeg kunne tenke meg å hjelpe ham med Operasjon Ved. Etter å ha vært med noen ganger på det ble jeg av Atle og Gunnar invitert til å delta på noen klubbkvelder hos Norges første og eldste klubb, Lions Club Oslo.

Atle og Gunnar trykket veldig på at jeg måtte på på samlingene til Lions, så allerede første året mitt i organisasjonen gikk jeg på Distriktsmøte, Stormøte og Riksmøte. Dette gjorde at jeg relativt fort ble kjent med folk fra andre deler av distriktet og landet.

Hvis vi spoler et par år frem i tid så var Operasjon Ved fortsatt den eneste klubb-aktiviteten jeg kjente at jeg syntes gav meg noe særlig. Lions Club Oslo holder til på beste vestkant og jeg som en østkant-gutt har litt problemer med å se nytteverdien av å bruke tid og penger på Oslo 3 når det er så mange andre steder i Norge og verden som trenger vår hjelp.

Jeg ble plutselig en dag invitert inn i et par lukkede Facebook-grupper et fåtall, men ivrige Lions-medlemmer drev. Lite visste de hva som ville treffe dem. Dette var min arena, jeg mente mye om det meste og spammet disse gruppene med meninger om hva Lions burde gjøre innen web og sosiale medier for å vokse.

Det tok ikke lenge før jeg ble kontaktet av gjengen bak Det er Mitt Valg og ble spurt om jeg kunne hjelpe til med deres nye Facebook-satsning. Det sa jeg ja til og ett år senere satt jeg plutselig i Distriktets sekretæriat og hadde utviklet et konsept vi kalte Distriktets Servicekontor.

Ifjor høst ble jeg også bedt om å holde et innlegg på Lions Fagdagene om sosiale medier og Facebook spesielt:

Jeg møtte mye motstand på disse Fagdagene. Jeg ble litt sjokkert over hvor mye motstand det var blant Lions folk mot å benytte sosiale medier, og da Facebook spesielt, til å spre vårt gode budskap og kanskje til og med til å rekrutere medlemmer.

Siden jeg ikke gir meg så lett, så har dette gitt meg blod-på-tann, og jeg jobber nå for tiden for å arrangere et Facebook-kurs for klubbene. Av 469 klubber er kun 25 registrert på Facebook.

Lions fremtid i Norge

Det er ingen hemlighet at medlemsmassen i Lions Club lekker som en sil. Snittalderen er skyhøy samtidig som nye medlemmer har en tendens til å slutte igjen.

Vi har også fortsatt noen klubber som tviholder på å være rene herre- eller dameklubber.

Mye av problemet med rekrutering ligger nok i at medlemsmassen blir eldre og eldre. Man rekruterer gjerne venner og bekjente, og det betyr at medlemsmassen har færre og færre potensielle medlemmer å rekrutere.

Derfor tror jeg at vi må ut i sosiale medier og promotere oss, sette Lions Club på kartet rett og slett. Det nytter ikke å annonsere i lokalavisene lenger, papirutgaver av lokalavisene er like utryddningstruet som herreklubbene er.

Røde Fjær aksjonen

I 2015 skal Lions igjen arrangere Røde Fjær. Det er seks år siden sist og jeg tror ikke Lions-folket har innsett hvor fort slike merkenavn går i glemmeboka. Når vi da i tillegg har valgt vårt eget Det er Mitt Valg som formål denne gangen, så tror jeg Lions har en formidabel jobb foran seg.

Sånn jeg ser det, er en solid satsning på sosiale medier et absolutt must for å lykkes med målene om rekrutering og en vellykket Røde Fjær aksjon.

Hvis du fortsatt leser denne lange artikkelen, hva synes du? Hva slags forhold har du til Lions Club, Det er Mitt Valg og Røde Fjær? Hvordan mener du vi kan lykkes med å gjøre Lions og vårt arbeid mer kjent? Jeg hadde satt umåtelig stor pris på kommentarer, enten du er Lions-medlem eller ikke!

6 kommentarer om “Hva gjør jeg i Lions?”

 1. Skulle hatt litt bedre tid – reiser nu straks til langt-vekk-i-stan. Meget bra innlegg, tekst og innhold ved skumlesing. Det er veldig bra at du ikke gir deg mht Facebook og andre sosiale medier. Lions Røde Fjær er et navn som kjennes igjen av svært mange, riktignok stort sett bare som Røde Fjær. Der er ikke mange som vet at det er Lions som står bak. Her er i alle fall en utfordring. Synd du føler en treghet i viljen til å gjøre mer på sosiale medier. Kan det ha noe med alder å gjøre…..? I alle fall, det som antakelig skal til er kursing, kursing og atter kursing. Uansett: du skal ha hjertelig takk for at du gjør ærlige forsøk på å trekke oss opp på et høyere nivå i denne digitale verden!

  Svar
 2. Gaute, dette er svært spennende, og siden jeg både har omfattende erfaring fra sosiale medier og ble nylig ansatt som leder for Lions Røde Fjær 2015, er dette problemstillinger og utfordringer jeg er meget opptatt av. Når finner Facebook-kurset sted?

  Svar
   • Det gleder meg utrolig mye å se denne utviklingen, nå også med ny leder for Lions Røde Fjær 2015 på plass. Etter mitt syn, er vi på en flott utvikling av vår kommunikasjon. Ledet av deg Gaute, som distriktets PRC. Flott. Et spørsmål via denne siden til Lise Gulbransen. Kan du presentere deg selv? Vi er veldig spente.

    Svar
    • Hei! Hyggelig og spennende med ambisjoner, interesse og forventninger. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppdraget og til å bli kjent med og samarbeide med organisasjonen! Jeg tiltrer 7. oktober og venter med offisiell offentliggjøring, presentasjon o.l. Men inntil videre kan jeg si følgende: Jeg er en voksen dame med over 25 års arbeidserfaring fra organisasjonsliv og kulturliv (menneskerettigheter, miljøvern, musikk og idrett) med hovedtyngde innen kommunikasjon, organisasjonsutvikling og prosjektledelse.

     Svar

Legg igjen en kommentar