Starte en blogg, men hvor?

Så du har lyst til å starte å blogge. Plattformen du velger er viktig, men hvilken skal du velge?


NB: Les heller min oppdaterte versjon 2.0 av denne bloggposten.


Hvorfor skal du blogge? Det er et spørsmål du må stille deg først. Sett ned noen punkter på hva du ønsker å blogge om, hvorfor du ønsker å blogge, hva vil du oppnå og hvem vil du at skal lese bloggen din.

Så bør du tenke på hva du ønsker å ha på bloggen din, ønsker du for eksempel integrasjon med sosiale medier? Ønsker du å være en del av et bloggsamfunn? Ønsker du å tjene penger på bloggen din (reklame)?

Når du har fått litt klarhet i alle disse spørsmålene begynner du å nærme deg en strategi og et mål med bloggen din. Da er det på tide å se på plattform. Det finnes ganske mange plattformer for blogging, og det dukker stadig opp nye.

Jeg har tatt for meg de fem plattformene som jeg ser det som mest naturlig å vurdere om du skal lage deg en norsk blogg.

Kjolen er fra AZdresses.com

Blogg.no

Det norske alternativet. Hvorfor skal du velge blogg.no? Hvis du er jente i alderen 14-29 år og/eller er mote-interessert og ønsker å være en del av et større bloggsamfunn, så kan blogg.no være et naturlig sted å starte.

Hvorfor ikke velge blogg.no? Det er et bloggsamfunn som har fått et rykte for å være kun for «rosa-bloggere» og et kommentarfelt fullt av misunnelse og syrlige kommentarer.

Jeg skal ikke prøve å si så mye mer om den plattformen for jeg har aldri brukt den selv. Jeg tror likevel de fleste har et forhold til blogg.no

Blogger / Blogspot

Blogger eies av Google og integrerer veldig bra med Google sine tjenester. Du kan bruke blogspot.no til å drifte bloggen din, eller du kan kjøpe deg eget domene og webhotell.

Blogger er flatfil-basert og en plattform som er litt begrenset. Det har vært veldig lite utvikling av Blogger plattformen de siste årene, og jeg klarer ikke helt se hvordan den passer inn i Google sin strategi. Ikke bli overrasket om Google plutselig tvinger brukerne over til Google+ istedet.

Tumblr.

Tumblr. (ja, det skrives med punktum) er den bloggplattformen som vokser raskest for tiden. Yahoo kjøpte nylig opp tjenesten, men har lovet å la plattformen utvikle seg videre uavhengig av Yahoo.

Tumblr. er en mellomting mellom Twitter, Instagram og tradisjonell blogging. Tumblr. er først og fremst et nettsamfunn med egne mobil-apper og en feed alla Twitter, men du kan koble ditt eget domene (ikke webhotell) opp mot Tumblr., og du kan kjøpe ganske unike temaer for å gjøre bloggen til «din egen».

Tumblr. er en morsom og litt «casual» form for blogging. Det er veldig lett å blogge fra mobilen med Tumblr. Se min http://gauteweb.net/ som eksempel.

OPPDATERT: Jeg har laget en helt egen blogg-post om Tumblr.

WordPress.com

Nå begynner vi å bli seriøse. WordPress er verdens mest brukte publiseringsplattform for web. WordPress er åpen kildekode og kan brukes på flere måter.

WordPress.com er den kommersielle delen av prosjektet. Det er nok littt forvirrende at bloggsamfunnet heter det samme som plattformen bare med .com på slutten istedet for .org, men det er som det er.

På WordPress.com kan du opprette din egen blogg på et subdomene eller du kan kjøpe ditt eget domene direkte på WordPress.com. Sistnevnte er relativt dyrt sammenlignet med å leie ditt eget webhotell, men det gjør at du er en del av bloggsamfunnet.

Nå er ikke WordPress.com så stort i Norge som et bloggsamfunn, så jeg tror ikke denne fordelen er så stor sammenlignet med begrensningene. Det er nemlig endel begrensninger ved WordPress.com versus WordPress.org på eget domene.

Jeg lar Morten Røvik forklare forskjellen på dem her:

WordPress.org

Nå snakker vi business! Med WordPress.org på eget domene og webhotell står du fritt til å tilpasse bloggen din akkurat slik du vil med tredjeparts innstikk og temaer, slik jeg har gjort her på https://gauteholmin.no/

Ønsker du likevel å være en del av nettsamfunnet WordPress.com kan du fortsatt være det ved å installere innstikket Jetpack fra WordPress.com.

WordPress.org er altså en åpen kildekode publiseringsløsning som du installerer på ditt eget domene og eget webhotell. Dette gjør at det er en betydelig høyere terskel for å komme igang, men det betyr også at du står helt fritt til hva du vil gjøre og hva slags innhold du skal ha.

Med en egen installasjon har du plutselig en hel ny verden av muligheter. Det finnes ti-tusenvis av forskjellige temaer og utvidelser (innstikk) du kan installere og tilpasse. Det aller meste er gratis, men det beste koster som regel noen kroner uten at du blir fattig av den grunn.

Dette er plattformen jeg vil anbefale hvis du mener alvor med bloggingen. Ønsker du profesjonell hjelp, så kan jeg anbefale mine gode venner i Nettcoach.no. De hjelper deg med det tekniske, designmessige og det aller viktigste… det innholdsmessige.

14 kommentarer om “Starte en blogg, men hvor?”

 1. Hei -:)

  Jeg startet å blogge litt for et par måneder siden på blogspot , men er ikke helt fornøyd .
  Kanskje jeg skulle bytte til bloggster? 😉
  Er det noen som vet hvordan jeg gjør det.?

  mvh
  Ann-Christin

  Svar
 2. Nå har jeg vært inne og tittet på Bloggster. Nettstedet henger og er lite responsivt. Lite brukere og basert på de mistenkelige kommentarene her, mistenker jeg ugler i mosen…

  Det opplyses ikke noe om sikkerhet, eierskap til innhold eller SLA. Jeg vil nok anbefale å holde seg unna.

  Svar
 3. Kan vi legge ut videoer på blogg? Hvilken blogg vil egne seg best om du vil legge ut matprogrammer ol?

  Svar
  • Hei Heidi-Lill.

   Klart man kan legge ut videoer. Jeg ville brukt YouTube eller Vimeo til å hoste videoene, også embedde dem på bloggen din.

   Du kan egentlig bruke hvilken som helst bloggplattform til det, men for WordPress (hostet på eget webhotell) finnes det endel flotte temaer som har spesiell støtte for embedding av videoer.

   Du gav meg nå en god ide til en ny bloggpost, jeg har noen slider fra tidligere kurs om dette temaet. Følg med 😉

   Svar
   • Hei igjen. Jeg har aldri blogget før og er helt grønn på dette med webhotell og embedding. Vet knapt hva det er. ER det noe hjelp en kan få for å komme litt i gang eller er det bare å prøve og feile? Er det norske blogger på World Press eller må man ha alt på engelsk? Sikkert mange dumme spørsmål fra en uvitende person. 🙂

    Svar
    • Hei igjen. Jeg er litt usikker på hva du spør etter. Hvis du ønsker profesjonell hjelp, så vil jeg anbefale mine venner i http://nettcoach.no (disclaimer: jeg er medeier).

     Ellers er prøve og feile alltid en god læringsprosess, selv om resultatet ikke alltid er suksess 😉

     Angående WordPress på norsk, så ja, WordPress finnes på norsk (og nynorsk), denne bloggen her kjører jeg på en norsk installasjon av WordPress: https://nb.wordpress.org

     Svar
 4. Hei. Skrev en laang kommentar, men nå finner jeg den ikke her. Kan du alikevel ha fått den? Håper på raskt svar visst ikke må jeg prøve å få rekonstruert den mens det fortsatt er relativt ferskt

  Svar
 5. Jeg har allerede blogget mange år på blogger. Vært stille en periode nå, men har lyst til å blogge igjen. Det var så greit å kunne blogge fra tlf min. Hadde Samsung Galaxy tidligere og har nå byttet til Iphone, men her kan jeg ikke finne den på appsthore. Er det virkelig ikke mulig å blogge fra I Phone til Blogspot? Hvis ikke så vurderer jeg og bytte til en annen blogg hvor jeg kan det, vil helst ikke det. Hvilken vil du anbefale meg da?

  Denne har jeg pr. i dag.: http://jannesaltmulig.blogspot.no/

  Svar
  • Hei Janne.

   Jeg tror ikke det skjer noe med Blogger fremover, så ønsker du å blogge fra mobilen, må du nok vurdere å flytte bloggen din.

   Jeg har lyst til å anbefale Medium, men rykter om dårlig økonomi og reduksjon i ansatte gjør meg litt usikker på Medium sin finansielle fremtid.

   WordPress er uansett ett sikkert kort, litt høyere brukerterskel enn Medium, men også de har en helt grei mobil-app, og ikke minst; de har en import-funksjon hvor du kan importere hele Blogger-bloggen din.

   Medium kan også importere, men da må du importere en og en bloggpost, hvilke er litt upraktisk om du har mange du vil ta med, og jeg er ikke sikker på hvor bra den fungerer mot Blogger.

   Svar

Legg igjen en kommentar