Pappablogg

Nå som jeg er litt over halvveis i pappapermen så tenkte jeg å gjøre opp status.

Jeg har vært så heldig å ha en kone som ville gi meg mer tid med Iris enn de 12 ukene myndighetene har reservert for oss fedre, så jeg har totalt 4 måneder og et par uker hjemme med datteren min.

Nå har jeg straks vært hjemme i tre måneder og har halvannen måned igjen.

Pappatid

Før jeg gikk ut i pappaperm så var jeg på Dagsnytt 18 og diskuterte Pappatid-appen til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR). Jeg tenkte oppriktig at denne tjenesten ønsket jeg å benytte.

Desverre er status på Papptid-appen ett ødeland.

Når det en gang i mellom dukker opp noenting der, så er det mest ting for spesielt interesserte. Ikke har jeg følt veldig initiativ selv heller til å lage aktiviteter der. Naturlig nok så føler jeg som de fleste at jeg trenger ett eller annet form for nettverk av mennesker før jeg inviterer til aktivitet.

Her bør BUFDIR få kommersielle aktører på banen for å lage aktivitet før hele tjenesten kan skrotes.

Barselgruppe

Pappatid-appen til BUFDIR ble laget fordi fedre ikke har samme tilbudet som mødre når det kommer til barselgrupper. Min erfaring er derimot at hvis man tar initiativ så tar morens barselgruppe imot fedre med åpne armer når det er deres tur til å være hjemme.

Jeg har følt meg hjertelig velkommen i barselgruppen og etterhvert har flere (ihvertfall en) fedre kommet til. Vi har en Facebook-gruppe der vi planlegger trilleturer, babykino og babyskrik (Munch-museet).

Babysvømming

Her er det bare en ting å si… gjør det 🙂

Babysvømming er ukas absolutte høydepunkt for Iris, hun elsker det. Dessuten er det en unik mulighet til å virkelig komme nærme barnet ditt.

BabyKino

BabyKino kan være artig, men ikke gå på en altfor intens film. Det er nok med forstyrrelser i salen og om du ikke har en like snill datter som Iris så kan du risikere å måtte gå ut og inn av salen flere ganger for bleieskift, o.l.

Jeg har bare vært en gang på babykino og da så vi Supervention. Genial type film å ha på Babykino!

Ting Tar Tid

Ikke planlegg for mye, og ikke ha tøffe tidsplaner. Ting tar tid, og etterhvert som du blir vant til en roligere dagsrytme så kan du lett bli stresset av å ha tre -3- ting du SKAL gjøre en dag. Sett av minst en til to dager i uka til bare kosetid.

Søvn

Det er ikke til å stikke under en stol at det blir mangel på søvn. Dette er for meg den største utfordringen. Iris våkner nesten konsekvent to ganger iløpet av natten. Når Iris er syk mangedobles antallet ganger jeg må opp, krysse leiligheten og få henne i søvn igjen.

Dette ødelegger søvnrytmen min fullstendig til tider og siden jeg ikke klarer å sove på dagtid, så gjør dette at jeg enkelte dager har kortere lunte enn jeg burde. Det går selvfølgelig ikke ut over Iris, så da får av og til min flotte kone høyst ufortjent en litt sur ektemann når hun kommer hjem…

TV-serier

Iris og de fleste andre spedbarn skjønner ingenting av barne-TV, men elsker Drømmehagen og Baby Jack på NRK3. Sett det på serie-opptak, så har du noe barnet kan se på hvis det er noe du må gjøre og hun har en litt «grinete» dag.

For meg selv så har jeg nå klart å se meg igjennom fem sesonger av Sons of Anarchy på Netflix mens Iris sover på dagtid. Hun sover ca. 2 timer hver dag, og jeg er ikke av de som klarer å sove på dagen, så da sløver jeg i sofaen eller senga med med litt skikkelig gla’-vold på titteboksen.

Ta mye bilder

Min gode venn og fotograf, Trond Heggelund, maser hele tiden om at jeg må huske å ta mye bilder av Iris. Det er hyggelig å kunne dele med venner og familie og fint å ha når hun blir større. Jeg tar derfor flere bilder av henne hver eneste dag, enten med skikkelig fotoapparat, mobil eller film med et Sony ActionCam jeg har kjøpt.

Iris_piano

Jeg var litt redd for å spamme folk på Facebook med mine bilder, men jeg får så mye positive tilbakemeldinger og spørsmål om hvor de blir av hvis det går for mange dager, så da får det bare være at enkelte mer perifere venner kanskje synes jeg spammer med babybilder 😉

Konklusjon

De første tre månedene har gått altfor fort. Jeg kjenner meg ikke helt igjen i de som sier de kjedet seg i pappapermen. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har en arbeidsgiver som Steria AS, som oppfordret meg til å ta ut så mye permisjon jeg ville og som betaler full lønn i permisjonen.

Nå er det julefeiring for siste gang i mitt barndomshjem på Furuset som står for dør, og så har jeg heldigvis hele januar måned igjen før jeg må tilbake på jobb.

3 kommentarer om “Pappablogg”

Legg igjen en kommentar