Hva du enn gjør, ta backup!

Store gutter tar ikke backup, men de gråter ofte!

Det er skremmende få av oss som tar backup og først når uhellet er ute, skjønner hvor viktige dataene vi lagrer egentlig er. Feriebilder, personlige dokumenter, skolearbeid, osv, osv…

På jobb har din arbeidsgiver forhåpentligvis backup-rutiner på plass, men hva med din hjemme-PC, nettbrett og mobil?

Enkelte jeg kjenner har kjøpt en ekstern harddisk og kopierer av og til manuelt ting over dit. Det er forsåvidt greit nok det, men hvor ofte gjør man en slik operasjon? En gang i måneden, halvåret, en gang i året? De fleste sitter da med en svært gammel backup.

Nei, backup må være noe som gjøres automatisk, uten at du tenker over det!

Backup til ekstern harddisk

backup
Lokal backup i hjemmet kan du gjøre til en USB-harddisk eller til et SAN. For å gjøre det automatisk trenger du software.

Er du heldig og har en Mac, så har Apple inkludert Time Machine som er en genialt enkel og god backupløsning. Du kan selv velge hvor du skal lagre backupen, på en USB-harddisk eller ett SAN om du har det. Første gang du plugger i en USB-harddisk spør faktisk Mac’en din om du ønsker å bruke den til backup. Svimlende enkelt og effektivt!

Microsoft har etterhvert kommet etter og inkludert backup-software på Windows 7 og nyere. Jeg har personlig ingen erfaring med denne løsningen.

Har du derimot en eldre Windows PC, så må du ut og skaffe deg backup-software. Det eneste jeg har erfaring med her, er HP Simple Backup, som er inkludert på HP sine USB-harddisker. Les en test jeg gjorde i sommer for Mobizmag.no.

Backup til skyen

Backup til en ekstern harddisk er fint det, men dataene dine ligger fortsatt lagret i huset ditt. Hva hvis det brenner ned? Eller hvis du har innbrudd og tyvene stikker av med både PC og harddisk?

Backup til skyen var svindyrt før, men det er det ikke lenger. Mye fordi det nå er så mange tilbydere på banen. Microsoft SkyDrive, Dropbox, Google Drive, Box og JottaCloud er bare noen eksempler på tilbydere som både tilbyr gratis lagring (begrenset mengde) og abonnement på større lagring.

Alle disse har automatisert backup av dine data, både for PC, Mac og mobil.

Hvem skal du velge? Jeg har valgt Dropbox for lenge siden og har alle mine data lagret der, men skulle jeg valgt igjen idag hadde jeg nok valgt JottaCloud.

Hvorfor? JottaCloud har etterhvert fått meget bra synkroniseringsløsning på alle plattformer og har mer fleksible prismodeller enn de andre leverandørene, men aller viktigst; de er norske. Dataene dine blir liggende på servere i Norge.

Jeg vurderer sterkt å bytte fra DropBox til JottaCloud, men det viktigste er egentlig at jeg har backup, både lokalt hjemme og i skyen, av alle mine enheter.

Hjelp, PC’en har kræsja!

Dette har jeg hørt relativt ofte. PC’en har kræsja, man har ingen backup og det er krise, feriebildene må reddes!

Nei, jeg hjelper deg ikke gratis. Helst vil jeg slippe å fikle med dette, men av og til gjør jeg unntak. Jeg tar da så godt betalt at en backup-løsning i skyen hadde vært veldig mye billigere.

Her forteller jeg deg hva jeg gjør:

  • Skru ut harddisken.
  • Kjøp eksternt USB-kabinett på Clas Ohlson (pass på å kjøp riktig størrelse og type (IDE/SATA)). Ta med harddisken til Clas Ohlson, så hjelper de deg med å finne riktig.
  • Kjøp ny harddisk eller PC.
  • Koble til harddisken via USB.

I ni av ti tilfeller så er det ikke harddisken som er gåen, men ett korrupt operativsystem, noen sektorer på harddisken, eller noe annet fysisk feil med din PC. Da får du nesten alltid lett kopiert dine data tilbake med denne fremgangsmåten.

Funker ikke dette, er harddisken din ødelagt, og de eneste som kan hjelpe deg er firmaer som IBAS eller Ahlberg Data… og her ryker feriebudsjettet fort.

15 kommentarer om “Hva du enn gjør, ta backup!”

  1. Hei,
    Jeg har akkurat fått beskjed fra serviceavdelingen på humac at de ikke klarer å få noe ut fra harddisken min. Nå er alternativet å sende den til Ibas eller Ahlberg. Det jeg synes er så merkelig er at det kom opp en melding om at det var en feil på programvaren på den modellen jeg hadde og i mellomtiden kom det en blinkende mappe med spørsmålstegn på min MacBook air. Teknikeren fikk kontakt med harddisken men fikk ikke ut filene ved å sette den i noe eksterne greier. Jeg skjønner ingenting, men tror du det er mulig å få ut bildene mine? Den har ikke vært utsatt for slag og er 1,5 år gammel . Setter stor pris på svar, vennlig hilsen Linda Monsen

    Svar
    • Hei Linda.

      MacBook Air har ikke tradisjonell harddisk, så trikset jeg skriver om her, å ta ut harddisken, hjelper ikke deg noe.

      Apple har noen mulige løsninger listet opp i denne KB artikkelen her: http://support.apple.com/kb/ts1440

      …men jeg vil anta at Humac har testet alle disse tingene, så da er det kun siste alternativet på den siden som er gjenstående, å installere OS X på en ekstern harddisk og prøve å kjøre migreringsassistenten.

      Du bør sjekke med Humac om de har gjort alle tingene i den KB artikkelen til Apple, referer til artikkelen og be om beskrivelse av alt de har prøvd opp mot den.

      Hvis de har det, kan det være at alle dine data er tapt om du ikke har tatt backup desverre.

      Svar
  2. Jeg skal opp til han i morgen. Han har prøvd alt han kan prøve, så i morgen er det snakk om å sende den til Ibas eller Ahlberg. Vet ikke hvem jeg bør velge. Leste nettopp på albergs side at maskiner som er et til er og et halvt år gamle har en feil, og at det er ingen som har funnet en måte å ta ut data på. Har bare lyst til å grine …. Det værste er at jeg hadde kjøpt harddisk elements, men fikk den ikke til å virke med Mac. Fetteren min som var på besøk hjalp meg og vi fikk ført over noe video, men hadde ikke tid til alt….

    Svar
    • OK, lykke til!

      Når du har fått opp maskinen din igjen, bruk i det minste den innebygde Time Machine funksjonaliteten til Apple. Du trenger ikke kjøpe backup-software, bare en USB-harddisk.

      Svar
      • Tidenes beste oppdagelse !!! Da vi sjekket min eksterne harddisk som jeg hadde levert på Humac slik at han kunne hente filene ut på den , viste det seg at der hadde min fetter ordnet Time mashine funksjonen gor meg da han var her på besøk, og det lå en full backup av hele maskinen på den. Bilder og alt!!! Jeg trodde den bare inneholdt noen mapper, men der lå altså alt.

        Det viste seg at feilen på Macens harddisk var total, så det var svært liten sjans at både ibas og Ahlberg kunne hente noe ut.

        Jeg er kjempeglad, og har fått meg en skikkelig vekker.

        Svar
        • Så flott Linda, greit å ha snille fettere som ordner opp, selv uten at du vet det 🙂

          Takk for at du delte historien her, viser bare enda bedre hvor viktig backup er!

          Svar
    • Du får titte litt rundt, men Microsoft har for tiden en nesten uslåelig deal med 79,- kroner i måneden for Office 365 Home.

      Da får du fem lisenser på Microsoft Office, samt 1 TB med lagringsplass i Microsoft OneDrive (tidligere kalt SkyDrive) for hver av de fem.

      Ulempen er at OneDrive er litt mer ustabil (jeg har for tiden store problemer med synk mot min iMac) og ikke like brukervennlig som Dropbox, JottaCloud og Google Drive.

      Svar
  3. Siden dette fortsatt er en av mine mest populære bloggposter tenkte jeg å oppdatere med at jeg nå personlig bruker JottaCloud til alle husets dingser (nettbrett, mobil og Mac).

    Det koster meg kroner 59,- i måneden og det gir ubegrenset lagringsplass på ubegrenset antall enheter.

    Jottacloud er helt konge på backup, ikke fullt så konge på deling og litt svake på mobile apps (mangler noe funksjonalitet sammenlignet med Dropbox og Onedrive). Likevel har jeg valgt dem fordi:

    – Norsk alternativ, ingen amerikanske byråer som kan snoke i dataene mine
    – God pris og slipper å tenke på lagringsplass og sånt
    – Dønn stabil automatisk backup

    Manglene kan jeg leve med, produktet blir sikkert enda bedre etterhvert som kundemassen øker.

    Svar
  4. Hei, trenger en god backupløsning kjapt og prøver å orientere meg blant tilbyderne. Lurer på hva erfaringen din/deres er med Jottacloud når det gjelder:

    Må være pålitelig og enkelt i bruk, helst kunne laste «alt» opp automatisk og ikke bare manuelt valgte filer, deretter oppdateres når filer på maskinen endres, ha både god opplastningshastighet og nedlastningshastighet slik at man raskt kan gjennopprette innhold om en harddisk går tapt. (Mistes, stjeles, etc.)

    Svar

Legg igjen en kommentar