La meg ta deg med til byen min

Altfor ofte kan vi lese kronikker om hvor forferdelig Oslo er. Nesten utelukkende av innflyttere som tviholder på illusjonen av at de hadde det så bedre på bygda.

Jeg har vokst opp her i byen. Født på Aker Sykehus, vokst opp i drabantbyen Furuset, siden bosatt nesten midt i Sinsenkrysset på Disen, ni år på Holmlia og snart flytter vi til Mortensrud.

Jeg har jobbet på bensinstasjon på Bjerke og Fornebu (den gang det var flyplass), parkert biler i hotellgarasjen til Oslo Plaza, sanert saker i arkivet på Politihuset, hatt kontorer i Lørenveien, Lysakerlokket, Karenslyst Allé, Hausmannsgate og nå i toppen av Postgirobygget (som noen idioter har døpt om til Posthuset, sikkert noen innflyttere).

Oslo er min by og det finnes ingen bedre steder å bo i dette landet.

Hun sang for meg, hun sang for meg
Klokkene fra bysykkel’n og kirken
De blanda seg, til en sang for meg
Gatepop av byduer i dur
Det falt et eple fra gatelykta
De jobber med å få røttene til gata fiksa
Men stopper klokka seks for da har gata kvikna
Med gatepop av byduer i dur

Disse kronikk-forfatterne som skriver om hvor grå og kald Oslo-by er, hvor usosiale borgerne av byen er, og hvor forferdelig det er å bo i asfaltjungelen… møter du dem i en overfylt bar på Grønland en fredagskveld får du etter noen øl høre sannheten.

…om hvordan de flyktet fra bygda si der janteloven eksisterer i høyeste grad. Der du blir frosset ut og sett rart på om du er litt annerledes, kler deg litt annerledes, har andre tanker og gud forby… synes det er ok med fremmedkulturelle eller forelsker deg i folk av samme kjønn.

Disse innflytterne klager over at Oslo ikke har noen sjel, samtidig som de rømmer hjem til bygda så fort det er en oval weekend med røde dager, heier på sitt hjemlige fotballlag og driter i å dukke opp på dugnader. Mangler Oslo sjel, er det fordi innflytterne tviholder på at sitt 20 år lange Oslo-opphold bare er midlertidig, en dag skal de flytte «hjem».

Det er så fint i Oslo at jeg tviler
på at noen har no bedre ferie enn de som har blitt igjen
i Oslo uten andre plikter
enn å vanne blomster for ei tante.

Disse folkene som elsker å kritisere Oslo, de kan umulig noen gang ha:

  • Tatt bussen til Hvervenbukta en solfylt dag i ferien sin.
  • Satt seg på T-banen for å stå på ski i Tryvann Vinterpark når det regner i byen.
  • Spilt løkkefotball med vilt fremmede på Bjølsenfeltet.
  • Gått på TweetUp på Oslo Mekaniske Verksted.
  • Grilla i parken på Musikkens Dag.
  • Solgt bruktklær på Vestkanttorget.
  • Invitert naboen over gangen på te.
  • Møtt opp på Holmliadagene.
  • Prøvd å bo utenfor Ring 3.

Nei, slutt å sleng dritt om byen vår. Hvis du er så misfornøyd med byen du bor i, så gjør noe med det, eller flytt hjem til den bygda du kom fra. Og dere som ikke engang bor i Oslo, men som bruker tiden deres på å skrive negative kronikker om byen vår, skjerp dere og ta en titt i deres egen bakgård!

Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen.

3 kommentarer om “La meg ta deg med til byen min”

Legg igjen en kommentar