Nyforelsket i ett operativsystem

Da Windows Phone kom for ganske nøyaktig fire år siden så syntes jeg det var en kjempespennende plattform. Siden den gang har det gått litt trått for Microsoft. Nå ser det lysere ut igjen!

Nylig fikk jeg en Nokia Lumia 1320 til utlån for å skrive en test på Mobizmag.no. Når jeg tester Windows Phone mobiler ender jeg stort sett opp med de samme tingene å trekke for, alle relatert til operativsystemet. Så det første jeg gjorde denne gangen var å oppgradere den til Windows Phone 8.1 Dev Preview. Dette er en så godt som ferdig versjon av Windows Phone 8.1.

Med Windows Phone 8.1 har nemlig Microsoft rettet på de aller fleste tingene jeg har hatt å utsette i tidligere tester.

Hvordan oppgradere til Dev Preview?

Det er veldig enkelt å oppgradere til Dev Preview. Alt du trenger å gjøre er å registrere deg som en utvikler hos Microsoft. Det enkleste er å registrere seg gratis på Microsoft App Studio. Deretter laster du ned appen Preview for Developers. Så er det bare å søke manuelt etter oppdateringer på telefonen. Hos meg trengte telefonen å oppgraderes i tre steg før jeg fikk Windows Phone 8.1.

Action Center (Handlingssenter)

Det jeg har klaget på i mer eller mindre samtlige tester jeg har gjort av Windows Phone telefoner, er manglende kontroll på varslinger. Dette har endelig Microsoft tatt til seg og bygget Handlingssenteret. I praksis er dette en blåkopi av hva Android har hatt i alle år, men hvorfor endre på noe som andre har fått til å virke? Riktignok har Android mer funksjonalitet i Notification Bar enn dette, men det er en veldig god start.

Her er en video av hvordan det fungerer.

Andre nyheter i Windows Phone 8.1

Det er også endel andre mer eller mindre store nyheter i Windows Phone 8.1.

Du nå kan bytte ut Bing som søkemotor med Google for eksempel, men kun når du søker i Internet Explorer. Søkeknappen vil fortsatt bruke Bing. Når det er sagt så synes jeg Bing er blitt en veldig bra søkemotor.

Det finnes fortsatt ingen offisiell YouTube klient, men Microsoft har laget bedre støtte for YouTube avspilling i nettleseren, så det er egentlig intet savn å ha en dedikert klient.

Når det kommer til personifisering, så har Microsoft gjort det mulig å ha et bakgrunnsbilde på startmenyen som vises igjennom fliser som støtter det.

Mange har også savnet differensiert volumkontroll, det er nå på plass.

WindowsPhone_lagringssensorDen siste av de viktige tingene jeg har savnet, som nå er på plass, er skikkelig håndtering av minnekort. Dette er nå faktisk mye bedre enn på Android.

Du kan nå definere hva som skal lagres på minnekortet, og alt kan i praksis automatisk lagres på minnekortet. Dette betyr at du fint kan kjøpe en telefon med lite internminne også utvide så mye du vil.

Appropos det, sjekk min omtale av den flotte og rimelige telefonen, Nokia Lumia 1320 hos Mobizmag.no.

Hva savner jeg?

Selv om jeg må si at Windows Phone 8.1 er ett griselekkert og kult operativsystem, er det fortsatt noen ting jeg savner.

Først og fremst savner jeg Pebble støtte. Dette er delvis Microsoft sin skyld, selvfølgelig er det Pebble som må bygge denne støtten, men samtidig har det hittil ikke vært mulig, blant annet på grunn av manglene varslings-API i operativsystemet. Så jeg håper at dette nå kommer snart.

Så er det kvaliteten på tredjeparts-applikasjoner. Igjen, ikke direkte Microsoft sin skyld, men når store tjenesteleverandører som Facebook, Instagram, Dropbox og Google behandler Windows Phone på en stesøsterlig måte, så blir det Microsoft sitt problem. Her må det offisielt samarbeid eller penger på bordet tror jeg.

Jeg savner mest av alt en offisiell Dropbox klient og en Gmail klient. Deretter savner jeg at Facebook og Instagram klientene blir minst like gode som på Android og iOS.

En lys fremtid?

Så Windows Phone har endelig mer eller mindre tatt igjen Android og iOS operativsystem-messig. Antallet apper i butikken er også oppe på ett bra nivå nå. Samtidig har Microsoft kjøpt Nokia sin mobildivisjon og dermed sikret den fallende kjempen rent økonomisk, Nokia har jo blitt mer eller mindre synonymt med Windows Phone plattformen.

I deler av verden som Afrika og Russland har Windows Phone tatt ett solid grep om markedet, men her på kollen er de desverre mer eller mindre usynlige. Problemet til Microsoft og Nokia er at her har omtrent alle allerede en smarttelefon, og den kjører Android eller iOS. Dermed må de lokke folk over til sin plattform.

Jeg tror ikke formelen til det er å spytte ut den ene billigtelefonen etter den andre, som ser ut til å ha vært Nokia sin strategi hittil. Nei, kom heller med lekre toppmodeller og enkelte gode, litt billigere, men store modeller som for eksempel den utmerkede Nokia Lumia 1320.

For det er ingen tvil om at Nokia er bedre på å lage telefoner enn alle de andre. De er mer solide, er bedre vektet, har bedre batteritid, og viktigst av alt; har betydelig bedre lydkvalitet på samtaler og bedre antenner enn alle andre. Sammenlign en Nokia med hvilken som helst annen telefon i ett område med middelmådig dekning og Nokia-telefonen har alltid bedre dekning.

Ta denne Nokia Lumia 1320 som jeg akkurat har testet. Hjemme hos oss, ute i provinsen kalt Holmlia, så har Telenor med hvilken som helst Samsung, Sony eller Apple telefon så store problemer med å gi oss dekning at jeg ofte må ut på terrassen for å kunne fullføre en telefonsamtale og vi får aldri noe mer enn svak 3G, som regel kun Edge. Nokia gir meg 4G dekning i stua!

Jeg håper virkelig at Microsoft og Nokia nå tar skikkelig tak, for jeg er litt nyforelsket i denne plattformen og ønsker virkelig å se den lykkes. Google og Apple trenger en tredje konkurrent å bryne seg på, og jeg liker at Microsoft (stort sett) tør å tenke helt nytt i brukergrensesnittet.


Interessert i å lese mer om Windows Phone? Sjekk min blogg for Steria #techblogg om Windows Phone og mobiladministrasjon.

5 kommentarer om “Nyforelsket i ett operativsystem”

  • Hei Jan-Erik.

   Jeg bruker CloudSix, veldig bra klient og overraskende nok offisielt anbefalt av Telenor, men jeg er generelt skeptisk til å måtte bruke tredjeparts apper på en såpass informasjonssensitiv tjeneste som skylagring, så jeg hadde ønsket å sett en offisell klient istedet.

   Til instagram bruker jeg stort sett Mehdoh, bortsett fra til selve postingen av bilder, da bruker jeg Instagram Beta.

   Svar
   • Hei, Gaute! Hyggelig lesning her! Jeg er også begeistret for Windows Phone 8.1, selv om jeg også er litt skuffet over å se at noen av kjernefunksjonene i WP – funksjoner jeg ofte har trukket fram som de store styrkene ved OS-et – ser ut til å forsvinne. Jeg tenker da først og fremst på direkte tilgang til sosiale medier rett fra telefonlisten. Nå må man gå via en app nærmest uansett hva man skal gjøre. «There’s an app for that», har vært et begrep de siste årene. Mitt tilsvar til dette, «I don’t need an app for that», ser altså ut til å miste sin mening. Dessverre..
    Likevel: Jeg liker veldig godt de nye funksjonene ved WP, og gleder meg til fortsettelsen!

    Ang tredjepartsapper: Jeg forstår din skepsis til å dele sensitiv info med tredjepartsaktører, men jeg tror nok du kan være minst like sikker på Rudy Huyn som på de offisielle leverandørene. Han er praktisk talt «inhouse» i Microsoft nå.
    6tag er forøvrig en overlegen Instagram-app! Den kjører i hvert fall sirkler rundt iOS-appen. 🙂

    Svar
 1. Fin artikkel, men igjen forstår jeg ikke kritikken av tredjepartsapplikasjoner. Spesielt ikke når de aller beste gir deg MER enn hva den offisielle gjør. Om det har noe med tillit å gjøre så er det vel same shit, different wrapping. Det du har på Dropbox er fortsatt på Dropbox, uansett hvilken app du bruker.

  WP8.1 har gitt Windows Phone et mektig løft, og jeg er storfornøyd. Action center, universalt søk, bakgrunnsbilde i flisene, IE11, flere muligheter for utviklere (som f. eks å vise private avtaler i kalenderen for tredjepartskalendere), hurtigere oppdateringstid for applikasjoner (fra 30 min til 1 min!), bedre integrering av Skype osv.

  WP vokser, og den vokser bra 🙂 Også med tanke på hurtigere oppdateringer (GDR2 og GDR3 muligens i år).

  Svar
  • Jeg kritiserer ikke tredjepartsapplikasjoner, jeg bruker dem selv!

   Det jeg kritiserer er at de offisielle applikasjonene henger så veldig etter, og la oss innse det først om sist: Tredjeparts Twitter, Insta, whatever-klienter er hovedsakelig for oss geeks og spesielt interesserte. Ola og Kari Nordmann installerer ikke 6tag, Mehdoh, CloudSix og andre rare apper de aldri har hørt om før, de vil ha Instagram, Twitter og DropBox.

   Når du nevner IE11, så er kanskje det jeg savner aller mest på Windows Phone, Chrome. Bloggen min ser skikkelig stygg ut på IE11 i forhold til på webkit baserte mobilbrowsere… 😛

   Svar

Legg igjen en kommentar