På tur til Tallinn

Sånn ca annet hvert år er jeg med Oslopolitiets Blandede Kor på tur. Denne gangen besøkte vi Tallinn i Estland.

Vi reiste på onsdag 31. april med Estonian Air. Selve flyet var litt mindre og enklere enn tradisjonelle SAS og Norwegian fly, men betjeningen var hyggelig, det var god plass til bena og vi landet 15 minutter før tiden. Hjem igjen landet vi 20 minutter før tiden!

Lennart Meri Tallinn lufthavn

Flyplassen i Tallin er litt mindre enn Gardermoen og veldig oversiktelig og trivelig. For oss som reiste med en ettåring så var flyplassen mye mer barnevennlig enn Gardermoen. Det var masse av rene og fine barnevogner ved alle innganger, alle restauranter hadde godt med barnestoler og det var et stort, rent og pent lekeområde.

Fra flyplassen og inn til sentrum av Tallin tar det ca. 10 minutter med taxi og det koster mellom 7-10 Euro.

Her er litt Wikipedia-trivia:

Tallinn (til 1918: Reval) er hovedstaden og den største havnebyen i Estland. Byen har 401 996 innbyggere (1. mars 2008) og ligger helt nord på den baltiske halvøy, 80 km sør for Helsingfors. Den ble erobret av danskene i 1219 og solgt til Den tyske orden i 1346. Byen ble erobret av svenskene under Livlandskrigen i 1561 og var under svensk kontroll til svenskene tapte sine besittelser i Baltikum til Russland i 1710 under den store nordiske krig. Den var hovedstad i det selvstendige Estland fra 1919 frem til den sovjetiske okkupasjonen under og etter andre verdenskrig og ble hovedstad på ny etter Estlands selvstendighet i 1991. Byen har norsk ambassade.

Byens gamleby, Vanalinn, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1997. I 2011 var Tallinn europeisk kulturhovedstad.

Det som overrasket oss, var at stort sett alle butikker, restauranter og barer også var oppe 1. mai. Det var til og med noen veiarbeidere ute og reparerte hull i veien på 1. mai.

Betjeningen i butikker og spesielt restauranter var veldig serviceorienterte og hyggelige. Jo yngre de var jo bedre snakket de engelsk. Maten var god og estisk øl er et høydepunkt!

Mat var generelt billigere enn i Norge, om ikke voldsomt. Øl og vin derimot var mye billigere.

Shopping i Tallinn

Shopping var bra. I den gamle byen var det spesielt mye sko og veske-butikker, samt ganske mye merkevare-butikker. Prisene var jevnt sett noe billigere enn i Norge, men ikke skambillig.

Det var også flere handlesentere i byen, jeg vil spesielt dra frem Kristiine Keskus som var et veldig stort senter med gode butikker. Det så litt «Nordby» ut på utsiden, men var veldig pent på innsiden.

Taxi fra Gamlebyen

Gamlebyen er der du vil vandre. Her finner du historiske bygg fra middelalderen og frem til idag, spennende kafeer, butikker og restauranter, samt endel museer og mye folkeliv.

En generell advarsel vi fikk fra flere var å ikke ta taxi i Gamlebyen. Det stod taxier rundtomkring uten annen merking enn taxi-skilt på taket. Disse er kjent for å notorisk svindle turister.

Skal du ta taxi fra Gamlebyen, så be restauranten du er på om å bestille en taxi til deg. Vi betalte da aldri mer enn 6 Euro hjem til hotellet om kvelden.

På tur med mange

Det er noe spesielt med å dra på tur med en stor gjeng med mennesker. Siden Veronica og jeg i år hadde med oss Iris, så vi kjørte litt vårt eget løp, spesielt på kveldstid.

Å reise med politikoret er spesielt gøy fordi det er en godt sammensveiset gjeng samtidig som de individuelt er veldig forskjellige.

Det blir også som regel ganske intenst fordi koret har ett tett program, samtidig som de er flinke til å ha sosiale aktiviteter, så når man har vært sammen med denne gjengen i fem dager er man egentlig fornøyd, og du har opplevd mye.

Jeg gleder meg til neste gang vi får være med på tur!

NB: Koret fyller i år 25 år, og de vil ha en jubileumskonsert 11. juni i Fagerborg Kirke. Dette vil være ett arrangement i samarbeid med Lions Club Oslo og Cyber Lions.

Melodi Grand Prix

Og for alle MGP-fans, her er årets bidrag fra Estland:

Legg igjen en kommentar