En helt ny måte å tenke PC på…

Chromebook representerer en helt ny måte å tenke PC på. Her er det ikke det fysiske utseendet som er eksperimentert med, men hvordan vi jobber på den.

Billige maskiner med ett ekstremt lettvekts operativsystem og i praksis ingen lokal lagring er det du får. Med på kjøpet får du to år med gratis skylagring hos Google. 100 gigabyte spanderer de på deg i tillegg til hva du eventuelt måtte ha fra før.

Jeg klarte ikke å dy meg lenger, og gikk nylig til innkjøp av en Acer C720 Chromebook. Om du er interessert i å vite mer om selve maskinen, har jeg skrevet en test av den på mobizmag.no.

Google sin kongstanke

Denne videoen er sjokkerende nok fire og ett halvt år gammel, men forklarer Google sin kongstanke bak Chrome OS.

Google har altså gått rundt med denne geniale ideen i fem år.

En forutsetning for Chromebook er altså at du trives med å eksistere i skyen. Chrome OS er i all hovedsak bare en nettleser. Du må ha en Google konto for å komme igang, men du må absolutt ikke bruke alle Google sine tjenester for det. Du kan for eksempel fint bruke Microsoft Office 365 om du ønsker det.

For de fleste vil en Chromebook fungere for omtrent alle oppgaver du utfører på en typisk privat PC, dog er det ikke så mange kjente navn som er tilgjengelig ennå. Adobe Photoshop er vel en av de som må komme på banen. Pixlr Editor er et godt alternativ, men Google bør ta en prat med Adobe her.

For studenter så burde Chomebook være ett varp til bare rett over to tusen kroner! Ingen gjør samhandling i dokumenter bedre enn Google Docs.

Bra, men fortsatt litt sært!?

Chrome OS har kommet en lang vei siden vi så de første skjermbildene for fem år siden, men det er fortsatt så fremtidsrettet og visjonært at det nok dessverre fortsatt er litt for sært for Ola og Kari Nordmann.

I USA står nå Chromebooks for 25 prosent av omsetningen på bærbare maskiner. Mye av grunnen er antagelig den latterlig lave prisen. Våre norske studenter har råd til en MacBook Air, så derfor tror jeg nok det vil ta litt lenger tid før Chromebook kaprer noen merkbare markedsdeler her på kollen.

Personlig bruker jeg nå min Chromebook til omtrent alt jeg før brukte Mac’en til, utenom bildearkivet mitt. Det ligger fortsatt i Aperture og der ser jeg for meg at det blir liggende en god stund til.

Vi ser også at Apple beveger seg i samme retning. OS X blir stadig mer likt iOS, de har mer og mer fokus på skytjenester og den lokale lagringsplassen blir raskere og mindre (overgang til flash-lagring).

Slutten for lisenskjøp

Vi ser det overalt. Programvarehusene slutter med den gamle forretningmodellen der du betalte en stiv lisenspris for å eie programvaren, for så å måtte kjøpe oppgraderinger igjen etter noen år. Abonnement er den nye greia. En fast, lav månedlig leie som du betaler så lenge du ønsker tilgang på programvaren.

Dette er en naturlig konsekvens av at at vi flytter tjenester, lagring og programvare opp i skyen. Chrome OS er sånn sett en naturlig evolusjon sånn jeg ser det. Når vi flytter stadig mer og mer opp i skyen, ja nå ser vi også at prosessering altså datakraft, flyttes. Hvorfor da ha et unødig kraftig operativsystem?

Hvor er Microsoft?

Det er helt tydelig at Microsoft også har skjønt at det er i skyen vi vil leve i fremtiden, ellers hadde de ikke laget og satset så voldsomt på tjenester som Azure og Office 365. De fleste av Microsoft sine skytjenester fungerer helt utmerket i Chrome, så hvorfor skal man på sikt i det hele tatt kjøpe en Windows maskin?

Jeg håper for Microsoft sin del at de har en Windows «Cloud Edition» gjemt på baklomma som de kan dra frem om et par år, når behovet for lokale applikasjoner er mer eller mindre helt borte og prispresset blir enda større enn idag.

Legg igjen en kommentar