Hvilken mobilplattform er best?

Det er få ting det blir så voldsomme diskusjoner av som hvilken mobilplattform som er best; Apple, Google eller Microsoft? La oss finne det ut.

Dette er en totalt uvitenskapelig kåring basert på min egen subjektive mening som livslang mobilentusiast, mobilblogger og mobilredaktør.

Jeg har valgt å se på de tre største operativsystemene utifra fem selvvalgte kategorier. Fo hver kategori har jeg gitt poeng i en skala fra 1-10. La oss bare begynne!


Innovativt grensesnitt

OS_krig_grensesnitt
Grensesnittet på operativsystemet til Apple var grensesprengende i 2007. Siden den gang har det bare vært gjort kosmetiske endringer for den vanlige bruker, med unntak av varslinger og multitaskingen som er blåkopier av konkurrentene.

Google derimot har hatt en enorm utvikling på sitt Android. Til å begynne med, kanskje litt vel inspirert av iOS, men de har etterhvert funnet sin egen greie. Utviklingen har kanskje litt vel rask for enkelte, men helt klart innovativt.

Kongen av innovativt grensesnitt på mobilen er derimot ganske overraskende Microsoft. De viste stort mot da de skrotet alt arbeidet de hadde gjort med Windows Mobile og begynte med blanke ark på Windows Phone. Microsoft har lagt inn kraftige forbedringer for hver iterasjon av sitt Windows Phone siden 7.0 ble lansert i 2009.


Personifisering

OS_krig_personifisering
Mange, undertegnede inkludert, elsker å personifisere sin mobiltelefon. For Apple sin del så begrenses det stort sett til bakgrunnsbilder og sortering av ikoner.

Android er ett åpent operativsystem, så her kan du bytte ut nesten etthvert element av grensesnittet. Noe enkelte OEM-produsenter kanskje burde holdt seg for gode til, men det gir uansett uendelige muligheter for personifisering.

Microsoft har lenge hatt sine elsk/hat fliser. Uansett om du liker dem eller ikke, så gir deres «live tile» funksjonalitet, størrelsesjusteringer og temaer ganske store muligheter for personifisering. Temafargene går også igjen i alle funksjoner av operativsystemet og i de tredjeparts-apper som har lagt inn støtte for det.


Tredjeparts-apper

OS_krig_tredjepart
Mange tror Apple var først ute med en «app-store». Det er veldig langt unna sannheten. Både Palm OS og Windows Mobile hadde app stores lenge før iOS var tiltenkt.

Likevel er det liten diskusjon om at Apple er de som har fått dette til best, og at Apple har de mest entusiastiske tredjepartsutviklerne.

Android har kommet seg kraftig de siste par årene, og vi begynner å se utviklere prioritere Windows Phone også etterhvert som Microsoft sakte men sikkert kaprer markedsandeler.


Vedlikehold

OS_krig_vedlikehold
Også ett område der det er liten tvil om at Apple er best.

OEM-gjengen til Google kommer seg dog kraftig, ihvertfall på toppmodellene, men dette er fortsatt kanskje Android sitt svakeste kort.

Microsoft har etter fadesen med Windows 7.x også en svært god tilnærming til vedlikehold og utrulling av nye versjoner av operativsystemet. Gi dem ett år eller to til, så er de fullt på høyde med Apple.


Variasjon i modeller

OS_krig_variasjon
Ikke alle ønsker seg en telefon med liten skjerm, eller stor skjerm for den saks skyld.

Jeg har her ikke vurdert kvaliteten på telefonmodellene i det hele tatt, kun sett på variasjonen i utvalget brukerne har å velge imellom.


…og vinneren er

OS_krig_totalsum

Med en total poengsum på 40 poeng kniper Google med sitt Android en knepen seier foran Microsoft Windows Phone sine 38 poeng. Apple sitt iOS er taperen i min kåring med 31 poeng.

Hva bringer fremtiden?

Den plattformen som har alt å vinne fremover i mine øyne er Microsoft Windows Phone. Microsoft har nylig tatt over Nokia sin mobildivisjon med hud og hår, og dermed kapret seg verdens beste mobilprodusent. Med det momentum de nå har i nye markeder så tror jeg at Microsoft har gode kort på hånden.

Utviklere flokker nå til Windows Phone og etterhvert som brukerne tvinges til å lære seg Modern UI på PC’en, enten de liker det eller ikke, så vil de også lære seg å like det på den mobile flaten der det absolutt har sin naturlige tilhørighet.

Google har tatt førersetet i mobilkrigen og må nå passe på å holde inovasjonstempoet på Android oppe for å forsvare stillingen sin. Google må også få OEM-leverandørene til å skjerpe seg på vedlikehold og oppdateringer. Jeg tror de klarer begge deler.

Apple har store utfordringer med iOS. De har en fanskare som er villige til å gå i krigen (flamewars) for Apple uansett hva de gjør, men skal de redde restene av sitt momentum og erobre nye kunder må de få igang inovasjonen igjen. Vi har nylig sett lanseringen av iOS 8. Relativt stort gjesp, men inneholdt akkurat nok nytt til å holde liv i entusiasmen. Jeg tror likevel at de er nødt til å høre på markedet og gi brukerne et bedre utvalg i enheter. For eksempel må større skjermer for de som ønsker det på plass, og kraftigere kameraer. Apple burde øke utvalget til fem forskjellige modeller, variert i skjermstørrelse, farger og kamerakvalitet.

Hva mener du? Er jeg helt på jordet? Kommenter gjerne 🙂

Legg igjen en kommentar