Ja til flytevest i båt!

Jeg har tilbrakt de siste seks-og-tredve somre i Vestfolds vakre skjærgård. Hver sommer går det liv tapt i samme skjærgård på grunn av stor fart og mangel på bruk av vest.

Det har den siste tiden vært mye diskusjoner om påbud om å ha på seg flytevest/redningsvest. Jeg tror myndighetene angriper situasjonen helt feil. Å pålegge alle å ha på seg flytevest/redningsvest hele tiden er helt feil vei å gå. Det vil få like mye respekt og forståelse som den ubegripelige nedsettelsen av fartsgrensen på Ring 3. Omtrent ingen kommer til å overholde påbudet.

Av-og-på bruker

Jeg er selv en av-og-på bruker av redningsvest (Veronica og jeg har hver vår RS-vest). Jeg tenderer til å ta den på meg når jeg skal kjøre fort eller kjøre om kvelden når det er lite mennesker på sjøen. Når vi ligger å dupper i skjærgården på varme sommerdager blir vesten liggende under setet mitt.

Likevel ser jeg at det er ett behov for påbud. Jeg ser hver sommer en økning i familiefedre som står i sine kliss nye skjærgårdsjeeps med latterlig store motorer bak. De spretter på bølgene i 30-40 knop uten vest med familien spredd rundt seg på minimale benker der flytevestene er låst ned.

Det er ikke mer tre somre siden enn tre menneskeliv gikk tapt på denne fullstendig unødvendige måten i min barndoms skjærgård.

Jeg mener at påbud desverre må til, men det bør gjøres på en måte som folk forstår og kan ha respekt for.

Mitt forslag

  • Barn opp til 15 år må alltid ha redningsvest på i åpen båt.
  • Barn og voksne over 15 år må ha på flytevest i åpen båt når farten er over 20 knop.

Dette er et alternativ jeg vanskelig kan se at folk kan ha gode argumenter mot, og som burde være rimelig lett å håndheve.

Flytevest eller redningsvest

Den overvåkne leser har lagt merke til at jeg har brukt begrepene flytevest og redningsvest litt om hverandre. Det er ikke tilfeldig. Her er en god video laget av Tove Margareth Rossebø som forklarer forskjellen på flyte- og redningsvest.

4 kommentarer om “Ja til flytevest i båt!”

  1. Jeg er også vokst opp i båt og har ingen problemer med et påbud i «åpen båt». Det burde også være påbudt med hjelm når man sykler på lik linje med sikkerhetsbelte når man kjører bil.

    Problemet er vel at uttrykket «åpen båt» mangler fra forslaget som ligge ute, og dermed er det mange tilfeller der et slikt påbud blir idiotisk. Eller tar jeg feil, ligger det en presisering på båttype?

    Svar
  2. Eg er også vaksen opp i båt. Open båt. Liten båt. Liten båt, store bølgjer, mykje vind. Ingen bølgjer, lite vind. Det er det som gjer det vanskeleg. Risikoen varierer. Stundom kan du kjøra fort utan fare. Andre gonger Ikkje. Somme gonger kan du kjøra sakte med stor fare. Bilbeltepåbudet tek Ikkje omsyn til om du kjører fort, sakte eller langt. Men ser poenget Gaute. Å ha absolutt påbod kan vera vanskeleg å forstå. Men folk druknar. Sjølv om båten ligg i ro. Det er vatnet som drep. Og kulda. Vanskeleg dette. Men i såfall. Rednings/flytevest på i open båt i fart, er lett å følgja. Eg har ein 20 fot open båt som gjer 26 knop. Alle må ta på vest om dei skal vera med. Elles kan eg Ikkje ta ansvaret. Slik er det.

    Svar

Legg igjen en kommentar