Ungdom og deltids/sommerjobb

Igjen herjer debatten om ungdom og arbeidslivet. Bare 55% har deltidsjobb ved siden av studier og det hevdes at de krever studie-relevante sommerjobber. Hvordan hadde jeg det?

Jeg sier hurra så flott til de ungdommene som klarer å skaffe seg studie-relevante deltids- eller sommerjobber, men samtidig tror jeg det er en utrolig viktig kompetanse å få med seg hvordan det er å jobbe på gølvet.

Man lærer mye om forskjellige samfunnslag, bransjeerfaringer, det å finne glede i kjedelig repetativt arbeid, og så videre. Dette mener jeg er spesielt viktig for de som sikter seg inn på lederutdanninger og utdannelser som gjør at du ender opp med oppgaven å legge føringer for arbeidslivet.

Mine deltidsjobber

Personlig tok jeg min første deltidsjobb på Statoilstasjonen ved siden av Bjerke Travbane da jeg var 17 år gammel. Hvorfor gjorde jeg det? Jeg gjorde det hovedsakelig fordi nesten alle mine kamerater hadde en eller annen deltidsjobb ved siden av skolen og jeg ville ikke være noe dårligere. Også ønsket jeg å spare meg opp nok penger til å kjøpe en bil (det ble bilen på bildet over).

Da jeg var ferdig med videregående var jeg så skolelei at jeg tok meg fulltidsjobb i Statoil ett år før førstegangstjenesten kalte. Den jobben fikk jeg kun på grunn av erfaringen jeg hadde som deltidsansatt i to år.

Etter førstegangstjenesten begynte jeg studier på Den Polytekniske Høgkole. Igjen tok jeg meg en deltidsjobb ved siden av. Jeg endte opp med å jobbe litt over to år for Budget Bilutleie. Jeg parkerte og leverte biler til gjestene ved Oslo Plaza Hotel og jeg vasket og klargjorde leiebiler.

En ganske urelatert jobb til IT-studiene, men det gav meg uvurderlig erfaring med arbeidslivet.

Selv nå som voksen så har jeg en deltidsjobb. Ved siden av å jobbe fulltid som løsningsarkitekt i Steria AS, så har jeg de siste fem årene jobbet som blogger, journalist og redaktør for Mobile Business Magazine. Dette gir meg ett annet blikk på arbeidslivet enn om jeg bare hadde konsentrert meg om faget mitt i Steria.

Sommerjobber

Så var det dette med sommerjobber da. De første årene jeg jobbet på videregående skole så tok jeg ganske enkelt en god del ekstra-vakter på Statoilstasjonen på Bjerke om sommeren. Det var ganske kjekt, for da fikk jeg flere arbeidsoppgaver og fikk mye mer innsyn i hvordan det er å drive en bensinstasjon fra A til Å.

Senere da jeg begynte på høgskolen så tok jeg også på meg ekstra vakter og andre arbeidsoppgaver for Budget Bilutleie om sommeren, og fikk dermed også godt innsyn i hvordan den bransjen fungerer.

Jeg tok meg også sommerjobb i arkivet til Oslo Politidistrikt, og satt tre-fire uker innelåst i et vindusløst arkivrom og sanerte saker. Jeg kan ikke si så mye mer om den jobben for det er taushetsbelagt, men det gav meg også uvurderlig innsikt i hvordan et statlig organ fungerer på godt og vondt.

Ganske mange dager jobbet jeg faktisk først på Politihuset om dagen, og så i hotellgarasjen om kvelden.

Verdi i mange år

Erfaringen og kunnskapen jeg fikk fra mine forskjellige deltids- og sommerjobber har jeg senere fått bruk for i min nå over ti år lange karriere som konsulent. Jeg har fortsatt den dag idag nytte av den kunnskapen og erfaringen jeg fikk av å se innsiden av forskjellige bransjer.

Så til ungdommer og studenter vil jeg bare oppfordre om å skaffe dere så varierte deltids- og sommerjobber som mulig. Høst erfaring fra forskjellige bransjer nå som dere har sjansen!

Til fremtidige arbeidsgivere vil jeg også gi en oppfordring: Når de nyutdannede studentene kan vise til at de har påtatt seg ansvar som deltidsjobber og lignende ved siden av studiene, ikke se så mye på karakterene deres. Karakterene vil lide litt av fokus på andre områder, men i lengden tror jeg den erfaringen er vel så viktig som om studenten fikk A eller C i prosessmodelering, eller hva det måtte være for teoretisk fag.

Praksis slår alltid teori 🙂

Legg igjen en kommentar