Good enough for the «bastards»

Tilslutt fikk også jeg lest boka til min tidligere sjef, men jeg har lest den på engelsk.

Da Anita Krohn Traaseth lanserte boken sin så hadde jeg veldig list til å lese den. Jeg skal innrømme at det var aller mest fordi jeg var nysgjerrig på om jeg kunne få litt mer klarhet i hva som skjedde de siste kaotiske månedene før vi alle brått og brutalt mistet jobben for fem år siden.

…men jeg klarte ikke helt finne ut hvordan jeg enklest mulig kunne lese den digitalt. Så jeg la det på ToDo-listen og glemte litt hele greia.

Bøker er ikke laget av papir

Jeg husker ikke sist jeg leste en hel bok i papirform… eller jo, det gjør jeg. Det var da Veronica og jeg var på ferie på Korfu for tre år siden. Da kjøpte vi noen billige pocketbøker og leste på stranden. Etter det har jeg bare lest bøker på mobil, nettbrett og PC.

Jeg har ett par ganger prøvd å bruke norske ebok-løsninger med mer eller mindre hell, men i hovedsak har jeg holdt meg til Amazon med sine Kindle-apper og skytjeneste.

Amazon Kindle app
Amazon Kindle på mobilen.
Det går ann å kjøpe boken fra norske ebok.no til kroner 249,- (i skrivende stund er den på tilbud til kroner 218,-), men de har kun app’er for iOS og Android. Skulle du ønske å lese den på andre plattformer som Windows Phone, Windows 8 nettbrett eller andre lesebrett, så er du nødt til å krysse fingrene og følge guidene til ebok.no, som de ikke garanterer at vil gi deg et leselig resultat.

Amazon.com kan du kjøpe den til ca. kroner 148,- (etter dagens dollarkurs). Da kan du lese den på alle plattformer, enten via deres apper eller via read.amazon.com. Hvor langt du har kommet, notater, bokmerker, osv, synkroniseres automatisk uansett plattform.

Ulempen er naturligvis at du da må lese boka på engelsk…

Det er på tide at norsk bokbransje våkner opp og skjønner at bøker ikke lenger er laget av papir. Papir er bare en av mange plattformer bøker kan eksistere på. Bøkene er laget av ord og leserne ønsker å lese ordene på den eller de plattformene leserne foretrekker.

Hvis ikke norsk bokbransje ønsker en leserflukt til Amazon, så må de skjønne at de må lage en minst like enkel og fleksibel løsning, tiden da du kunne tvinge kunden inn i ditt rammeverk er forbi.

Boka

Så jeg leste altså boka på engelsk. Det gjør ikke meg noe. Så mye som jeg bruker engelsk i jobbsammenheng så er det bare bra å lese litteratur på engelsk for å styrke mitt eget ordforråd.

Jeg var nok litt skuffet, men ikke helt overrasket over at jeg ikke fikk så mange svar på hva som skjedde våren/sommeren 2009. Anita har integritet og vil ikke være noen steinkaster. Det har jeg stor respekt for.

Ellers gir boka ett meget interessant innblikk i en ganske annerledes toppleders tankesett. Boka er meget lettlest og oversettelsen til engelsk fungerer svært godt. Personlig fant jeg spesielt kapitlene rundt sosiale bedrifter og blogging interessant. Kapittelet om vennskap gav meg også noen tankevekkere, og jeg kommer nå alltid til å fokusere på de 13 prosentene…

Jeg brukte bare noen timer på lese meg igjennom boka mens jeg satt på fly, tog og T-bane på vei fra A til B.

Som en Kindle-bok så mangler den støtte for Kindle’s innholdsfortegnelse, og enkelte steder har tekstformateringen gått litt bananas.

Jeg tror ikke jeg skal prøve meg på noen mer sofistikert bokanmeldelse enn det, den vil bare være preget av at jeg er så heldig å kjenne Anita personlig og har vært med på deler av reisen.

…men jeg kan trygt anbefale å kjøpe boka på Amazon 🙂

2 kommentarer om “Good enough for the «bastards»”

 1. Jeg kjøpte boken på ebok.no, og leste den på Kindle. Selv om ebok.no har app’er til kun to plattformer, tilbyr de enkelt å kunne sende boken til Amazon og Kindle.

  (Kunne sagt meg fornøyd der, men jeg ønsket å ha cover på boken min. Måten boken sendes på, gjør at coveret dessverre ikke kommer med. Dermed måtte jeg en omvei via programmet Calibre.)

  At prisen er høyere i Norge, skyldes ikke bokbransjen alene. Generelt er markeder og ikke minst betalingsviljen ulik, også i dette tilfellet. Et godt eksempel er Spotify, med sine $9,99 i USA for nøyaktig samme tjeneste som 99,- her til lands.

  Klart det er mye mer sømløst med bøker kjøpt direkte fra Amazon, jeg er helt enig, men bransjen har i det minste bevegt seg litt i rett retning. Et av problemene er den noe merkverdige regelen om at kunnskap i elektronisk format betraktes som en vare, mens kunnskap (les: bøker) på papir slipper merverdiavgiften.

  Du skriver også at tiden man kunne tvinge kunden inn i ditt rammeverk er forbi. Men, det er nettopp det Amazon har gjort, forskjellen er at de har lykkes.

  Svar
  • Hei Marek. Takk for kommentar!

   Joda, rent teknisk så låser Amazon deg i deres univers. Men i praksis så tilbyr de strålende apper for så og si alle plattformer som finnes, i tillegg har de en cloud-leser som fungerer på alt av nettlesere. Dermed føles det ikke låst på samme måte, derimot føles det meget fleksibelt og enkelt.

   Ingen jeg hittil har prøvd har vært i nærheten av samme kvalitet som Kindle-løsningene.

   De har også egne, høykvalitets lesebrett, nettbrett og mobiltelefoner, for de som skulle ønske å leve i en Amazon «walled garden» alla Apple.

   Når det gjelder pris, så er ihvertfall jeg villig til å betale mer for å lese på norsk, men løsningene må være like enkle å bruke.

   Svar

Legg igjen en kommentar