Tidenes sommer på Tjøme!

Ingen tvil, sommeren i år var tidenes sommer for oss. Aldri før har Vestfold-sommeren vært så herlig!

På Tjøme har vår lille familie vårt ferieparadis. Hytta kalt Lassebo ble bygget av onkelen til min mormor i 1952. Da var «badegjester» såvidt begynt å bli ett begrep på Tjøme. Osloborgere hadde akkurat begynt å se mulighetene ved å sette seg i bilen og kjøre ut til de fantastiske vestfold-øyene og bygge hytter i skjærgården.

Siden 1952 har hver generasjon gjort sin sjau i å vedlikeholde og litt eller litt bygge hytta større.

Her ser du hytta i 1952 og idag. Jeg tror jeg fant eksakt samme sted å ta bilde fra som der Lasse stod i 1952.

Noe utvikling har det jo vært 🙂

Båt- og strandliv

Sjarmen med Tjøme er skjærgården. De små øyene ligger i en tett klynge, så du kan tilbringe hele dagen tøffende rundt i en liten landstedsbåt uten å havne «på havet». De forskjellige øyene har sine distinkte forskjeller. Ønsker du en fantastisk sandstrand drar du ut til Ildverket. Der finner du paradisbukta. Øya ligger også såpass langt ut at du kan oppleve å ha nesten hele stranda for deg selv.

Det er gjort klart for overnatting for store båter der ute, og du kan telte på gressplenen ved stranden et par dager om det er mer din greie, men da må du ikke være redd for sauene som trekker ned mot stranden om kvelden.

Rana 530
Båten vår, en gammel Rana 530.

De fleste andre øyene i øygarden tilbyr mer svaberg enn strender.

Har du ikke båt, eller som oss i år, har små barn som blir utålmodige i en liten båt, så finner du roen på Fynstranda ute på Hvasser. Her kan du finne din egen strandoase nesten uansett hvor mange mennesker som er der. Blir du sulten, kan du bare tusle bort til Sandøsund og hente en take-away pizza på Solsiden eller spise soft-is på bryggekanten.

For å variere kan du dra til Bekkevika, Mostranda eller Lille Skagen. Alle flotte sandstrender med gode parkeringsmuligheter. Liker du mer svaberg kan du kjøre ut til Verdens Ende.

Det fine med Tjøme er at ingenting er mer enn en 10 minutters kjøretur unna.

Av spisesteder så er det litt mer skrantent… Jeg vil likevel anbefale en tur til 8glass på Vrengen Marina, Solsiden på Sandøsund Marina og plukke opp kanelboller på Nøtterøy Bakeri ved Ormelet Marina.

Marinaene er med andre ord der ting skjer.

Havna hotell må vel nesten også nevnes. Godt med gjestebrygger, men kommer du med en liten landstedsbåt så føler du deg litt uglesett. De har en stor og flott uteservering, men maten er litt overpriset og kjedelig. Service’en har også stupt de siste årene, i år droppet vi helt å legge til på Havna.

Til slutt må jeg nevne nystartede Skafferiet. Dette er en kafè skråstrek interiørbutikk som du finner midt inne på øya. Ta en lunsj her og støtt øyas ferskeste gründere!

Butikker

Det er liten grunn til å bevege seg inn til Nøtterøy eller Tønsberg. Tjøme har flere dagligvare-butikker og alt-mulig-butikker. Ved sentrumsbygget finner du Sparbutikken med en fantastisk ferskvare-disk. Litt dyrt, men anbefaler varmt å prøve deres marinerte grill-produkter. Ellers finner du vinmonopol, klesbutikker, altmuligbutikker og to damer i en tilhenger som lager kjempegod Thai-mat.

Desverre er det mange år siden sist Tjøme Kino viste sommerfilmer og holdt Ti i Skuddet radio-sendinger.

Ett minutts kjøretur nord for sentrum finner du Rimi, Maxbo og en enda større altmuligbutikk.

Kultur

Det er ett yrende kulturliv på Tjøme. Pass på å få med deg minst en av sommerens fantastiske konserter på Ormelet Pensjonat. Det er ett must!

Engø gård holder Jazzlunsj hver tirsdag og holder av og til intimkonserter med kjente norske artister helt nede ved strandkanten.

Havna hotell har som regel en revy eller standup, og av og til kliner Verdens Ende til med konserter ut mot havgapet.

I tillegg finnes det flere gallerier og kunstutstillinger spred ut over hele øya.

Ikke så «Blærum» som folk tror

Når Tjøme nevnes i nasjonal dagspresse så er det som regel store overskrifter om rådyre hytter, dødsulykker med speedbåt eller sladder om kongefamilien. Faktum er at de aller fleste hyttene på Tjøme tilhører helt vanlige folk, er gamle og små og ligger langt inn på land. Vår hytte er langt fra luksuriøs, men vi trives godt der og vi er med på dugnader på brygga for å holde kostnadene nede.

Det finnes mange store og flotte båter ute i skjærgården, men flertallet har en tredve år gammel plastjolle som kunne trengt en ny motor.

Sola skinner alltid på Tjøme

Sommeren i år var eksepsjonell. De to ukene vi tilbrakte på Tjøme hadde vi ca. 3 timer med regn. Alle andre dager så var temperaturen rundt tredve grader. Vanntemperaturen gikk aldri under 21 grader.

…men også vanlige somre er fantastiske på Tjøme. Det dårlige været har en tendens til å gå rundt øyene våre. Vi kan sitte i strandstolen vår og sole oss på et svaberg på Ildverket og se at det regner ett par sjømil ut i fjorden.

Sommer på Tjøme blir aldri feil, og i år var det tidenes sommer.

Les og lær mer om Tjøme på nettstedet Tjøme Guiden, vi sees neste sommer 🙂


Notat: Den observante leser har sikkert lagt merke til at bildet av øverst i denne bloggposten ikke er fra Tjøme, men fra Svinevika… kall det redaksjonell frihet 😉

2 kommentarer om “Tidenes sommer på Tjøme!”

Legg igjen en kommentar