Hvor raskt laster din blogg?

Google-like performance snakker mange om. Hvor raskt bør egentlig bloggen din laste for at ikke folk klikker seg videre?

Som bildet over viser (hentet fra Citrix Mobile Analytics Report), så laster halvparten av alle websider i verden på under fem sekunder. Det er en ganske dramatisk forbedring på ett år. Men hva forventer egentlig sluttbrukerne?

Dette har det vært gjort ganske mange undersøkelser på og det viser seg at folk forventer raskere lastetid på nettbrett og mobil enn på PC’en.

Med tanke på at ett nettbrett har svakere spesifikasjoner og ofte tregere nettforbindelse enn en tradisjonell PC, så er det ikke en spesielt enkel oppgave å tilfredstille folks forventninger til ytelse. Her er tall fra en undersøkelse bestilt av Dynatrace. Dette er forventet responstid for websider på nettbrett:

Expected_response_webpage

Hvordan kan du sjekke hvor rask din blogg er, og ikke minst, få vite hvordan du kan forbedre den?

Det finnes enkle gratis verktøy for å ta pulsen på bloggen din. Det enkleste, hvis du har Google Analytics aktivert, er å gå inn der og sjekke. Google Analytics gjør med jevne mellomrom automatiske responstidsanalyser av enkelte av leserne dine. Du kan her se gjennomsnittlig responstid per nettleser, og du kan finne forslag til forbedringer.

Forslagene er i realiteten bare linker til Google PageSpeed Insights som er ett annet praktisk verktøy alle bør teste mot sine nettsider.

Med Google PageSpeed Insights får du konkrete tiltaksforslag for å bedre ytelse og lesbarhet for nettsiden din, spesifikt for PC og mobil.

Speed of the Web

En av de ledende aktørene innenfor Application Performance Management, Dynatrace, har laget et gratis analyseverktøy som også kan være nyttig å teste. Dette komplementerer Google sine verktøy ganske bra. Ved å legge inn URL’en din på Speed of the web, så kjører Dynatrace en rekke tester mot nettsiden din fra deres roboter rundt omkring i hele verden. Etter 15-30 minutter så får du en mail med resultatene i.

Her er resultatet for min blogg:

Speedoftheweb

Det mest interessante tallet her er «OnLoad Time». Det representerer hva leserne vil oppfatte som «ferdig lastet side». Hvis sidene dine er trege, eller du ønsker å se hva du kan forbedre, så er det bare å klikke seg videre på fanene i rapporten.

Det min rapport sa, var at selv om min blogg laster «raskt nok», så har jeg endel forbedringspotensiale i å justere på cachingen på sidene og komprimering av bilder.

Caching for WordPress

Caching er noe alle må ha hvis man ønsker å ha raske sider, sånn er det bare. Hvis du bruker WordPress som publiseringsmotor så finnes det mange alternativer. Jeg tenkte her å nevne de tre som det virker på meg som er mest brukt.

W3 Total Cache​

Dette er den aller mest brukte caching-løsningen. Den brukes av en rekke store nettsider og er utrolig avansert. Du kan skru på alt mellom himmel og hav. W3 Total Cache kommer i en gratis variant og en lisensbelagt variant, sistnevnte kan selvfølgelig gjøre en enda bedre jobb.

Da jeg testet W3 Total Cache på denne bloggen, så ble bloggen faktisk tregere… så her er det viktig å holde tunga rett i munnen og gjøre de riktige innstillingene. Jeg har funnet en artikkel som går igjennom hvordan du bør sette opp W3 Total Cache.

WP Super Cache​

En løsning som blir stadig mer populær er WP Super Cache. Denne er ganske enkel med få valg du må forholde deg til, og er anbefalt av veldig mange.

Vær obs på at leier du webhotell fra Domeneshop, så er det noen innstillinger du må gjøre for å få løsningen til å virke. Heldigvis har Domeneshop laget en guide. Det kan godt hende at andre webhoteller krever samme innstilling, så sjekk med ditt webhotell.

Quick Cache​

Sist men ikke minst, så har vi Quick Cache. Dette er en forholdsvis fersk løsning, men den har en raskt voksende fanskare. Den er enkel å komme igang med, og er den som så ut til å gjøre min blogg raskest uten altfor mye tilpasning av disse tre. Derfor er dette mitt valg.


Jeg har også skrevet om dette temaet for Steria sin fagblogg, Sterk Blanding. Sjekk gjerne ut den artikkelen også.

Legg igjen en kommentar