Phablet, fryktelig upraktisk eller genialt?

Helt siden jeg kjøpte meg den første Samsung Galaxy Note modellen, så har jeg likt stooore telefoner. Nå som Apple også har kastet seg på trenden er det plutselig blitt «kult» også.

Jeg husker godt da den første generasjonen Samsung Galaxy Note kom ut. Alle i pressen lo av den latterlig overdimensjonerte mobiltelefonen, men jeg kjente umiddelbart at det klødde i fingrene. Siden ikke Mobizmag fikk en inn til test fra Samsung, så var jeg ikke sen med å bestille en fra Komplett da de hadde noen demo-modeller de solgte billig.

Den første uka jeg hadde den så syntes jeg den var latterlig stor, men den vokste på meg, og på uke to så var jeg helforelsket i størrelsen. Alle de sarkastiske kommentarene fra kollegaer og andre bare prellet av meg. Det spilte ingen rolle at jeg måtte bruke to hender til de aller fleste operasjoner, skjermstørrelsen var fantastisk!

Seks tommer

Mens Note’en har vokst 0,2 tommer fra første generasjon til idag, så har andre dratt den enda lenger.

Jeg var veldig usikker på om strikken var dratt for langt da Mobizmag-redaksjonen fikk tilsendt Sony Xperia Z Ultra på 6,4 tommer.

Denne telefonen ble jeg ikke like fort bekvem med som Note’en, men den vokste på meg den også etter et par uker. Jeg liker Z Ultra veldig godt, men synes nok helt ærlig at denne er litt i største laget.

Da en knall gul Nokia Lumia 1520 landet i Mobizmag redaksjonen så fant jeg den perfekte størrelsen. Seks tommer blank i et herlig såpestykke-design slik bare Nokia (unnskyld, Microsoft Devices heter det nå) får til.

Jeg har funnet min perfekte mobilstørrelse. Den er bare marginalt mindre en Z Ultra, men akkurat nok til at jeg synes det er hakket mer praktisk. Jeg likte denne såpass godt at jeg skaffet meg min egen modell da testperioden var over.

Hvorfor er phablet genialt?

Så til spørsmålet i tittelen på dette innlegget, hvorfor mener jeg at en jævla svær telefon er praktisk? Jo fordi vi bruker den nesten ikke til å ringe med lenger.
hvabrukervimobilentil
Dette er tallene fra en undersøkelse telecomselskapet O2 gjorde ifjor.

Til alt annet enn å ringe, så er det skjermstørrelsen som er viktigste faktor for en god og effektiv brukeropplevelse. Ergo er det best å ha en så stor skjerm som praktisk mulig for en mobil enhet.

Dette har de aller fleste produsenter skjønt nå, og dette med at de ikke kan brukes med en hånd? Nei, de kan ikke det, men hvor ofte har du det behovet? Se deg omkring, selv folk med den bittelille iPhone 4 sitter på busser, kafèer og benker og bruker den med to hender.

Ok, så telefonen stikker litt ut av lomma på de trangeste olabuksene dine, men hva så? Bruksverdien gjør det lett verdt det mener jeg. Det største problemet hittil har vært alle som insisterer på å le litt av telefonen din og spørre om du ikke synes du ser teit ut når du snakker i den.

Mer praktisk enn nettbrett

Mange går rundt med iPad Mini for tiden. Altså de drasser rundt med to mobile dingser samtidig som de mener det må være upraktisk med en stor telefon. Min seks-tommer har fullstendig erstattet mitt behov for å drasse med meg nettbrettet. Den er stor nok til å lese eBøker, surfe på all verdens nettsider, redigere dokumenter og se en film i ny og ne.

Batteritiden er også helt konge. Fordi telefonen er så stor så klarer de fleste produsentene å stappe inn batterier som er 2-3 ganger sterkere enn i en «vanlig» mobil (les iPhone). Jeg er aldri lenger bekymret for om batteriet skal holde hele veien hjem, selv om jeg gjør enda mer med telefonen enn før.

iPhone 6 Plus endrer alt

Den niende september endret alt seg. Da gikk Tim Cook på scenen og lanserer den største iPhone noensinne, iPhone 6 Plus. Den har en skjerm på 5,5 tommer, samme som første generasjon Galaxy Note, men med litt ekstra vattering i kantene så er den i praksis større enn Galaxy Note 4 og nesten like stor som min Lumia 1520.

Plutselig så elsker pressen store telefoner, til og med Mac1.no gründer Mats Staugaard må innrømme at det kan være praktisk med en stor telefon, selv om han tilslutt hevder å glede seg til å gå tilbake til en vanlig iPhone.

Vi skal alle være glade for at iPhone 6 Plus ble lansert, for nå merker jeg at det blir mindre og mindre tulle-kommentarer til oss andre som ganske lenge nå har skjønt at store telefoner er flott!

For Mobizmag.no skrev jeg i forbindelse med at iPhone 6 Plus kom i salg en kommentar der jeg spør meg om: «Er lanseringen av iPhone 6 Plus dødsstøtet for nettbrettet?»

Antagelig ikke, men jeg tror ikke det er helt tilfeldig at vi nå ser nettbrett-salget stupe.

Legg igjen en kommentar