Ett litt smart hus

Smarte hus har man snakket om i mange år, men har det egentlig tatt av? Vårt nye hus er litt smart… la meg forklare hva jeg mener.

Først, hva er egentlig ett smarthus? Når jeg hører ordet smarthus tenker jeg på ingeniører som geek’er ut huset sitt fullstendig med sensorer, touch-paneler og automatikk.

Ifølge Wikipedia er det følgende:

Ordet smarthus er ikke et entydig definert begrep, men et samlebegrep for mer eller mindre automatiserte og intelligente funksjoner som skal bidra til lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå.

Så hva er det som gjør mitt hus litt smart?

Solvarme-anlegget

Boligen vår har vannbåren varme, varmet opp av solfangere på taket som så går i rør under gulvet i første og andre etasje. Du kan lese mer om teknologien på sidene til Obos.

Dette anlegget er ganske avansert og varmen reguleres basert på en formel ut ifra hva vi stiller inn av ønsket innetemperatur og hvor varmt det er ute. Det hele betjenes via ett digitalt panel i stua. Når vi nå har stilt inn anlegget slik vi ønsker det så skal vi i teorien aldri mer trenge å tukle med det, huset skal regulerere seg selv utenom to enkle innstillinger som skal stilles om på våren og høsten.

Dette er et forskningsprosjekt, så vi har måttet signere på avtale om at SINTEF får plassere fjernavlesere i vegger og tak hos oss for å monitorere varme og energiforbruk.

Husalarm med sensorer

Vi har husalarm fra Verisure. Denne kommer med sensorer for temperatur og luftfuktighet, også har jeg i tillegg kjøpt ett par smartplugger. Verisure har en mobil-app som vi bruker til å slå av og på alarmen, får varsler om hendelser i huset (som for eksempel at barn i huset kommer hjem fra skolen), og gir status fra sensorene i huset.

Dermed kan jeg fra mobil-appen deres følge med på utviklingen for temperatur og luftfuktighet i alle etasjene våre, jeg kan se om bredbåndet fungerer og jeg kan slå av og på noen av lysene i stua.

Multimedia

Bose SoundTouch app for Android og iOS.
Bose SoundTouch app for Android og iOS.
Så kommer vi til underholdningsavdelingen. Til hver TV i huset har jeg koblet til en Chromecast. Dermed kan jeg styre hva vi ser på via mobiltelefonen, vi ser nesten bare på NRK og Netflix. Begge har utmerket støtte for Chromecast.

Til musikk bruker vi stort sett Bose SoundTouch. Disse høyttalerene er kan kobles sammen over det trådløse nettet, litt på samme måte som Sonos og alt styres via en mobil-app. Jeg har også koblet til Deezer-kontoen min, så spillelistene mine kan automatisk spilles av. Man kan også koble til andre musikkbiblioteker som Spotify og iTunes, men ikke WiMP.

Hva savner jeg?

Mest av alt savner jeg en måte å styre varmeanlegget via mobilen. Konsollet vi har fått fra leverandøren er laget av ingeniører, for ingeniører…

Jeg ønsker meg også en Doorman lås til ytterdøra så vi kan kvitte oss med gammeldagse nøkler, og kan fjernlåse døra fra mobilen. Noen flere smartplugger for å styre flere lys hadde heller ikke vært å forakte.

Tilslutt ønsker jeg meg flere Bose SoundTouch høytalere så vi kan spre lyden over større deler av huset.

2 kommentarer om “Ett litt smart hus”

    • Hehe, det er bare det at jeg har ikke «bygget», jeg har kjøpt ett nytt hus. Så det var ikke noe alternativ uten at det hadde kostet det hvite ut av øyet…

      Svar

Legg igjen en kommentar