Hvorfor heter det skytjenester?

Data flyter i skyen. Høres det fluffy ut? Ja, det er kanskje derfor det heter sky? Du vet at dine data er der ett sted, men ikke eksakt hvor eller hvordan.

Her om dagen satt jeg og spiste lunsj med en kunde og vi begynte å diskutere skytjenester. Hvorfor heter det egentlig skytjenester spurte en av lunsjdeltakerne. Ja, hvorfor heter det egentlig det? Her er mine tanker.

Hva er skytjenester? Datatilsynet beskriver det som at det er alt fra dataprosessering og datalagring til programvare på servere som er tilgjengelig fra eksterne serverparker tilknyttet internett.

Skyen består i praksis av noen enorme datahaller som står plassert rundt omkring i verden. Akkurat hvor de står og hvor dine data er lagret skal du ikke bry deg så mye om, det er hele konseptet, det er mye av grunnen til at det kalles en sky. Du vet at dataene dine er i skyen, men ikke helt hvor. Det skal ikke du trenge å bekymre deg om.

Mens tradisjonell programvare blir distribuert som en installasjonspakke og solgt med en engangs lisenskost, så er skytjenester typisk noe du abonnerer på, som regel med en månedspris. Programvaren aksesserer du hovedsakelig via en nettleser, gjerne støttet av små klienter du installerer en gang, også oppdaterer de seg selv uten at du trenger å tenke mer over det.

Hvorfor skal du bruke skytjenester?

FOTO: Dimitris D. Charitos
FOTO: Dimitris D. Charitos

Vel, du bruker antagelig allerede skytjenester. Epost er en typisk skytjeneste, men mindre du har en epost-server stående inne på boden din (jeg kjenner overraskende mange som faktisk har det…).

Ved siden av epost bør du bruke en skylagringstjeneste. Hvorfor? Først og fremst for backup. Se for deg at du på lørdag er i et familieselskap og tar noen uerstattelige bilder av ditt nye tantebarn, så på kvelden er du ute på byen med noen venner, du tar noen helt uforglemmelige selfies… og mister mobiltelefonen! Da hadde det vært kjekt om alle bildene dine automatisk var lastet opp til skyen, hadde det ikke!?

Jeg har tidligere skrevet om backup og forskjellige skytjenester for det. Bruker du for eksempel Google Disk eller Microsoft OneDrive får du ikke bare skylagring, men med på kjøpet får du fullverdige Office-applikasjoner. Veldig kjekt.

Hvilke skytjenester bruker jeg?

I Sopra Steria bruker jeg mange skytjenester, men for å fokusere på hva jeg bruker privat så er dette de viktigste for meg:

  • Skylagring – Jeg bruker på en eller annen måte de fleste, men jeg abonnerer på Microsoft OneDrive og JottaCloud.
  • Google – Jeg bruker mye Google skytjenester, men vil trekke frem Gmail og Keep som de mest relevante.
  • Feedly – Min kilde til nyheter. Her har jeg samlet feeds til alle de nettsidene jeg følger.
  • Pixlr Editor – Bilderedigering, en etterhvert ganske god Photoshop-konkurrent i nettleseren.

Er streaming skytjenester?

Er streaming av video og lyd skytjenester? Jeg vil påstå det, andre vil kanskje definere det annerledes.

Isåfall må jeg legge noen tjenester til på listen min:

  • Netflix
  • HBO Nordic
  • Deezer
  • Storytell

Klientene blir tynnere

Med utbredelsen av forskjellige typer mobile arbeidsflater som mobil, nettbrett og Chromebook så blir klientene tynnere og tynnere, så skytjenester er veien å gå både for privatpersoner og bedrifter. Definisjonen på skyen vil garantert endre seg i tiden som kommer også.

Legg igjen en kommentar