Trådløst nettverk i tre etasjer

Etter at vi flyttet inn i det nye huset har jeg strevd litt med å finne den optimale løsningen for trådløst nettverk. Nå har jeg funnet det!

Disclaimer: Denne artikkelen beskriver nettverksutstyr som jeg har fått låne kostnadsfritt fra Eye Networks for å skrive om mine erfaringer med utstyret.

Huset vårt er ett tre etasjers passivhus på ca. 130kvm. Vi har en fiberlinje fra Canal som ender i ett teknisk skap i andre etasje. Der går det en ethernet-kabel ut til hvert TV-uttak. Inne i dette skapet står også Canal Digital sitt kabelmodem som vi har koblet vår ASUS RT-AC66U ruter til.

Til å begynne med brukte vi kun denne ruteren, og det fungerte forsåvidt greit nok i stua og på kontoret i tredje etasje, men vi hadde elendig dekning nede på soverommet i første etasje og ute på takterrassen (se tegning under). Derfor satt jeg opp en ASUS RP-AC52 forsterker i første og tredje etasje.

Jeg fant ikke ut noen måte å få disse til å videreføre samme SSID som ruteren, så jeg endte opp med tre trådløse nett i huset. Dessuten så ble internett-hastigheten fra disse RP-AC52 forsterkerne redusert med ca 30%.

I praksis har ikke dette hatt så mye å si utover at vi av og til må tvinge mobiler og nettbrett til å bytte trådløst nett når vi beveger oss mellom etasjene, samt at jeg har tidvis opplevd at Apple TVen og Chromecasten vi har på soverommet har hatt en litt ustabil forbindelse og droppet ut av og til.

Så kom jeg i snakk med Linda Firveld i Eye Networks. Hun mente min fiberlinje fra Canal Digital fortjente en bedre trådløs løsning. Jeg har fikk derfor låne tre stykk AirTies Air 4920.

Dette er et trådløst aksesspunkt som foruten å støtte alle trådløse standarder og frekvenser, også kan kobles sammen og forsterke det trådløse nettet ditt i et såkalt mesh-nettverk der alle dine dingsebomser flyter mellom aksesspunktene uten at du merker noe til det.

Hvordan har jeg rigget det opp?

WiFi planskisse for bolig med 3 etasjer.Først måtte jeg deaktivere det trådløse nettet på ASUS RT-AC66U ruteren. Deretter koblet jeg en av de tre aksesspunktene med kabel til ruteren. Heldigvis går det altså en skjult ethernetkabel fra ruteren som står i ett teknisk skap til TV-kroken vår, rett ved trappa. Der satt jeg opp «masteren» med kabel, det trenger ikke være den, men jeg syntes det var mest fornuftig. Som du ser av bildet øverst så er det koblet to ethernetkabler til aksesspunktet. Det er fordi TV-dekoderen fra Canal Digital trenger kablet nett, og heldigvis har aksesspunktene fra AirTies to LAN-porter.

Så satt jeg ett aksesspunkt i hver etasje ved trappa.

Deretter kunne jeg endre SSID og passord til mitt gamle nett, slik at jeg slapp å endre på alle de 15(!) enhetene som er koblet til det trådløse nettet i huset vårt.

Vips, så har vi tilnærmet 100% dekning i alle husets kriker og kroker. Vi får også endelig utnyttet fullt ut fiberlinjen til Canal Digital.

Ble det noe bedre?

Absolutt! Det viktigste er at vi nå har ett trådløst nett som fungerer like bra uansett hvor vi er i huset, men jeg merker også at ting generelt fungerer raskere. Spesielt streaming av video, det er nå merkbart raskere buffring før video starter med Netflix, HBO Nordic og NRK.

På NRK og Netflix så starter gjerne video i lavere oppløsning for så å øke oppløsningen etter noen sekunder. Det skjer også nå mye raskere enn før. AirTies skal være optimalisert for multimedia og for meg ser det ut som om det stemmer, uten at jeg nødvendigvis klarer å bevise det.

Foreløpig så skal ett aksesspunkt være kablet, men ved neste firmware-oppgradering skal mesh-nettverket visstnok kunne utnytte kablet nettverk også, så har du 1GB kablet nettverk, kan du da få enda bedre og mer stabil hastighet.

Vedlikehold og tilgjengelighet

Ifølge Eye Networks vil det altså komme firmware oppdateringer (OTA) som vil bedre ytelsen og funksjonaliteten ytterligere iløpet av vinteren. Eye Networks har valgt denne produsenten spesielt på grunn av deres teknologi og fordi de tradisjonelt sett jobber med telecom-leverandører og dermed lager produkter som skal ha lengre levetid enn den tradisjonelle hjemmeruteren du kjøper på din lokale elektrobutikk.

Eye NetWorks jobber tett med AirTies for å kunne tilby disse solide nettverksproduktene for det norske forbrukermarkedet, så forhåpentligvis vil du snart kunne kjøpe dette nettverksutstyret i en nettbutikk nær deg.

OPPDATERT: Flere har spurt om prisen på pakken på tre slike aksesspunkter og ifølge Eye Networks vil den havne på kroner 3000,- inkl. mva.

Skrev du femten trådløse enheter?

Javisst, jeg gjorde det. Jeg ble litt paff over det selv da jeg så det i oversikten på ASUS ruteren min. Her er opptellingen av forskjellige typer trådløse enheter:

1 stk iMac
1 stk Chromebook
1 stk Windows-PC
2 stk nettbrett
2 stk mobiltelefoner
1 stk smartklokke
4 stk internetradio
2 stk Chromecast
1 stk Apple TV

…i tillegg er det to kablede enheter som bruker internetlinjen; Innbruddsalarmen fra Verisure og T-We boksen fra Canal Digital. Ifølge YouGov så har en husstand gjennomsnittlig 7,4 tilkoblede dingser, så jeg ligger vel litt over snittet 😉

12 kommentarer om “Trådløst nettverk i tre etasjer”

 1. Hils Linda, hun er flink, personlig har jeg Aruba IAP105 som er hvos du kan benytte inntil 64 aksess punkt, som «opptrer som 1» så lenge de er i samme subnett (LAN). Benytter 3 stk og har suveren dekning. Litt i øvre prisklasse dog.

  Svar
 2. Dette virket interessant. Vet du om de enhetene spiller så bra på lag at tjenester som f.eks Sonos kan fungere på tvers av punktene?
  Benytter Asus RP-N53 hjemme for å løse dekningsproblemer i kjelleren, men Sonos vil ikke gruppere høyttalere på tvers av trådløspunktene så jeg er ute etter noe annet.

  En annen ting også. Det virker ikke som at Eye Networks selger til private, vet du evt hvor man kan få tak i utstyret som privatperson?

  Svar
 3. Hei Håvard.

  Jeg har ikke testet akkurat det scenarioet selv med Sonos, men jeg vil anta at det funker fint, Chromecasting på tvers av aksesspunktene fungerer for eksempel helt fint. Jeg kan sjekke med Eye Networks, viktig poeng du tar opp!

  Eye Networks har avtale med noen elmontører som kan komme og selge det med montering, men jeg har også blitt forhandler nå, så du kan evt. kjøpe av meg og montere selv (det blir da litt dyrere enn listepris for selve boksene siden jeg ikke kjøper inn i store kvanta).

  https://gauteholmin.no/nettbutikk/

  Svar
 4. Da har jeg sjekket opp om Sonos:

  Du kan koble Sonos tll AirtTies nettet som hvilken som helst annen trådløs klient, men Sonos kan også kjøre sitt eget nett parallelt med AirTies nettet akkurat som de gjør med alle andre wifi nett.

  De som har en egen ethernet port kan man selvfølgelig plugge inn i eventuelle ledige ethernet porter på AirTies.

  Svar

Legg igjen en kommentar