Facebook Notes vs Medium

Er du glad i å skrive tekst, men ikke nødvendigvis så opptatt av å ha en webside, eller å profilere veldig din person, da kan disse to alternativene være noe for deg. Jeg har sett litt på dem.

Du ønsker kanskje ikke bruke tid på å lage eller finne deg ett design, du ønsker ikke å vedlikeholde eller betale for en bloggplattform, du ønsker bare å skrive dine meninger og gjøre dem tilgjengelig, og så ønsker du å følge andre som gjør det samme. Da har det dukket opp to ganske interessante alternativer.

Medium.com

Startet opp i 2012 av blant annet en av grunnleggerne til Twitter, Medium skulle være en motpart til de nye sosiale mediene der alt skulle skje fort og gæli’. Hos Medium er den gode teksten i fokus. Grensesnittet er minimalistisk og enkelt.

Selfølgelig er det også ett samfunn alla Tumblr og WordPress.com der du følger og følges. En stor fordel dog er at om du registerer deg med din Twitter, Google eller Facebook ID, så legges automatisk alle dine «venner» til, så du trenger ikke starter på bar bakke.

Når du leser en bloggpost skal du ikke bare like den, nei, du skal merke de deler av teksten du liker og berike den med dine betraktninger.

Medium er som sagt svært minimalistisk. Utover å skrive tekst og eventuelt legge til bilder er det fint lite du kan tilpasse her. Hvit bakgrunn, teksten i fokus, ingen annonser. Rent og pent med andre ord. Medium lar deg enten poste som en personlig profil eller som en «publikasjon». Oppretter du en publikasjon kan du også knytte ditt eget domene opp mot det, men ikke som personlig profil.

Jeg har ikke helt fått sansen for Medium ennå, men jeg har laget en artikkel og det var veldig enkelt og en behagelig opplevelse. Teksten lagres mens du skrives, men publiseres ikke før du velger det. En litt merkelig begrensning er at du kun kan gi artikkelen din tre stikkord.

Medium har også gjemt litt hvor du kan lage overskrift og ingress. Om du ikke gjør det så genererer Medium det for deg, basert på teksten din.

Medium har også en funksjon for å enkelt importere artikler fra andre nettsider (for en annen blogg du har).

Facebook Notes

Notater-funksjonen på Facebook har eksistert i flere år, en stund gjemte Facebook den helt, nå er den bare litt gjemt

I 2015 så fikk notatfunksjonen en total overhaling og ble faktisk ganske fin. Selve grensesnittet for å skrive notater er nå veldig likt Medium med en veldig enkel og god tekstredigering, samt svært enkelt å legge til bilder. Utover det kan du ikke tilpasse noe som helst.

Du kan skrive notater som privatperson eller som side, men desverre kan du foreløpig ikke fremme notater slik du kan med innlegg på en side.

Grensesnittet for å skrive notater på Facebook er enda enklere å bruke enn Medium. Facebook er gode på å lage brukervennlig grensesnitt og det har de til de grader lykkes med i Notater.

Jeg har prøvd meg litt på Facebook notater også, og liker absolutt fremtoningen til ett notat bedre enn Medium, men jeg synes det er synd at Facebook gjemmer dem så veldig bort etter at de har forsvunnet ut av feeden til folk.

Hvem liker jeg best?

Medium blog versus Facebook Notes

Jeg finner Medium litt fasinerende, men jeg ser ikke helt behovet for enda ett nettsamfunn og ser ikke for meg at jeg kommer til å huske på å gå innom det når jeg sitter ved en PC. Mobilklienten til Medium er veldig bra, den liker jeg. Jeg liker også veldig godt at man kan skrive ett innlegg både på mobil og PC. Du kan starte skrivingen på mobilen og gjøre deg ferdig på PC’en og funksjonaliteten er lik begge steder, veldig praktisk.

Problemet jeg har med Facebook er tre ting:

  • Navnet Facebook Notater fenger lite og gir absolutt ikke noe inntrykk av hva det egentlig dreier seg om.
  • Synlighet. Facebook kunne nesten ikke gjemt notatene mer enn de har gjort. De skulle vært mye mer synlig. Det burde også vært støtte for å gi notatene stikkord, samt å kunne fremme dem for bedrifter.
  • Mobil. Det er pr idag ikke mulig å skrive notater på mobilen, eller få enkelt oversikt over andres notater.

Likevel må jeg nok si at jeg holder en knapp på Facebook Notater. Jeg synes de ser bedre ut enn Medium og de publiseres allerede på verdens største nettsamfunn. Hvis Facebook vil, så kan de ganske enkelt dra notatene frem i lyset og gjøre det mye mer interessant, men da må de i det minste løse problemene med synlighet og bygge støtte for å lage notater på mobilen.

…personlig tror jeg nok at jeg holder meg i all hovedsak til min egen blogg her 🙂

Legg igjen en kommentar