Lage en publikasjon på Medium

Det er flere fordeler ved å lage en publikasjon på Medium. Her er en kjapp gjennomgang og forklaring på hvordan ha ditt eget domene på Medium-plattformen.

Medium er ett nettsamfunn alla Tumblr. og WordPress.com der du følger og følges. Det som skiller seg ut, er at Medium er veldig fokusert på tekst. Et minimalt design du ikke har råderett over sørger for at det er teksten som fanger oppmerksomheten, og her skal ting ikke bare likes, men du kan markere tekst og legge inn dine egne fotnoter på andre sine artikler.

Medium viser også hvor lang tid det vil ta å lese tekstene, så du kan vurdere om du har tid/ork til å lese en tekst.

Personlig versus publikasjon

Både privatpersoner og bedrifter kan opprette publikasjoner. En publikasjon er egentlig bare ett område der flere personer kan dele på å publisere sine tekster. En tekst du skriver for en publikasjon vil også bli synlig på din profil.

Så du har ingenting å tape og alt å vinne ved å for skrive for publikasjoner, teksten synes for dine følgere som alle andre tekster du skriver, men de blir også synlige for alle som følger publikasjonen du publiserer på.

Tilpass publikasjonen

Lager du din egen publikasjon, er det noen mindre endringer du kan gjøre. Du kan velge å laste opp profil og header-bilde, beskrivelse, du kan velge mellom noen forskjellige layouts på forsiden og dele opp i seksjoner. Eksempel:

Rediger din Medium publikasjon
Rediger din Medium publikasjon

Medium har også en innebygget statistikkfunksjon som er ganske nyttig og lett å forstå, men ikke forvent deg noe Google Analytics nivå, bare basisfunksjonalitet.

Eget domene

Du kan ikke ha eget domene mot din personlige profil, men du kan ha det mot en publikasjon. Det er foreløpig i beta ifølge Medium, og det merket jeg når jeg for å teste satt opp domenet tekno.guide.

Du må kjøpe domenet ditt selv hos en eller annen domene-registrerar. Så må du sende en mail til Medium og fortelle at du ønsker å bruke det hos dem på en publikasjon du har startet.

Etter en dag ca, så får du ett svar med en CNAME oppføring, samt 12 A records. Dette må du så selv legge inn hos din domene-registrerar.

Når du har gjort det og ventet 24 timer (pga DNS oppdateringer), må du igjen varsle Medium via epost slik at de kan sette opp sertifikatet sitt mot ditt domene. Dette kan igjen ta noen døgn. De sier ca ett døgn, men for meg så rotet de det litt til, så det ble litt mailkorrespondanse og det gikk fort tre-fire dager før det fungerte. I mellomtiden så brukere som testet domenet mitt bare en feilmelding om at de traff ett usikkert nettsted, ikke helt heldig…

Men nå som de fikset sertifikatproblemene sine så fungerer det helt strålende!

Bli med på moroa!

Jeg må innrømme at Medium har vokst på meg, nå er jeg innom og leser daglig. Så her er det bare å bli med på moroa, lag deg en profil og eventuelt en publikasjon. Eller bli med på andre sine publikasjoner. Har du lyst til å skrive for tekno.guide for eksempel, så er det bare å sende meg beskjed.

Legg igjen en kommentar