Starte en blogg, men hvor? v2.0

Her er versjon 2.0 av min mest populære bloggpost. Du har lyst til å starte med blogging, men hvor skal du starte?

Hvorfor skal du blogge? Det er et spørsmål du må stille deg først. Sett ned noen punkter på hva du ønsker å blogge om, hvorfor du ønsker å blogge, hva vil du oppnå og hvem vil du at skal lese bloggen din.

Så bør du tenke på hva du ønsker å ha på bloggen din, ønsker du for eksempel integrasjon med sosiale medier? Ønsker du å være en del av et bloggsamfunn? Ønsker du å tjene penger på bloggen din (reklame)? Skal du ha fokus på tekst, bilder eller video?

Når du har fått litt klarhet i alle disse spørsmålene begynner du å nærme deg en strategi og et mål med bloggen din. Da er det på tide å se på plattform. Det finnes ganske mange plattformer for blogging, og det dukker stadig opp nye.

Jeg har tatt for meg de syv plattformene som jeg ser det som mest naturlig å vurdere om du skal lage deg en norsk blogg. Gidder du ikke å lese om alle alternativene, men vil se min anbefaling, hopp ned til konklusjonen.

Facebook Notes

Notater-funksjonen på Facebook har eksistert i flere år, en stund gjemte Facebook den helt, nå er den bare litt gjemt

I 2015 så fikk notatfunksjonen en total overhaling og ble faktisk ganske fin. Selve grensesnittet for å skrive notater er intuitivt med en veldig enkel og god tekstredigering. Det er også svært enkelt å legge til bilder. Utover det kan du ikke tilpasse noe som helst. Utseendet er slik Facebook har bestemt, men det er smakfullt og teksten får fokus, både på PC og mobil.

Du kan skrive notater som privatperson eller som side. Desverre kan du foreløpig ikke skrive notater fra mobilen. Fordelen med Facebook Notes som bloggplattform er at du allerede har en følgerskare, dine venner!

Medium.com

Startet opp i 2012 av blant annet en av grunnleggerne til Twitter, Medium skulle være en motpart til de nye sosiale mediene der alt skulle skje fort og gæli’. Hos Medium er den gode teksten i fokus. Grensesnittet er minimalistisk og enkelt.

Selvfølgelig er det også ett samfunn alla Tumblr. og WordPress.com der du følger og følges. En stor fordel er at hvis du registerer deg med din Twitter, Google eller Facebook ID legges alle dine «venner» som allerede er på Medium automatisk til, slik at du ikke starter på bar bakke.

Når du leser en bloggpost på Medium er tanken at du ikke bare kan like den, nei, du skal merke de deler av teksten du liker og berike den med dine betraktninger.

Medium er som sagt svært minimalistisk. Utover å skrive tekst og eventuelt legge til bilder er det fint lite du kan tilpasse her. Hvit bakgrunn, teksten i fokus, ingen annonser. Rent og pent med andre ord.

Min publikasjon på Medium.Medium lar deg enten poste som en personlig profil eller som en «publikasjon». Oppretter du en publikasjon kan du også knytte ditt eget domene opp mot det, men ikke som personlig profil. Jeg har testet å lage en publikasjon på Medium, det er litt kronglete å få på plass ett eget domene, men etter det fungerer det helt nydelig. Sjekk ut min tekno.guide.

Medium har dessuten en nydelig mobil app, så du kan konsumere og skape innhold uavhengig av flate. Foretrekker du norsk språk følger du taggen «norsk».

Blogg.no

Det norske alternativet. Hvorfor skal du velge blogg.no? Hvis du er jente i alderen 14-29 år og/eller er mote-interessert og ønsker å være en del av et større bloggsamfunn, så kan blogg.no være et naturlig sted å starte.

Hvorfor ikke velge blogg.no? Det er et bloggsamfunn som har fått et rykte for å være kun for «rosa-bloggere» og et kommentarfelt fullt av misunnelse og syrlige kommentarer. Jeg synes heller ikke blogg.no blogger ser spesielt pene ut på mobile flater.

Blogg.no benytter dessuten til tider svært dominerende reklamebannere som du som blogger ikke kan styre, eller får inntekter av. Du kan betale deg vekk fra det, men det er ganske dyrt sammenlignet med andre plattformer.

Jeg skal ikke prøve å si så mye mer om den plattformen for jeg har aldri brukt den selv. Jeg tror likevel de fleste har et forhold til blogg.no

Blogger / Blogspot

Blogger eies av Google og integrerer veldig bra med Google sine tjenester. Du kan bruke blogspot.no til å drifte bloggen din, eller du kan kjøpe deg eget domene og webhotell.

Blogger er flatfil-basert og en plattform som er litt begrenset. Det har vært veldig lite utvikling av Blogger plattformen de siste årene, og den mobile appen er mangelfull og dårlig. Jeg klarer ikke helt se hvordan den passer inn i Google sin strategi, så jeg ville vært litt forsiktig med å satse på Blogger.

Tumblr.

Tumblr. (ja, det skrives med punktum) er den bloggplattformen som vokser raskest for tiden. Yahoo kjøpte nylig opp tjenesten, men har lovet å la plattformen utvikle seg videre uavhengig av Yahoo.

Tumblr. er en mellomting mellom Twitter, Instagram og tradisjonell blogging. Tumblr. er først og fremst et nettsamfunn med egne mobil-apper og en feed alla Twitter, men du kan koble ditt eget domene (ikke webhotell) opp mot Tumblr., og du kan kjøpe mange unike temaer for å gjøre bloggen til «din egen».

Tumblr. er en morsom og litt «casual» form for blogging. Det er veldig lett å blogge fra mobilen med Tumblr. Se min Tumblr blogg som eksempel. Ulempen med Tumblr. er at det er et veldig lite norsk community der, Tumblr. er til tider ett litt lovløst samfunn med mye sært, endel NSFW og veldig mye innhold fra amerikanske underholdningsleverandører.

Jeg har laget en helt egen blogg-post om Tumblr. Jeg håpet at når Yahoo kjøpte Tumblr. så skulle de få mer driv bak plattformen, men det virker som om den står relativt stille. Den mobile appen får små forbedringer av og til, men plattformen generelt synes jeg utvikler seg lite.

WordPress.com

Nå begynner vi å bli seriøse. WordPress er verdens mest brukte publiseringsplattform for web. WordPress er åpen kildekode og kan brukes på flere måter.

WordPress.com er den kommersielle delen av prosjektet. Det er nok littt forvirrende at bloggsamfunnet heter det samme som plattformen bare med .com på slutten istedet for .org, men det er som det er.

På WordPress.com kan du opprette din egen blogg på et subdomene eller du kan kjøpe ditt eget domene direkte på WordPress.com. Sistnevnte er relativt dyrt sammenlignet med å leie ditt eget webhotell, men det gjør at du er en del av bloggsamfunnet.

Nå er ikke WordPress.com så stort i Norge som et bloggsamfunn, så jeg tror ikke denne fordelen er så stor sammenlignet med begrensningene. Det er nemlig endel begrensninger ved WordPress.com versus WordPress.org på eget domene.

Jeg lar Morten Røvik forklare forskjellen på dem her:

Hvordan WordPress-baserte blogger ser ut på mobile flater er helt avhengig av hvilket tema du velger, men WordPress har også en mobil app som har blitt ganske god etterhvert. Den fungerer både for .com og .org baserte blogger.

WordPress.org

Nå snakker vi business! Med WordPress.org på eget domene og webhotell står du fritt til å tilpasse bloggen din akkurat slik du vil med tredjeparts innstikk og temaer, slik jeg har gjort her på https://gauteholmin.no/

Ønsker du likevel å være en del av nettsamfunnet WordPress.com kan du fortsatt være det ved å installere innstikket Jetpack fra WordPress.com.

WordPress.org er altså en åpen kildekode publiseringsløsning som du installerer på ditt eget domene og eget webhotell. Dette gjør at det er en betydelig høyere terskel for å komme igang, men det betyr også at du står helt fritt til hva du vil gjøre og hva slags innhold du skal ha.

Med en egen installasjon har du plutselig en hel ny verden av muligheter. Det finnes ti-tusenvis av forskjellige temaer og utvidelser (innstikk) du kan installere og tilpasse. Det aller meste er gratis, men det beste koster som regel noen kroner uten at du blir fattig av den grunn.

Dette er plattformen jeg vil anbefale hvis du mener alvor med bloggingen. Ønsker du profesjonell hjelp, så kan jeg anbefale mine gode venner i Nettcoach.no. De hjelper deg med det tekniske, designmessige og det aller viktigste… det innholdsmessige (jeg er medeier i selskapet).

For mange valgmuligheter?

Enig, det kan se voldsomt ut. Jeg drister meg derfor til å konkludere med å gi en anbefaling til to alternativer.

Er du mest opptatt av å få ut teksten din på en enklest mulig måte, gå for Medium.com. Det er den nye hypede plattformen som fungerer like bra ut på alle flater, og som har gode muligheter for distribusjon. Når jeg sammenlignet Facebook Notes og Medium tidligere så skrev jeg at jeg likte Notes best, men jeg har nok ombestemt meg etterhvert som jeg har sett hvor bra Medium faktisk fungerer, spesielt på mobil.

Ønsker du derimot en mer personlig plattform der du har kontroll, invester tid og litt penger og bygg ett nettsted basert på WordPress.org. Det krever at du kjøper deg ett webhotell og lærer deg wordpress og litt elementær webutvikling (eller kjøper deg hjelp), men jeg vil si det er verdt det!

6 kommentarer om “Starte en blogg, men hvor? v2.0”

 1. Blogg.no har også startet med en obligatorisk STOR reklame over headeren som bloggeren IKKE får betalt for. En ting er at reklamen er plassert på et så visuelt grusomt sted at det virker useriøst og ødelegger designet på en blogg, men det jeg synes minst om er at bloggeren har ingen kontroll for hva de faktisk reklamerer for!

  SITAT:
  » -Det at vi er i stand til å levere en gratis og stabil bloggplattform med support døgnet rundt, ligger i våre annonseinntekter, det er disse som betaler for drift og videreutvikling av blogg.no. Man kan likevel betale for å ha en reklamefri blogg. Dette koster kr. 2500,-/mnd (25.000,-/år) og er nok mest aktuelt for bedrifter. »

  http://info.blogg.no/1366971929_annonser_og_annen_rek.html

  Dette er noe du definitivt burde nevne i dette blogginnlegget!
  Fra mitt stå sted er dette utnytting av en ung målgruppe. Lillesøsteren min på 16 er nå en blinkende reklame for betakaroten og annet dritt.

  Jeg hadde tenkt å starte bloggen min opp igjen på blogg.no etter en 3 års pause. Men som en voksen 24 åring kan jeg ikke godta å reklamere for produkter jeg ikke står innenfor.

  Svar
 2. Hei du, bra innlegg. Jeg lurte på en ting angående WordPress.org, og det som kalles SEO.Jeg kan en del om SEO, men lurte på om du har noen tips for å komme opp i resultatene og får google til å indexe siden. Jeg er bare år, men har denne siden her, http://www.maxionor.ml/. Takk 😉 (lurte egentlig på om jeg skal flytte fra wordpress.org til blogger, men ville ha din mening på dette :D)

  Svar
 3. Ville bare tipse om en annen norskutviklet bloggtjeneste: https://bloggi.no

  – Gratis!
  – Alt innhold tilpasser seg automatisk nettbrett/mobil
  – Mulighet for lukket blogg
  – Kryptert tilkobling (SSL) for sikker tilkobling og blogging

  Driftes gjennom annonseinntekter, men betydelig mindre «skrikende» enn andre bloggtjenester.

  Svar
 4. Takk for en nyttig blogg post!

  Jeg leter etter blogg-platform som passer meg og kommer nok til å gå for wordpress etter dine anbefakllinger.

  Leste ikke linken om ditt syn på SEO, men tenkte å dele min informasjon.

  Google blir vanskeligere og vanskeligere og endrer algoritmene veldig ofte.
  Eneste måten å få nytte av SEO er å gjøre ordentlig research i for eksempel Google adwords eller lignende.

  For å komme på første side i Google er det avhengig av mange ting utenom SEO også. Blant annet at du vil være avhengig av å blogge ofte for at crawlerne til Google skal kjenne deg igjen som en autoritet. Om de ikke anerkjenner bloggen din som en autoritet er det dessverre bare å glemme førstesiden på Google.

  Beste måten å gjøre det på vil være å legge ned tid til research av både SEO og low hanging fruit, bruke dem et par tre ganger der det passer seg i blogg posten samtidig som du blogger ofte.

  Lykke til!

  Svar

Legg igjen en kommentar