Jeg digger Raspberry Pi

Jeg gikk forbi en Kjell & Company sjappe her om dagen og kunne ikke dy meg, en Raspberry Pi 3 ble med meg hjem. Men hva skal jeg bruke den til?

Her er en video fra Kjell & Company som gir en grei intro til hva dette er for en slags dings:

Hos Kjell kjøpte jeg en Raspberry Pi 3 Model B, et standard svart chassi, strømadapter og ett enkelt Plexgear W-touch trådløst tastatur. Ett kraftig og raskt Micro-SD kort og HDMI-kabel hadde jeg fra før. Totalt havnet jeg da på en kostnad i overkant av 1000 kroner.

Så kom jeg hjemme og googlet meg frem til hva slags operativsystem jeg burde installere på maskinen. Det var veldig fristende å installere Ubuntu Mate, men jeg endte opp med det sikre valget; Rasperian. En tilpasset versjon av Debian, utviklet og offisielt støttet for Raspberry-prosjektet. Jeg installerte OS-et direkte på iMacen min (da må du også ha en MicroSD til SD adapter). Jeg fulgte guiden for å installere via Terminal med dd commandoen. Så lenge du ikke har kommandolinje-skrekk så er dette en ganske enkel og sikker fremgangsmåte.

Jeg satt så alt sammen, koblet maskinen til en skjerm og startet opp. Det grafiske grensesnittet til Rasperian er veldig minimalistisk, men raskt og enkelt. Det var lekende lett å koble til det trådløse nettet og jeg var klar… men klar for hva?

Hva skal jeg bruke Raspberry Pi til?

Raspberry Pi er jo utviklet av en organisasjon for å oppmuntre og fremme teknologisk forståelse og utvikling i skoleverket, ikke for godt voksne nerder som meg.

Jeg kjøpte denne egentlig mest fordi jeg var nysgjerrig på hva greia er. Jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å fikle mye med å kjøpe ting å koble til GPIO grensesnittet, så mye fritid har jeg ikke.

Cnet har skrevet en fin artikkel med 25 forslag til ting du kan bruke den til, også finner man hundrevis av mer eller mindre helsprø ting du kan bygge rundt en Raspberry Pi ved å utnytte GPIO portene.

Amazon Alexa

Jeg har lyst til å bruke den som Amazon Alexa (jeg har bestilt en liten USB-mikrofon fra Amazon som burde dukke opp når som helst nå). Amazon har nemlig gjort sin stemmegjennkjenningsmotor åpent tilgjengelig.

Sinclair ZX Spectrum emulator

Den gamle Sinclair-entusiasten i meg måtte selvfølgelig lage en ZX Spectrum emulator. Hvis du er som meg og det kribler i fingrene etter å spille din barndoms 8-bits klassikere igjen, så har jeg laget en liten guide her.

Installere emulatoren

For å installere selve emulatoren er det tre kommandoer du må kjøre fra terminal vindu:

  • sudo apt-get install fuse-emulator-common
  • sudo apt-get install spectrum-roms fuse-emulator-utils
  • sudo amixer cset numid=3 2

Nå finner du “Fuse Spectrum emulator” under Menu/Games.

Spillkassetter

Så nå har du fått en fin ZX Spectrum emulator. Det neste nå er å begynne å finne spill. Programvaren var jo den gangen på kassetter, og heldigvis finnes det ett nettsted der omtrent alt av spill og annen programvare finnes som virtuelle kassetter (.tzx), nemlig World of Spectrum.

I Fuse emulatoren finner du i menyene hvordan “sette inn kassettene” og herje og stå i. Ett tips for å komme raskt i gang med spillingen:

  • Trykk F7 for å velge kassett
  • For å laste inn innholdet på kassetten skriver man; LOAD “”. Det gjør man ved å trykke på tasten J for LOAD også to ganger ctrl+P for ““.

Her er noen av favoritt-spillene jeg har funnet igjen:

Raspberry for undervisning

Alt i alt synes jeg Raspberry Pi er ett veldig spennende prosjekt som på en meget billig måte kan lære unge om hvordan IT henger sammen.

Jeg vet at Raspberry Pi brukes mer og mer i britiske og amerikanske klasserom, i England så deler nå BBC ut en BBC Micro Bit (alla Rasperry Pi) til alle landets 11-åringer som de skal bruke i faget «Computing».

Jeg håper også det norske skoleverket kommer til å ta denne fantastiske lille dingsen til seg. Det finnes masse bra opplæringsmateriell på de offisielle sidene til Raspberry Pi hvis det er noen foreldre der ute som har lyst til å lære barna noe litt mer utfordrende enn å laste ned spill på iPad’en…

Heller Rasperry Pi enn iPad spør du meg!

4 kommentarer om “Jeg digger Raspberry Pi”

Legg igjen en kommentar