Dell Chromebook 11

Etter to år med en Acer C720 Chromebook som primær-maskin hjemme har jeg oppgradert, til en Dell Chromebook 11 (3120). Dette er uten tvil den beste PCen jeg har hatt noen gang!

Jeg har de siste årene brukt min Acer C720 Chromebook som hovedmaskin hjemme. Chrome OS dekker 90% av mitt private behov fra en PC. De siste 10 prosentene bruker jeg en aldrende iMac til.

Chromebook har også erstattet behovet for nettbrett for min del. Jeg har helt sluttet å bruke iPaden min, den ligger tom for strøm i en skuff og der har den ligget i over ett år. Nexus 7 nettbrettet har datteren min overtatt. Chromebook har nemlig fantastisk batteritid og er superlett, så den er blitt favoritten i sofakroken.

Acer C720 har altså vært min trofaste sofa-sliter i et par år nå, denne billige plastklumpen med blass skjerm og ett helt greit tastatur har hatt god ytelse, bra batteritid og vært lydløs og fin. Men de siste månedene har vifta begynt å oppføre seg mer og mer ufint. Til å begynne med pulserte den uhemmet fra tid til annen, nå står den bare på full guffe hele tiden.

Etter endel feilsøkning og søk på Google har jeg kommet frem til at det må være vifte-kontrolleren som er gåen. For en såpass billig PC betyr det at alt håp er ute, den må rett og slett byttes.

Så da startet jeg jakten på en ny Chromebook. Mine krav var enkle:

  • Billig!
  • 4GB RAM
  • Intel prosessor
  • 11 tommer, ikke større
  • Godt tastatur
  • God pekeflate
  • Grei nok skjerm

Jeg stod tilslutt mellom Lenovo Chromebook 100s og Dell Chromebook 11 (3120). Jeg valgte sistnevnte fordi den kom best ut i de fleste tester, og fordi den skal tåle en del støt og fukt, og jeg har en treåring i huset…

Dette er en maskin som er utviklet for det amerikanske skoleverket, den har tykke gummikanter får å tåle støt, er laget av tykk ruglete grå plast og tåler en vannskvett i tastaturet. Jeg kjøpte den fra Dustin.no til kr. 2990,-.

Jeg var spent når jeg pakket den opp, og kvalitetsfølelsen er virkelig noe helt annet enn Acer sin Chromebook-serie. Her er alt solid, ingenting som bøyer seg, hengslene er solide og skjermen er betydelig skarpere og klarere enn Acer og HP sine Chromebooks.

Der Chromebook 11 virkelig skiller seg ut i forhold til andre maskiner jeg har hatt, er den fantastiske styreflaten. Den er større, bedre å klikke på og generelt mer presis. Jeg vil gå så langt som å si at det er veldig nærme “Mac-kvalitet” på den.

Ytelsen med Intel Celeron 2,16Hgz dualcore og 4GB RAM er det ingenting å si på. Doblingen av minne fra min gamle Chromebook er merkbar. Jeg har hittil aldri opplevd noen tregheter, alt svarer umiddelbart, selv med mange faner oppe. Å starte opp maskinen tar kun 6-7 sekunder.

Batteritiden er også imponerende. Jeg har ingen problemer med å få 9-10 timer med batteritid ut av den og lader dermed i snitt en gang i uka.

Dell Chromebook 11

Eneste negative jeg egentlig har å si om Dell Chromebook 11 er at gummikanten der du ofte lener håndflatene når du bruker styreflaten er litt skarp. Ja, og spesielt pen er den ikke da… Personlig liker jeg utseendet, det er gjennomført og røft. Det er ikke ofte du kommer over en 11-tommer som føles “mandig”.

Hvis du drømmer om en sexy liten MacBook Air, så er denne i motsatt ende av skalaen utseendemessig og prismessig. Du får en Chromebook til alle i familien til prisen av én MacBook. Bruksverdi… det kommer litt ann på ditt praktiske behov.

Leve med en Chromebook

En forutsetning for Chromebook er at du trives med å eksistere i skyen, Chrome OS er i all hovedsak bare en nettleser. Google har begynt å tilgjengeliggjøre Android-apps for Chrome OS, men foreløpig er utvalget ganske skralt, så du er stort sett avhengig av webtjenester og en og annen HTML5-app.

Du må ha en Google konto for å komme igang, men du må absolutt ikke bruke alle Google sine tjenester for det. Du kan for eksempel fint bruke Microsoft Office 365 om du ønsker det. Jeg skifter litt imellom Google Docs og Office 365, men foretrekker for det meste Google Docs.

Til å begynne med så savnet jeg en god bildebehandler, men etterhvert så har Pixlr med sin Express og Editor blitt såpass bra at jeg veldig sjelden savner Photoshop eller Pixelmator (sistnevnte bruker jeg på min iMac).

Skal jeg skrive kode, så bruker jeg den kjekke HTML5-appen Text og laster opp filene med sFTP Client.

Når jeg vil høre på musikk mens jeg arbeider/surfer bruker jeg webklienten til Spotify. Podcaster adminstrerer og hører jeg på med Pocket Casts.

På hjemmekontoret har jeg investert i en ganske rimelig 24 tommers skjerm med HDMI utgang, så hvis jeg ønsker å jobbe ordentlig kan jeg bare koble den rett i HDMI-inngangen til Chromebook-en.

Chromebook og utskrifter

HP Laserjet 100Den eneste egentlige utfordringen jeg har hatt med Chromebook er utskrifter. Selv om Chromebooken min har flere USB porter og generelt klarer å bruke alt jeg plugger inn av USB-utstyr, så fungerer ikke vanlige USB-printere.

Du må bruke Google Cloud Print for å skrive ut fra en Chromebook. Det betyr at skriveren din må være nettverksbasert med støtte for Google Cloud Print.

Heldigvis er printer hjemme det, så hjemmefra fungerer det helt utmerket, det bare hender at det tar noen minutter før utskriften kommer.

Jeg har nemlig en HP Laserjet 100 og måten det fungerer på med HP sine printere, er at Google Cloud Print sender en ePost til HP sin skytjeneste med utskriften som vedlegg, som så igjen sender dette videre til min printer for å skrive ut.

Kjøpe eller ikke?

Hvis du liker Chrome OS, eller er nysgjerrig på hva greia er, du bryr deg mer om kvalitet enn utseende uten å ville betale så mye penger, så er Dell Chromebook 11 ett veldig godt valg. Slenger du på 600 kroner til så får du den også med berøringsskjerm.

Legg igjen en kommentar