Klokka som bare blir bedre og bedre…

Siden jeg kjøpte min LG G Watch R i januar 2015 har den mottatt flere store oppgraderinger. Fra å virke litt uferdig er det nå en svært bra smartklokke.

Jeg var egentlig veldig fornøyd med min Pebble Steel, men etter en opphetet diskusjon på Twitter om smartklokker og Apple fanboys, så kjøpte jeg en LG G Watch R på impuls under januarsalget til Lefdal.

LG G Watch R ble lansert i oktober 2014, da med Android Wear 1.0 (basert på Kit Kat). Android Wear 1.3 (basert på Lollipop) kom til LG G Watch R rett før jeg kjøpte den, men fortsatt så var det noen mangler. For oss nordmenn så var den største ulempen at stemmesøk og kommandoer fortsatt kun var mulig på engelsk.

Det er få ting som får deg til å føle deg så teit som å snakke til klokken din på engelsk når du står ute blant folk.

Endelig søk på norsk

Men så i august 2015 kom det en mindre oppgradering som inneholdt tre viktige funksjoner:

  • Aktivering av WiFi radioen
  • Interaktive watchfaces
  • Stemmesøk på norsk

LG G Watch R kom med en WiFi radio som var deaktivert. Først ett år etter lansering så kom programvaren for å støtte denne WiFi radioen…

Og endelig begynte man å få verdi ut av “OK Google”. Man kunne nå søke på norsk. Noen stemmekommandoer fungerte også, men jeg kunne for eksempel fortsatt ikke svare på SMS med stemmen.

Android Wear og iPhone

I september 2015 lanserte Google Android Wear for iOS. Dermed var ikke klokkene lenger begrenset til Android-plattformen.

Takket være begrensningene Apple legger på API-bruk i iOS, så for man desverre ikke en fullverdig opplevelse av Android Wear, men god nok til at Android Wear ihvertfall har blitt en konkurrent å ta høyde for på begge de to store mobil-plattformene.

Marshmallow og stemmekommandoer

I mars begynte LG å rulle ut Android Wear 1.4 (basert på Marshmallow) til LG G Watch R. Med denne oppgraderingen kom endel alle stemmekommandoer på norsk. Det kom også flere stemmekommandoer for styring av musikk og lignende.

Det jeg også har merket, er at den lovnaden om betydelig bedre batterikapasitet som skulle komme med Android Wear 1.3, den kom for min del nå i Android Wear 1.4.

Før hadde jeg kanskje 20% batteritid igjen når jeg la meg etter en lang dag. Nå er batteritiden gjerne på 60–70%. Det høres kanskje ikke ut som noen viktig sak, du må uansett lade klokka for å holde neste dag, men det betyr at du ikke trenger å lade klokka om natta, men kan lade den mens du dusjer neste morgen. Det er veldig mye mer praktisk både lademessig, men også ikke minst med at du endelig kan måle søvnmønsteret ditt uten å gå helt tom for strøm iløpet av natten.

Hvor lenge kan man regne med oppdateringer?

Det er nå ett år siden LG sluttet å produsere LG G Watch R, men det ser ikke ut som om de har tenkt å slutte å oppdatere programvaren til den ennå. Jeg tror det er ett viktig signal for dem å sende til kundene sine.

På Google I/O konferansen lanserte nylig Google Android Wear 2.0. Det er foreløpig ingen lovnader om hvilke klokker som vil få oppdateringen, men LG G Watch Urbane LTE og Huawei Watch er klokker utviklere kan leke seg med allerede idag, og LG G Watch R har like kraftig minne og CPU som Huawei Watch, så jeg har troen på at LG vil oppdatere også min klokke.

Smartklokker er langt fra noen suksess ennå, det er fortsatt bare de mest teknologi-interesserte som investerer i Android Wear, Apple Watch og Pebble. Det store flertallet bruker fortsatt vanlige analoge klokker, eller treningsklokker som FitBit, Garmin og lignende.

Frykten med smartklokker er selvfølgelig at de er dyre og kortlevde, omtrent som mobiltelefoner. Derfor tror jeg det er viktig for smartklokke-produsentene å vise at de vil støtte og vedlikeholde smartklokkene over flere år, helst lengre enn mobiltelefoner.

Folk er ikke interessert i å skifte ut klokka like ofte som mobilen, og det må produsentene ta konsekvensen av skal de kapre klokke-kundene.

Android Wear 2.0

Lurer du på hva som kommer i Android Wear 2.0? Denne videoen gir en grei gjennomgang:

Legg igjen en kommentar