Tullball om passivhus

Foto: Obos

Arkitekt Frederica Miller fra Gaia Arkitekter har tatt med seg Morgenbladet opp til oss på Mortensrud for å fortelle oss hvor forferdelig vi har det her… det kan ikke stå umotsagt.

I en artikkel på over 3000 ord i Morgenbladet får Miller og hennes meningsfeller boltre seg i misnøye, kritikk og mistenkeliggjøring av passivhus nesten helt uten kritiske spørsmål eller alternative meninger.

Miller besøker Rudsletta borettslag, mine naboer på andre siden av veien, et stilig, barnevennlig og hyggelig funkis-inspirert passivhus-borettslag. Her står hun og forteller hvor triste boligene er og at de er for vanskelige å bruke. Hennes meningsfelles, overlege Jan Vilhelm Bakke fra Arbeidstilsynet utfyller med å fortelle at vi risikerer astma og å bli feite av å bo her…

Nå har jeg ingen faglig bakgrunn til å motsi dem på noe av kritikken, men jeg har bodd i et passivhus i snart to år, på andre siden av veien, så jeg har noen erfaringer å by på. Når Miller først var på denne siden av byen, synes jeg godt hun kunne tatt seg tid til å faktisk snakke med oss som bor her og høre litt fakta fra oss som har direkte erfaring med å bo i passivhus, ikke bare snakke om teori og personlige meninger.

At Miller ikke liker kubedesignet fra 70-tallet (funkis) får så være selv om jeg synes Rudsletta kanskje er det kuleste borettlaget Obos har laget, et passivhus trenger ikke være en boks bare fordi man har valgt det akkurat her.

Solfanger istedet for varmepumpe

Jeg synes også det er trist, når hun først hadde tatt turen hit, at hun ikke krysset gata og besøkte oss i Stenbråtlia. Her har vi 34 passivhus som er tatt enda et skritt lenger enn Rudsletta. Vi har mer distruptiv og spennende arkitektur og et solfangersystem istedet for varmepumper.

Hennes teorier om utvikling av astma bunner nemlig ned i varmepumper og deres oppvarming av luft. Det kan godt mulig være helt rett, og da burde hun også kommet hit og sett på våre solfangere. Vi varmer altså opp vann på taket som så blir til gulvvarme. Det skaper en fantastisk lun og deilig atmosfære i hele huset.

Javisst, vi hadde endel trøbbel de første månedene, men etter justeringer av anlegget har det nå fungert nesten feilfritt det siste året. Solfangerene produserer ikke så mye energi som vi hadde trodd, men kombinert med det meget godt isolerte huset gir det et veldig lavt energiforbruk.

Jeg skal dog gi henne rett i en ting, solfangerene er ganske lite brukervennlig. Men det har ikke noe med teknologien i seg selv å gjøre, men forferdelig dårlig brukerdesign fra leverandøren. Her er det stort forbedringspotensiale.

Luft og temperatur

Videre i sin kritikk hevder overlege Bakke at våre passivhus har en konstant jevn temperatur, at vi ikke merker årets sesonger og at vi har et kunstig inneklima. Her er en oversikt over temperatur og luftfuktighet for vårt passivhus fra mars til april i år:

Temperaturgraf for Stenbratlia

Jeg vil vel kanskje våge si at temperaturen svinger endel?

Vi lufter faktisk overraskende mye, sommer som vinter. Dermed får vi veldig god og frisk luft i hele huset. Om det er optimalt i forhold til ventilasjonsanlegget og totalregnskapet vet jeg ikke, men for luftkvaliteten fungerer det bra synes jeg. Luftfuktigheten i huset vårt ligger også på anbefalt nivå, dog med hjelp av en liten luftfukter som står på i trappegangen noen timer hver dag.

Arkitekt Miller hevder også at husene våre ser ut som noen triste hvite plastikkhus, det er nå jeg begynner å lure på om hun har røyka sokka sine… husene har flotte tre-fasader, eikeparkett og store vindusflater som virkelig bringer naturen inn i huset. At husene har malte gipsvegger får hun vel ha rett i, men det er da normalen idag uansett type hus/leilighet og har ingenting med passivhusstandarden å gjøre.

Med store vindusflater, balkong, hage og 25 kvadratmeter takterrasse med utsikt helt ut til Nesodden der Miller bor, så føler jeg absolutt ikke at vi lever i noe «plastikkhus».

Hvis Miller og Bakke ønsker å snakke med noen som faktisk vet hvordan det er å leve i et moderne passivhus, må de gjerne ta turen opp igjen og besøke oss i Stenbråtlia.

En kommentar om “Tullball om passivhus”

Legg igjen en kommentar