Bistandspøbel

FOTO: Google Maps

Opplever du å bli nedringt av humanitære formål? Det gjør jeg, noen er frekkere enn andre og Bistandshuset AS er kanskje verst.

Jeg har endel verv og ett enkeltmannsforetak. Det gjør at mitt telefonnummer dessverre har havnet på veldig mange telesalg-lister og jeg blir oppringt 2-3 ganger hver eneste dag av telefonselgere. Stort sett avviser jeg bare samtalen, men av og til prøver jeg å svare for å få meg av listen deres. De lover alltid å gjøre dette, men bare noen dager senere ringer de opp igjen.

Aller verst er Bistandshuset AS. Denne griske gjengen tar 75% av inntektene og ringer meg ofte to ganger om dagen. Her er loggen over hvor mange ganger de har ringt meg så langt i juli:

1. juli
4. juli
4. juli
5. juli
6. juli
7. juli
7. juli
11. juli
11. juli
11. juli
12. juli
12. juli
13. juli
13. juli
14. juli

Det er altså 15 oppringninger og vi er ikke halvveis i juli ennå. Hvis Bistandshuset blir konfrontert med dette, så sier de bare at det er skjedd en feil. Jeg har mange ganger bedt dem slette meg fra listene sine og slutte å ringe, de lover å gjøre det… også ringer de igjen neste dag. Jeg er ikke den eneste som opplever dette.

Tallenes klare tale

Gir du 100 kroner når disse folkene ringer, så går altså 75 kroner til Bistandshuset AS, mens kun 25 kroner går til det formålet du får oppgitt.

Bistandshuset AS eies i all hovedsak av de tre humanitære formålene de selger for:

Eierstruktur i Bistandshuset AS

Så da kunne man jo tenkt seg at de likevel får en større pot av inntektene i form av aksjeutbytte, men den gang ei… Bistandshuset går såvidt med sorte tall og har aldri utbetalt en eneste krone i utbytte til sine eiere.

Selskapet hadde i 2015 kroner 39 millioner i inntekter. Av dette ble resultatet kun kroner 23.000,-. Det meste av utgiftene (22 millioner) gikk til lønninger. Med andre ord, gir du penger når Bistandshuset AS ringer, så støtter du i praksis ikke noen humanitære organisasjoner, men de ca 100 ansatte i Bistandshuset AS.

Oppdatering 24. oktober 2018

Jeg ble intervjuet i gårsdagens episode av Svindeljegerne på TV3. En veldig bra episode, men hva jeg har gjort i forhold til dette kom ikke frem. Her er episoden, så skal jeg forklare etterpå:

For to år siden skrev jeg denne bloggposten kalt «Bistandspøbel». Den er en av mine mest leste bloggposter igjennom tidene. Denne bloggposten fant TV3 og er såvidt jeg skjønte på produksjonen mye av grunnen til at denne episoden av Svindeljegerne ble til.

I tillegg har jeg hjulpet TV3 med å fremskaffe en faktura fra Bistandshuset ved å godta å støtte Child Africa når de ringte. Denne har jeg selvfølgelig ikke betalt, jeg har benyttet Angrefristloven slik at Bistandshuset ikke har fått en krone.

Moralen er, støtt gjerne veldedige organisasjoner, men ikke gi penger til telefonselgere, uansett hvor triste historier de kommer med! Gi direkte og gjerne faste månedlige bidrag, det er økonomisk mest gunstig.

Jeg gir for eksempel faste månedlige beløp til Strømmestiftelsen, Unicef og Sopra Steria sin egen stiftelse i India fordi jeg mener det å gi barn i verdens fattigste land en mulighet til utdannelse og godt arbeid er eneste måten vi kan få bukt med ekstremisme og krig på. Jeg er også medlem i Miljøpartiet De Grønne og gir en fast sum til Greenpeace fordi jeg mener at å tenke miljøvern er eneste måten å gi min datter en god fremtid, hun skal forhåpentligvis leve mange flere tiår enn meg og da må vi overlevere en klode det går ann å leve på.

Beklager den lille rant’en der, men hovedpoenget mitt er at de du gir penger til skal få pengene direkte fra deg. De skal også ha en side på nettsidene sine hvor de forklarer hvordan de bruker pengene de samler inn. Større organisasjoner bruker ofte litt mer penger på administrasjon enn mindre, men får kanskje også gjort mer i det store og det hele. Ikke la telefonselgere og tvilsomme stiftelser få snylte på dine penger, gi dem direkte til formål som kan dokumentere hva de gjør og hvilken effekt pengene dine får.

Nummeroppslag

En ganske effektiv måte å unngå å snakke med disse bistandspøblene er å installere en app på mobilen din for automatisk nummeroppslag. Dette kan du gjøre på Android og Windows Phone, desverre ikke på iPhone.

Nummeropplysningen 1881 sin er ganske den mest kjente, den koster noen kroner hver måned men er merkbart raskere og mer presis enn alternativene. Vil du ha en gratisløsning anbefaler jeg 180.no sin. Ellers er også Gule Sider sine helt grei.
180.no app for Android

Dette hindrer dem ikke å ringe deg, men du ser ihvertfall hvem de er og kan avvise samtalen.

NB: Mange av disse telesalg-operatørene har den siste tiden reservert seg mot nummeroppslag slik at det ikke lenger står telesalg i oppslaget når de ringer hvis du benytter Nummeropplysningen 1881, men istedet at de har reservert seg mot oppslag. Hvis en bedrift ikke ønsker at jeg skal vite hvem de er når de ringer, så har de ugler i mosen og jeg ville uansett ikke tatt samtalen.

180.no har en rapporteringsfunksjon der du som bruker kan rapportere tilbake til 180.no. Dette gjør at disse samtalene ofte er merket som telefonsalg selv om de har reservert seg mot nummeroppslag.

Legg igjen en kommentar