Forholdsregler jeg som mann må ta?

Som en avstikker til den pågående voldtektsdebatten har det kommet en debatt om kvinner bør ta forholdsregler, og noen hevder at dette gjelder både kvinner og menn. Hvilke forholdsregler tar jeg som mann?

Flere (spesielt menn) har gått ut og snakket om forholdsregler kvinner bør ta, som for eksempel:

  • Se ann hvem de går på nachspiel med
  • Se ann hvem de snakker med
  • Se ann hvor i byen de går
  • Ikke gå hjem alene
  • Ikke bli full

Konfrontert med at det jo ikke burde være sånn, så sier flere av disse (jeg har blant annet diskutert dette med advokat Brynjar Meling på Twitter), at menn også tar forholdsregler.

https://twitter.com/gauteweb/status/762224879580147712

Brynjar Meling unngår å komme med reelle eksempler på slike forholdsregler vi menn må ta. Andre har kommet med usakligheter som ikke har noe med temaet å gjøre:

Jeg er 39 år gammel, jeg har vokst opp på Furuset på nittitallet og har vært ute en regnværsdag før. Hvilke forholdsregler tar jeg?

Jeg har vært søpplefull på byen mer enn en gang. Kan ikke anbefale det, det er ikke de beste minnene, men jeg opplevde aldri å bli utsatt for noe vold* eller kriminelt av noe slag.

Jeg har gått alene igjennom Slottsparken, krysset Grønlandsleiret i tussmørket, gått på fest med totalt fremmede, vært på Afterski i Hemsedal og påfølgende nachspiel på campingen…

Jeg har blitt med jenter jeg ikke husker navnet på hjem etter byen uten at det ble noe puling.

Jeg har (ikke mitt stolteste øyeblikk) kjøpt hasj av noen skumle menn ved Akerselva og jeg har tatt pirattaxi.

Aldri, aldri har jeg opplevd situasjoner der jeg har blitt utsatt for vold eller lignende. Eller… nå juger jeg litt. Det var en gang da jeg var 21 og vi var på en pub på Hvaler. Kameraten min sjekket opp dama til en av øyas lokale bråkebøtter og vi ble jaget til sjøs.

Jeg har aldri i mitt liv tenkt på, eller tatt forholdsregler med unntak av en gang i tenårene da vi kom hjem fra kino og så en gjeng på Furuset T-banestasjon som var kjent for å yppe til bråk med etnisk norske gutter (ja, rasisme finnes den veien også). Da tok vi en «forholdsregel» og tok T-banen til Ellingsrud og gikk hjem derfra istedet.

Hjelper disse to eksemplene fra mitt snart førti år lange liv noe i voldtektsdebatten? Nei, selvfølgelig gjør de ikke det. Alle disse rådene fra voksne menn om forholdsregler er en avsporing. Selvfølgelig tar kvinner forholdsregler, men skal det være sånn at det er nødvendig?

Nei, det er klart at det ikke skal! Det er ikke ett sånt samfunn vi ønsker å ha. I Norge er det nesten 900.000 mennesker som bor alene (Kilde: SSB). Hvorfor er det bare den mannlige delen av disse som skal kunne gå trygt hjem om kvelden?

Debatten om hva kvinner kan gjøre for å bli tryggere må stoppe. Det vi må diskutere er hvordan vi kan få menn til å slutte med å forgripe seg på kvinner. Det er der problemet ligger, alt annet er en avsporing.

Legg igjen en kommentar