TV endrer seg dramatisk, hvem vinner?

Hvis du ser bort ifra at datteren min ser på Disney Junior en times tid hver dag, så har vi ikke sett på vanlig lineær TV på flere uker. Likevel står TVen på i flere timer hver kveld. Snart kan vi kutte kabelen helt.

Skal vi gjøre det eller skal vi ikke? Det blir sikkert en diskusjon her i huset når vi etterhvert får muligheten til å velge.

Hvordan bruker vi TVen i vårt hus?

Vi har tre TVer i huset, alle tre er utstyrt med Chromecast, og en har i tillegg AppleTV. Kun en av TVene er koblet til en TV-dekoder.

Jeg er faktisk ikke sikker på om vi har sett på vanlig lineær TV siden før sommeren en gang. Da regner jeg ikke med den tiden hver dag hvor Iris ser på barneTV og/eller Disney Junior, men det er ikke alle dager hun gjør det heller, det hender at hun kun ser på Netflix for Kids.

Vi ser likevel på TV flere timer hver kveld, men da ser vi på Netflix, HBO Nordic, YouTube og av og til NRK NettTV. Hvis vi ser på lineær TV er det som regel NRK Nyheter eller gullrekka til NRK på fredagskveldene, riktignok oftere og oftere via NettTV.

Idag for eksempel så så Iris og jeg på BarneTV via NettTV med Chromecast fremfor å bruke dekoderen til Canal Digital. Rett og slett fordi det var enklere å bare gripe tak i mobilen enn å finne frem fjernkontrollen fra skapet, slå på dekoderen og finne riktig kanal. TV’en slår seg automatisk på når jeg aktiverer Chromecasten fra appen og jeg kan styre lyden via Bose Soundtouch appen.

TV2, TVNorge og lignende kan jeg ikke huske sist vi så på… Vi abonnerte en liten stund på TV2 Sumo fordi det var en TV-serie der vi ville se, men kvaliteten og stabiliteten til tjenesten var for dårlig, så vi sa den opp etter ett par måneder.

Disney Channel har streaming-apps for alle sine kanaler som vi kunne brukt med Chromecast, men desverre er disse kun tilgjengelig for amerikanske brukere. Heldigvis kommer det sannsynligvis flere Disney tegneserier på Netflix snart siden de har signert en samarbeidssamtale. Iris savner spesielt «Miles fra Morgendagen» 😉

https://twitter.com/gauteweb/status/766234804908089344

Kabel-TV nærmer seg slutten

Kabel-TV leverandørene Get og Canal Digital Kabel (CDK) står for 93% av kabel-TV markedet. Begge har nå annonsert at de vil slutte å kreve at du kjøper en TV-kanalpakke for å kunne kjøpe bredbånd innen utgangen av året. Ikke så rart egentlig, blant annet har Forbrukerombudet lenge ment at koblingssalget til kabel-TV selskapene er ett brudd på Markedsføringsloven paragraf 22.

Dette betyr i praksis at om du er direkte kunde til Get eller CDK du snart kan si opp TV-pakken din og spare rundt 400 kroner i måneden, som du enten putter i lomma, eller bruker på kraftigere bredbånd og abonnement på noen gode streaming-tjenester.

Hva med borettslag og sameier?

Mange av kundene til Get og CDK er ikke direkte-kunder, men fellesavtaler via borettslag eller sameier. Vi hører inn under en slik kategori, for oss er TV-grunnpakka inkludert i fellesutgiftene til borettslaget. Det store spørsmålet er da hva kan man få til her?

Det er opplagt at slike fellesavtaler er prismessig gunstig for beboerne, men hva når (kanskje ikke imorgen, men ihvertfall innen noen få år) flertallet av beboerne heller vil ha 50Mpbs inkludert i fellesutgiftene enn 50 TV-kanaler?

https://twitter.com/gauteweb/status/766274614423089152

Jeg tror og håper at vi ganske snart vil se borettslag og sameier, spesielt de med mye yngre beboere som tegner fellesavtaler på bredbånd i størrelsesorden 50 til 100Mbps uten TV-pakke, men med rabaterte priser hvis beboerne ønsker en dekoder og vanlig lineær TV.

Hvem vinner?

Først og fremst vi forbrukere!

Jeg vet ikke om kabel-selskapene tjener mest på TV eller bredbånd, men jeg ser for meg at de kan miste endel inntekter fremover, og dette kan potensielt hemme den jevne prisreduksjonen vi har sett på bredbånd de siste 10 årene. Jeg vil tippe at kabel-TV selskapene må finne nye inntektskilder. Antagelig ved å inngå avtaler med streamingtjenestene, eller ved å prøve å konkurere ved å utvide, prise og forbedre egne streamingtjenester.

Ett potensiale for kabel-selskapene her, er jo å levere tjenester/produkter lenger inn i hjemmet enn bare til kabeluttaket. Gode, stabile trådløse nett blir viktigere og viktigere i alle husstander fremover, samtidig som det blir en stadig større utfordring å få det til, med mange trådløse nett i samme boligblokk, mye billig og dårlig utstyr å få kjøpt, og mye konfigurering forbrukerne fortsatt ikke har nok teknisk innsikt til å forstå. Når vi slutter å se på lineær TV, begynner vi å bruke det trådløse nettet til å konsumere video i større og større grad.

Den store taperen vil være de TV-kanalene som ikke klarer å tilpasse seg en on-demand hverdag. Reklameinntektene vil stupe for reklamepauser vil snart være en ting av fortiden. Vi vil helt sikkert se flere TV-kanaler som enten slår seg sammen, legger ned eller omstruktureres til en on-demand/streaming modell.

Streamingtjenester tar direkte betalt av forbrukerne, og innholdsleverandørene må etterhvert som lineær TV dør ut enten tegne bedre avtaler med eksisterende streamingtjenester, eller utvikle sine egne (som HBO for eksempel). Dette vil igjen gjør at vi forbrukere kommer til å bli mer kresne, både i forhold til kvalitet på innhold og teknisk løsning.

TV-hverdagen blir ikke nødvendigvis billigere for oss forbrukere, men vi vil stå friere til å abonnere på eksakt de innholdsleverandørene vi liker best, og se innholdet når, hvordan og hvor vi vil.

En kommentar om “TV endrer seg dramatisk, hvem vinner?”

  1. Ser veldig frem til dette, men jeg frykter at borettslagene blir stående som en sperre i mellom.
    Jeg trenger ikke TV, men tror ikke jeg får med resten av borettslaget på at TV ikke skal være med i «grunnpakken» vår.

    Svar

Legg igjen en kommentar