Skru igjen oljekrana!

Bilde: Wikipedia

Det er nesten gått mote i å kritisere Miljøpartiet, miljøbevegelsen, Live Nelvik og andre tre-elskere. Selvfølgelig mener de ikke at vi skal slutte med oljeproduksjon imorgen, men det er en uungåelig fremtid.

Å tro at vi skal kunne fortsette med oljeproduksjon i samme tempo og til samme enorme profitt i all fremtid er ikke noe annet enn å stikke hodet i sanda.

Alternative og fornybare energikilder vil overta for oljen, det er nødvendig og uungåelig. Det vi i Norge må passe på, er at når det skjer, så sitter ikke vi igjen som en gjeng med idioter som IKKE brukte noen prosent av den latterlig store formuen vår til å sørge for at vi fortsatt er en verdensledende energi-nasjon.

https://www.youtube.com/watch?v=B-5z9KfttfI

Norge har alle forutsetninger for å bli eneribransjens Spotify, som Live Nelvik så eksemplarisk illustrerer. Vi har naturen som kan gi oss vannenergi, solenergi og vindenergi. Vi har økonomien og ressursene som skal til for å utvikle, forbedre og revolusjonere fornybar energi.

Vi må bare velge å gjøre det!

…og da snakker jeg selvfølgelig ikke om å kjøpe Tesla, sortere søppel eller slutte å spise kjøtt, jeg snakker om store offentlige og private investeringer i forskning, utdannelse, omskolering og innovasjon innen fornybar energi.

Om 20 år, når praktisk talt ingen lenger kjører biler, lastebiler eller busser på fossilt drivstoff, så må vi sørge for at folk kjører på energi produsert i Norge, eller produsert med patentert norsk teknologi.

Det er måten vi i Norge kan sikre fremtidens velferdsnasjon.

Klart, vi kommer til å produsere olje i uoverskuelig fremtid, men i mindre og mindre skala og til stadig lavere fortjeneste. Idag brukes det aller meste av oljeproduksjonen til energi, en gang i fremtiden vil oljeproduksjonen være betydelig mindre og kun til produksjon av oljebaserte varer og produkter, ikke til forbrenning.

https://www.youtube.com/watch?v=hpjFw_gRHbI

Norge må benytte denne unike muligheten vi har akkurat nå, til å gå fra å være en råvare-nasjon, til å være en teknologi-nasjon. En energi-teknologi-nasjon!

Dette må gjøres i hele samfunnet. Matte og fysikk må få høyere status helt fra barneskole til universitet. Om 20 år trenger vi ikke roughnecks og oljemeglere, vi trenger innovatører, fysikere, ingeniører og eksperter på alternativ og miljøvennlig energi. Vi trenger energiselskaper som tør å se lenger enn neste årsresultat når de skal investere for fremtiden, vi trenger politikere som tør å se lenger enn neste stortingsvalg når de prioriterer. Vi trenger teknologer som kan lage styringssystemer for energiproduksjon og distribusjon, vi trenger ildsjeler som kan fortelle verden hvordan Norge kan redde jordkloden vår.

Så trekk hodet ut av oljesanda folkens og innse at det er nå vi kan bestemme hvilken fremtid våre barn vil ha.

3 kommentarer om “Skru igjen oljekrana!”

 1. Er jo lov og drømme, men trur du ikke helt har forstått hva som faktisk må til for og få det til og skje, effektivisering av det vi har nå er svaret. og hallo, om 20 år så kjører vi ikke kjøretøy som bruker olje, pfft, trur du det så burte man begynne på medisiner eller faktisk komme seg ut i verden og se seg om.

  Svar
  • Mulig jeg er litt optimistisk, men jeg håper og tror at flertallet av biler, ihvertfall i den vestlige verden om 20 år ikke bruker bensin eller diesel som drivstoff.

   Uansett om det tar 20 eller 100 år, er du ikke enig i at det er nå vi må begynne nå investere og omstrukturere for en uunngåelig fremtid uten enorme oljeinntekter?

   Jeg tror ikke mine barnebarn (hvis jeg får barnebarn) om +/- 50 år vil ha oljebransjen som en reell karrierevei.

   Svar
 2. Joda, jeg er enig med deg at fossilt brennstoff etterhvert må ut og ny utvinninger må inn, Men sånn som miljøpartiet legger det frem så ser de for seg at dette faktisk kan skje om 20 år, det er beregnet nesten 40 års arbeid bare med og plugge brønner + man skal bygge om all infra struktur i samtlige land osv. Elektrisitet med batteri er bra det, men vi er så vidt begynt på utviklingen der, vi har ikke kommet en brøkdel av den biten man trenger for og faktisk klare og legge det om. samt elektrisitet er langt fra så miljøvennlig som mange trur, fra start til slutt så involverer det utrolig mye frakt og gigantiske maskiner for i det hele tatt og få det ut av jorden så kommer jo det og lage det om til det råstoffet vi trenger. Sånn i teorien fungerer de tankene du har, men noen ganger er teori og praksis veldig langt fra hverandre.

  men tankegangen er bra, fint og se at folk bryr seg om jorden våre barn og barnebarn skal leve på.

  Det som kommer til og være mest skadelig for våre barn er overpopulating av områder, helt tilbake til menneskets opprinnelse så har plasser med for mye mennesker ikke klart seg bra.

  Svar

Legg igjen en kommentar