Nettbrett til Iris

Datteren vår er tre år gammel. Hun har brukt mitt gamle Nexus 7 nettbrett til å se filmer og spille enkelte barnespill. Så gikk det tilslutt som det måtte gå, rett i asfalten og skjermen knuste. Hva skulle vi kjøpe for å erstatte det?

Nå som hun var blitt vant til å ha sitt eget nettbrett (jeg bruker ikke nettbrett lenger), så måtte vi jo nesten erstatte det. Samtidig var jeg ikke keen på å kjøpe ett nytt brett til flere tusen kroner, bare for å se det gå i asfalten en dag.

Så jeg begynte søken etter billige nettbrett i størrelsen 7-9 tommer. Noe større enn det og det ville være vanskelig for 3-åringen å håndtere.

For tre år siden, da jeg opprinnelig kjøpte Nexus 7 nettbrettet mitt, så krydde det av forskjellige små nettbrett. Det gjør det ikke lenger… Du har iPad Mini som faktisk ikke er så ille priset lenger (men det begynner å bli gammelt også), samt en bråte med forskjellige Samsung brett det nesten er umulig å vite forskjellene på. Jeg fant også noen nettbrett fra Lenovo, Huawei og lignende, men de var gamle med utdatert Android-versjon.

Jeg prøvde å kjøpe ett Nvidia Shield brett, men leveringsdatoen ble stadig forskjøvet inn i fremtiden. Så jeg endte tilslutt opp med å kjøpe ASUS ZenPad 8 på tilbud fra Komplett (desverre ikke på tilbud lenger).

Da jeg så på spesifikasjonene hadde jeg to ankepunkter: Lite RAM og lite minne. Lite RAM gjør at Iris ikke kan kjøre så mange applikasjoner av gangen og de tyngste spillene er utelukket. Det gjør ingenting, hennes bruksmønster krever ikke så mye minne. Hun bruker det ca 50% av tiden til film på VLC eller Netflix. Resten av tiden på lettdrevne LEGO og Fisher Price spill.

Lite minne lot seg løse enkelt ved å kjøpe ett billig 64GB minnekort ved siden av. Totalt ble kostnaden min da kroner 1516,-.

Da vi fikk nettbrettet så syntes jeg det var overraskende pent. Riktig nok i billig tynn plast, men veldig pent å se på. ASUS har gjort sine endringer til grensesnittet på Android, ikke nødvendigvis til det bedre synes jeg, men fordelen er at de bruker store, litt barnslige knapper, så fint til bruk for barn.

Foreløpig har vi ikke merket noe til at det er litt lite RAM på brettet, det oppleves som responsivt og raskt til Iris sitt bruk. En stor fordel er også at operativsystemet er oppdatert, her snakker vi Android 6.0 med juli-patchen fra Google. Det finner du ikke på noen andre nettbrett i samme segment.

Den eneste nedturen er skjermkvaliteten. Jeg viste jo at vi her snakker om en relativt lavoppløst skjerm, men det virker som om ASUS har prøvd å kompensere på den lave oppløsningen med å mykne opp pixlene, hvilket fører til en anelse uklar skjerm.

Dette ville irritert meg om det skulle være mitt nettbrett som jeg brukte mye hver dag, men det ser ikke ut til å plage Iris det minste, så det er vel greit nok.

Barnemodus

ASUS har inkludert en «barnemodus». Den er litt gjemt under «innstillinger», men er genial. Du kan velge opptil 21 apper som skal være tilgjengelig i barnemodus, og det er ingen tilgang til statusmenyen eller oppgavevelgeren for barna, kun «hjem» og «tilbake» virker.

Hjem-skjermen blir erstattet med dette:

Barnemodus på ASUS Zenpad
Barnemodus på ASUS Zenpad

Du lager også en PIN-kode som må brukes for å gå ut av barnemodus. Hvorfor de har valgt akkurat 21 apper som begrensning fremstår som merkelig for meg, med greit nok.

Alt i alt, ett nettbrett jeg klart kan anbefale om du er på jakt etter ett billig nettbrett til små barn.

Legg igjen en kommentar