Oppgradere Raspbian til PIXEL

Raspbian er det offisielle operativsystemet for Raspberry Pi maskinene. Det er basert på Debian og LXDE. Nylig ble en ny versjon lansert som gir ett betydelig visuelt løft.

Distro-versjonen heter fortsatt Jessie, men de har likevel kalt denne releasen for PIXEL. PIXEL står for “Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight”. Grunnen til dette er at stort sett alt nytt er relatert til det visuelle grensesnittet.

Alt ser nå penere ut; ikonene er nye, fontene er bedre og vinduene ser mer moderne ut. Det er noen mindre forbedringer i håndtering av WiFi og Bluetooth og de har lagt til en haug med skikkelig fine bakgrunnsbilder.

Den største endringen ellers er at Chromium nettleseren som før måtte installeres fra andre kilder, nå er blitt standard nettleser, og den er merkbart raskere og mindre ressurskrevende enn før.

Jeg opplevde ett par fartsdumper i veien, men oppgraderingen gikk egentlig ganske smertefritt. Begge problemene jeg opplevde var ganske vanlige visstnok, så jeg har her beskrevet hvordan jeg løste dem.

Distro-oppgradering

Før du starter, bør du rydde opp i hvilke repositories du bruker. Personlig liker jeg best editoren «nano», men du kan bruke andre om du ønsker det:
sudo nano /etc/apt/sources.list

Jeg fant at for å unngå feilmeldinger under distro-oppgraderingen så bør kun det offisielle repositoriet være aktivt, så kommenter ut alle andre enn:
deb-src http://archive.raspbian.org/raspbian/ jessie main contrib non-free rpi

Så er det bare å kjøre to kommandoer for å oppgradere:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Tilslutt så bør du visstnok også kjøre følgende installasjon uten at jeg helt har funnet ut hvorfor:
sudo apt-get install -y python-sense-emu python3-sense-emu python-sense-emu-doc

Så trenger du å restarte maskinen:
sudo shutdown -r now

Mistet Menu Bar

Etter oppgraderingen forsvant min Menu Bar. Antagelig forsvant den fordi jeg hadde gjort noen tilpasninger som LXDE ikke lenger likte. Løsningen ble å legge inn ny standard-profil og ta en restart:
cp -rp /etc/xdg/lxpanel/profile/LXDE-pi/* ~/.config/lxpanel/LXDE-pi/
sudo shutdown -r now

Chromium Nettleser

Har du installert Chromium nettleser fra en alternativ kilde fra før, så kan det godt hende at den kræsjer nå etter oppgraderingen. Med PIXEL så har Raspbian valgt Chromium som standard nettleser. Her er hvordan jeg løste problemet:

Først avinstallerte jeg Chromium:
sudo apt-get purge chromium-browser

Så slettet jeg alle spor (profilen):
sudo rm -r ~/.config/chromium

Så installerte jeg igjen (pass på å eventuelt ha fjernet alternative repositories først):
sudo apt-get install chromium-browser
sudo apt-get install -y rpi-chromium-mods

Den sistnevnte er veldig viktig, da den tilpasser Chromium til Raspbian. Denne bør du kjøre uansett om du har hatt problemer med Chromium etter oppgradering eller ikke.

Du kan lese mer på bloggen til Raspberry Pi Foundation.

Legg igjen en kommentar