Mitt hjemmenettverk

Hjemmenettverk er ofte det største IT problemet i husstanden. Hvordan få god nok hastighet og dekning i alle husets kriker og kroker for alle de forskjellige behovene. Her er hvordan jeg har løst det.

Vi har et hus som går over tre etasjer. To soverom nede, stue i midten og ett soverom/arbeidsrom øverst. Vi får inn fiber fra Canal Digital og uttaket er midt i stua i andre etasje. Derfra går det ethernet-kabler i veggene frem til TV-uttaket i stua og TV-uttaket oppe på soverommet/arbeidsrommet i tredje etasje.

Da vi flyttet inn hevdet Canal Digital hardnakket at deres (ZyXel) ruter var mer enn kraftig nok til å gi god dekning over hele huset. Dette viste seg selvfølgelig å være tullball, samt at jeg ikke fikk administrert denne ruteren særlig mye selv.

Så jeg kjøpte raskt inn en ASUS «Black Knight» ruter og ett par ASUS extendere, men det fungerte bare sånn halvveis. Mye av båndbredden forsvant og det var lite brukervennlig.

Svaret var istedet å investere i flere trådløse aksesspunkter i et såkalt «meshed» nettverk.

AirTies Air 4920

Dette er en type trådløst aksesspunkt som foruten å støtte alle trådløse standarder og frekvenser, også kan kobles sammen og forsterke det trådløse nettet ditt i et såkalt mesh-nettverk der alle dine dingsebomser flyter mellom aksesspunktene uten at du merker noe til det.

AirTies Triokit

To av aksesspunktene mine er kablet med 1GB nettverk, den siste bruker kun trådløst. Jeg har valgt å ha tre stykker, en i hver etasje, men man kan ha så mange eller få man vil selvfølgelig, AirTies selges i 1-, 2- og 3-pakk og er veldig lette å parre sammen.

Hva er «meshed» spør du kanskje nå? Ifølge Wikipedia er det:

Meshnettverk er en måte å route data på i et nettverk. Mesh benytter seg av samme metode som telefonmaster som er plassert rundt for å videresende data til mobiler, men må i tillegg ta hensyn til at alle routerene skal kunne flyttes rundt. Mesh vil automatisk finne den beste veien for å få opprettholde dataflyten mellom to ulike punkt. Hvis en router detter ut skal nettverket selv finne en ny rute.

Slik ser dette ut hjemme hos oss (skjermbilde fra appen til AirTies):
Meshed Nettverk hjemme hos oss.

Hvis du synes dette ser kjent ut, så er det samme teknologi som Google WiFi er basert på, bare at AirTies har holdt på med dette i noen år allerede.

Streaming-dingser som ikke liker pakketap

Fra det tekniske skapet vårt der fiberbredbåndet vårt termineres har jeg satt opp ASUS ruteren vår med WiFi deaktivert (jeg har til og med skrudd av antennene). Herfra går det to nettverkskabler ut i huset. Den ene ender opp bak TV-en i stua. Her har vi satt opp et AirTies aksesspunkt som er tilkoblet ethernet-kabel.

T-We boksen vår fra Canal Digital har ikke støtte for trådløst nett (og den har kun 100MB støtte, WFT?). Nvidia Shield Android TV boksen min trives best på kabel når jeg spiller svært tunge streaming-spill som Dirt 3 for eksempel. Derfor trengte jeg å kunne bruke flere kablede forbindelser ved TV-en i stua.

Aksesspunktet har to LAN-porter, så den andre porten har vi koblet til en TP-Link 5-Port Gigabit Easy Smart Switch TL-SG105E. Jeg valgte denne svitsjen fordi den er liten, kompakt og vifteløs.

Fra importøren av Airties fikk jeg også vite at det var viktig at en svitsj støtter multicast og at de har IGMP snooping støtte, samt at den støtter mer en 1520 bytes ethernet frames ie. TP-Link hadde alt dette og ble dermed en vinner.

AirTies aksesspunktet står rett bak TV-en og TP-link svitsjen ligger gjemt innen i TV-benken og det hele fungerer bare helt nydelig:

Hjemmenettverket i stua vår.

Kostnader (investering)

Hjemmenettverket vårt fungerer nå tilnærmet perfekt. Jeg vurderer å kjøpe en TP-Link svitsj til for å kunne koble til min Raspberry Pi oppe i toppetasjen vår og bruke den som for eksempel Plex-server på kablet nett, men foreløpig er dette investeringene jeg har gjort:

  • ASUS RT-AC66U til kroner 1189,-
  • 3-pakk AirTies Air 4920 til kroner 3199,-
  • TP-Link TL-SG105E til kroner 299,-
  • Diverse lengder med ethernet Cat 6 kabler

Alt i alt rett i underkant av 5000 kroner. Ganske dyrt vil nok mange hevde, men det å ha et raskt og stabilt nettverk som fungerer like bra i hele huset vil jeg påstå at idag er en av de viktigste infrastruktur-investeringene en familie kan gjøre hjemme.

Er det noe jeg angrer på når vi kjøpte nytt hus, så er det at vi ikke gjorde tilvalg på flere nettverkspunkter i huset.

Hvor kjøpe utstyret?

Det har nå kommet en ny nettbutikk som selger det du trenger for å bygge ett lignende nettverk som mitt: www.dinwifi.no

3 kommentarer om “Mitt hjemmenettverk”

Legg igjen en kommentar