Hva hadde Star Wars vært uten damene?

Årets Star Wars film har en kvinnelig hovedrolle-innehaver, så hvorfor er det ikke en eneste kvinnelig plastfigur i årets Star Wars julekalender?

Hva hadde den originale trilogien vært uten Prinsesse Leia? Hva hadde episode 1-3 vært uten Padmé Amidala? Hva hadde episode 7 vært uten Rey, og ikke minst, hva hadde Rogue One vært uten Jyn Erso?

Star Wars har alltid vært ett univers med sterke og tydelige kvinnelige helter. Gode forbilder med en tydelig identitet.

Så hvorfor pokker er det ikke en eneste kvinnelig legofigur i årets LEGO Star Wars julekalender?

Izzy fra The Neverland Pirates

Jeg stusset over noe lignende tidligere i år da datteren vår, Iris, gikk igjennom en fase hvor hun hadde dilla på Jake og Sjørøverne fra Disney Junior. Hver gang vi var i en lekebutikk og de hadde Bucky (skipet til Jake) løp hun oppspilt bort til det, men ganske raskt snudde seg og lurte skuffet på hvor Izzy var.

Skipet selges nemlig med nesten hele mannskapet; Jake, Cubby, ja til og med pappegøyen Skully. Bare en figur mangler, Izzy, eneste jenta i gjengen.

Jeg begynte å sjekke litt og fant ut at Izzy er ekskludert fra alle pakker Disney selger med flere figurer i. Hun må alltid kjøpes separat.

Dette syntes jeg var veldig rart, helt til jeg kommer over denne fra Ted Talks:

 
Foredraget er fra 2015. Det er heldigvis tegn på at ting er iferd med å endre seg.

Dette året har Disney puttet en kvinne i hovedrollen til Rogue One, neste år dedikerer DC Comics en helt film til Wonder Woman på det store lerretet og Marvel har i tegneserie-verden gjort Thor til en kvinne. Så det er håp. Jeg har trua på at vi kanskje allerede til neste år vil kunne kjøpe flere kvinnelige (super)helter i plast.

LEGO fortsetter diskrimineringen (Oppdatert 10. mai 2017)

LEGO ser dog ikke ut til å ha tatt det til seg ennå. Ett av de nyeste LEGO mobil-spillene for barn er ett bilspill med LEGO-figurer fra Marvel-universet. Det kom ut omtrent samtidig som Batman vs Superman. En film som inneholdt tre superhelter i hovedrollene, Batman, Superman og Wonder Woman.

Når du starter spillet kan du velge mellom å spille Batman eller Superman. Wonder Woman er låst, og du må spille (for små barn) ganske lenge for å «vinne» retten til å spille med Wonder Woman.

Iris ble så skuffet da hun begynte å spille spillet og ikke kunne spille «som dame» som hun sa, at jeg måtte bruke en time på å spille spillet slik at jeg «vant» Wonder Woman. Sånn skal det vel ikke være (ikke at jeg hadde noe imot å spille spillet altså, det er ett bra spill)?

https://twitter.com/gauteweb/status/845900763612241920

…Jeg trenger vel ikke fortelle at LEGO aldri svarte meg tilbake på denne twitter-meldingen!?

Mer tekst om temaet

Legg igjen en kommentar