Hvorfor flopper smartklokkene?

Pebble er kjøpt, drept og partert av Fitbit. Motorola slutter å produsere sine populære Moto 360 klokker. Google utsetter utrullingen av Android Wear 2.0 og Apple Watch salget har stupt med 71%. Er smartklokker en flopp som ingen vil ha?

Ifølge en ny rapport fra IDC så har klokkemarkedet nå utviklet seg i en ganske tydelig retning. Kundene er mer opptatt av helsefunksjoner enn smartfunksjoner når de skal ha avanserte klokker. Markedslederne i 2016 er Fitbit, Xiaomi (nesten bare solgt i Kina) og Garmin.

Hva er det Fitbit og Garmin har skjønt som ikke Apple og Google har skjønt?

Enkelhet og helse

Fitbit er den rimelige gummistrikken alle har råd til, Garmin har satset mer på robusthet og etterhvert design. Fellesnevneren er fokus på sport og helse, enkle grensesnitt, tåler vær og vind (og vann), samt god batteritid.

Iløpet av året har også disse helse/sportsklokkene beveget seg inn på smartklokke-området ved å inkludere varslinger av telefonsamtaler, meldinger og lignende. Med kjøpet av Pebble har Fitbit vist at de nå for alvor ønsker å bevege seg i smartklokke-retningen.

Fitbit Blaze vs Garmin Fenix Chronos

Apple og Android Wear derimot har satset på høyoppløste strømslukende skjermer og å kopiere enda mer funksjonalitet fra mobiltelefonen over på den bittelille skjermen på armen uten at salgstallene har fått noen positiv effekt av det.

Skal smartklokkene bli noe annet enn en liten nisje for de mest nerdete av oss, så tror jeg at de må inn og konkurrere på Fitbit/Garmin/Polar sine premisser. Jeg har stor tro på klokker som for eksempel Withings Steel HR (sannsynligvis min neste klokke) der fokuset er sport og helse, så kommer det at den også har smartklokke-elementer som andre-fiolin.

Withings Steel HR

Android Wear klokker som Nixon The Mission har jeg også litt tro på, men de må få opp batteritiden for å kunne konkurrere. Klokka må kunne holde en hel helg på fjellet uten å lades for at den skal være interessant for folk flest.

Apple Watch vil alltid selge fordi det er Apple… Apple har dog skjønt det, og med andre generasjon klokker ser vi ett skifte i fokus fra design og ekslusivitet over på sport og helse. Likevel tror jeg at de også må jobbe hardt med batteritiden skal de nå ett større marked enn de mest hardbarkede Apple-entusiastene.

Er det en fremtid for smartklokker?

Ja det tror jeg absolutt, men fokuset må endres. Mer helse, mer aktivitetsmåling og lengre batteritid må til.

Når folk flest først får opp øynene for hvor behagelig der er å få små diskre vibreringer på armen når noen ringer eller sender deg melding istedet for en vibrerende og hylende telefon så vil de elske det like mye som jeg gjør, men det vil nok ikke være grunnen til at de kjøper en smartklokke, grunnen vil være ett ønske om å måle sitt eget aktivitetsnivå.

Og det er ikke gitt at det er de store teknologi-gigantene, eller de tradisjonelle klokkeprodusentene som vil gå av med seieren her, bare se på FitBit og Garmin, jeg er spesielt imponert over reisen Garmin har gjort det siste året. Også er jeg veldig spent på hva Nokia kan få ut av oppkjøpet av Withings.

Her er forresten en fantastisk «rant» om Pebble sin bortgang:

Legg igjen en kommentar