Telia og Telenor tester nettnøytraliteten

Med sine nye musikk-abonnementer tester Telia og Telenor hvor langt de kan strekke strikken i forhold til nettnøytralitet. Dette er ikke gode nyheter for oss forbrukere!

Telenor har lansert sitt «Yng» abonnement hvor du kan streame musikk uten å bruke av datakvoten din. Det tok ikke lang tid før Telia fulgte på og lanserte «Telia Music Freedom» med eksakt samme konsept.

Telia Music Freedom gir deg gratis strømming fra Spotify, Tidal og Beat. Telenor Yng støtter Spotify, Tidal, Apple og Google Music.

Ingen av dem støtter for eksempel den meget populære strømmetjenesten Deezer, NRK Uhørt som er en viktig plattform for nye artister eller den alternative Jamendo. Og det gjelder kun musikk, ikke for eksempel strømming av lydbøker som Storytel.

Dette høres jo i utgangspunktet veldig flott ut for oss forbrukere, men i praksis så er det de to store teleoperatørene egentlig gjør her å teste hvor langt de kan strekke strikken uten å bryte de etablerte grensene for nettnøytralitet.

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har laget en rapport i forhold til disse abonnentene til Telenor.

Mobilsjef i Telenor, Bjørn Ivar Moen var raskt ute på Twitter og tolket rapporten til at Nkom hadde konkludert med at Telenor følger nettnøytralitets-prinsippene.

https://twitter.com/Mobilsjefen/status/880781206220140544

Jeg er ikke like enig. Rapporten sier blant annet at:

Etter en totalvurdering av Telenors nulltakseringstilbud «Music Freedom», har Nkom på det nåværende tidspunkt ikke funnet det forholdsmessig å gi pålegg. I og med at Telenor har uttrykt at de ønsker å åpne for at også andre innholdstilbydere kan inkluderes i ordningen, gis selskapet først anledning til å følge opp sine intensjoner i praksis.

Nkom forventer derfor at Telenor snarest legger til rette for, og aktivt informerer om at ytterligere innholdstilbydere enkelt kan inkluderes i nulltakseringstilbudet. En slik tilrettelegging bør tydelig beskrive hvordan innholdstilbydere og sluttbrukere kan henvende seg til Telenor for å be om dette, typisk via egne nettsider for enkel innmelding.

Dette er ingen konklusjon, dette er Nkom som sier at dette kan være innenfor hvis-om-atte-dersom-atte og gir noen krav til hvordan Telenor skal følge dette opp. Såvidt jeg kan se har ikke Telenor på noen måte fulgt opp slik Nkom forventer.

Jeg spurte Bjørn Ivar Moen om hvorfor ikke flere tjenester var inkludert fra starten av.

https://twitter.com/Mobilsjefen/status/881199608264876032

Han svarte meg veldig kjapt med ett ganske fluffy svar. Da jeg fulgte opp med å spørre hvordan de kunne inkluderes og hvorfor Telenor trengte en avtale med hver enkelt streamingtjeneste uteble derimot svarene fullstendig (og jeg prøvde å spørre med forskjellige vinklinger).

Hvorfor er dette dumt for oss forbrukere?

Slik disse abonnentene er idag, så betyr dette at om du bruker andre streamingtjenester enn de Telia og Telenor har valgt ut, så nyter du ikke godt av abonnementet ditt. Det gjør også at eventuelt nye aktører får et mye dårligere utgangspunkt når de skal inn på markedet. Det vil hindre konkurranse og innovasjon.

Hva er det neste? Kanskje Telenor til jul lanserer fri streaming av Netflix og NRK, men ikke TV2 Sumo?

Hva hvis de utvider dette til å gjelde lesing av nettaviser? Du kan lese Aftenposten og Dagens Næringsliv gratis, mens Klassekampen og Dagbladet går av datakvota. Hvor sannsynlig er det da at kostnadsbevisste unge forbrukere får med seg det hele nyhetsbildet?

Dette er en skremmende utvikling og en måte å lure seg rundt nettnøytralitetsprinsippet som vi forbrukere ikke kan tolerere. Jeg vil oppfordre alle til å ytre sin misnøye til Telia og Telenor over dette i alle mulige sosiale kanaler.

Enten må de lage en automatisk mekanisme som åpner for kvotefri streaming av alle nåværende og fremtidige streamingtjenester, eller så må de kutte det helt ut. Jeg foretrekker sistnevnte så det ikke vil kunne herske noen tvil om intensjonene bak disse avtalene.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Legg igjen en kommentar