Statoil bygger offshore vindmøller… ikke for Norge, men for Skottland

Bilde: Statoil

Hvorfor har ikke dette fått mer oppmerksomhet her i Norge? Statoil bygger en vindmøllefarm i Skotland som skal gi 20.000 skotter og engelskmenn ren og fornybar energi. Ett prosjekt som Staoil sier ikke kunne gjennomføres i Norge.

Statoil skal installere en flytende vindturbinpark med en samlet kapasitet på 30 megawatt i Buchan Deep-området 25 kilometer utenfor kysten av Peterhead. Der vil den utnytte skotske vindressurser for å levere fornybar energi til fastlandet. Pilotparken vil levere strøm til om lag 20.000 hjem.

De første vindmøllene begynte for en knapp måned siden sin vei over dammen:

Hvordan har dette seg?

Ifølge Irene Rummelhoff, konserndirektør for Nye energiløsninger i Statoil, er det fordi Storbritannia og Skottland igjennom sin industri og sine støtteordninger tar en posisjon i fremste rekke innen utviklingen av havvind som en konkurransedyktig, ny energikilde.

Her er ett video-intervju av Irene Rummelhoff av The Economist:

https://www.youtube.com/watch?v=YYwS4s4Qpx4

Hvis drift av denne typen vindparker skal skape arbeidsplasser i Norge, tror jeg nok rammebetingelsene må forbedres.

Dette sa Rummelhoff til Aftenposten for to år siden. Dette er en begynnelse som Rummlehoff tror er en stor mulighet for skottene til å bygge opp en solid industri rundt dette. Imens sitter våre politikere her hjemme og diskuterer oljeborring i Lofoten… er det mulig? Heldigvis har vi Miljøpartiet De Grønne på Stortinget:

Alle er snart enige om at vindmøller på land er stygt og ødeleggende, både for naturlivet og turismen. Så hvorfor er det ikke mer snakk om dette prosjektet, og hvorfor skjer det i Skottland og ikke i Nordsjøen?

Alt jeg kan si, er lykke til Statoil, håper dere lykkes og at norske politikere får øynene opp for hva som skjer. Her tar oljesektoren selv ansvar for å utnytte den teknologien og kunnskapen de har fått igjennom mange år med oljeutvinning og bruker den til å utvikle ny, fornybar energi, bare dessverre ikke for norske forbrukere eller næringsliv.

Her er forresten en veldig interessant podcast om akkurat olje vs fornybar energi:

https://soundcloud.com/teknisksett/episode-86-solkraft-og-vindkraft-telles-helt-feil

Legg igjen en kommentar