Endelig er Nokia tilbake!

Jeg har siklet på Nokia 8 siden den ble lansert. Nå klarte jeg ikke dy meg lenger, den måtte bli med meg hjem fra butikken. Her er mine erfaringer så langt.

Helt siden jeg kjøpte den fantastiske og banebrytende Nokia 6110 i 1997 har jeg hatt en spesiell kjærlighet til Nokia.

Derfor så jeg med triste øyne på hvordan Stephen Elop fikk ødelegge den finske kjempen. Jeg prøvde virkelig hardt å like Nokia sine Windows Phone telefoner, men det hele føltes litt halvveis, og det gikk som det måtte gå…

Nå er Nokia tilbake, på en måte. Det finske selskapet HMD Global har kjøpt lisens til å bruke Nokia logoen. Jeg var litt skeptisk da de første billig-telefonene dukket opp. Flere billige Android-telefoner er det siste markedet trenger tenkte jeg, selv om Nokia 5 sannsynligvis er den peneste Android-telefonen til under 2500 kroner.

Så kom Nokia 8 og jeg kjente den gamle kjærligheten blomstre opp igjen.

Nokia 8 er en solid telefon som oser konservativ kvalitet. Her er det ikke noe fancy avrundet kant-fri skjerm, rare knapper som starter dårlige assistent-roboter eller «klemmesoner» som stadig starter kamera ved en feil. Her er det solide kanter å holde telefonen med, ett godt kamera og store gode knapper.

Skjermen er på 5,3 tommer, et perfekt kompromiss mellom en lomme og enhåndsvennlig telefon og stor skjermflate. Resten av maskinvaren er helt på topp, den nyeste og raskeste Qualcomm prosessoren, 4GB minne, 64 GB lagring og støtte for minnekort. Kameraet er fra gode gamle Carl Zeiss.

Ren og oppdatert Android

Nokia Android logoLage en god og konservativ telefon kan egentlig alle gjøre, bare se på ZTE og Huawei for eksempel. Minst like solide telefoner maskinvaremessig som Nokia 8, men det er bare halve telefonen.

Det aller viktigste er programvaren. Det er den brukerne skal interagere med. Her har Nokia valgt å gå en vei ingen andre har gjort, med til en viss grad unntak av Motorola. Nokia kjører såkalt «pure» Android, altså Android slik Google mener det bør være.

Noen mindre endringer er det selvfølgelig, kameraprogramvaren er Nokia sin egen og de har forsatt sin «At a Glance» greie hvor de viser varslinger på skjermen når den er slått av. Ellers er dette så ren Android at det eneste «renere» er Pixel-telefonene til Google, men da snakker vi også en helt annen prisklasse.

Nokia lover også å alltid være oppdatert. Alle Android-telefonene Nokia har lansert hittil er på Android 7.1.1 med sikkerhetspatchen fra Oktober. De har annonsert at alle sammen vil få Android Oreo, dog har de ikke kommet med noen dato ennå. Jeg tipper vi ser det før jul.

Mine egne tilpasninger

Nokia 8 SteelSå for første gang siden jeg hadde en Nexus-telefon har jeg altså kjøpt en telefon der jeg ikke trengte å bruke den første timen på å deaktivere diverse «bloatware». Dog har jeg gjort noen egne tilpasninger etter mine egne preferanser, det er jo det som er så genialt med Android.

Så hva har jeg gjort?

  • Byttet ut Launcher3 med Action Launcher
  • Byttet ut Gboard tastaturet med Swiftkey
  • Byttet ut Google Messages med Textra
  • Byttet ut Google Nå med DuckDuckGo
  • Byttet ut Google Chrome med Opera

Konklusjon

Jeg har lest at noen mener fingeravtrykkleseren er litt treg. Jeg har ikke den erfaringen, min er umiddelbar. Det jeg derimot har merket meg, er at den er litt mer kresen på hvordan du registrerer fingeren enn jeg for eksempel opplevde på min Honor 8, så det hender jeg må flytte fingeren litt for å få treff.

Kameraet tar gode bilder, men jeg merker at autofokusen er ørlitegrann tregere enn jeg har opplevd på de siste to telefonene mine, spesielt innendørs. Merkelig nok fungerer autofokusen perfekt når jeg tar seriebilder (holder kamerautløseren inne ett sekund) eller hvis du bruker tredjeparts kamera-app som for eksempel Open Camera. Forhåpentligvis er dette noe de kan tune med programvaren etterhvert, i mellomtiden bruker jeg Open Camera. Ulempen da er at jeg ikke kan bruke Nokia sin #bothie funksjon.

En liten digresjon, du kan stille inn Open Camera til å ta X antall bilder på rad når du tar ett bilde. Jeg har satt den til å alltid ta to bilder Det er helt genialt når du for eksempel skal ta bilde av barn o.l.

Ellers er telefonen lynrask og jeg har ikke noe spesielt å utsette på den. Til 5490,- kroner er dette ett godt kjøp, men ikke automatisk det beste kjøpet.

Hadde det ikke vært for Nokia-nostalgien og det at jeg ville ha en mobil med «ren» Android med en garanti om oppgraderinger, hadde jeg nok heller gått for Honor 9 som har ett merkbart bedre kamera (eksakt samme kamera som sitter i P10, bare uten Leica-logoen), ser kulere ut og er 500 kroner billigere.

Så fra meg er dette en litt usikker anbefaling faktisk. Mest av alt gleder jeg meg vel egentlig til min HTC U11 kommer tilbake fra verkstedet (knust skjerm). Jeg skal skrive en bloggpost om den senere.

En kommentar om “Endelig er Nokia tilbake!”

Legg igjen en kommentar