Veien til ett godt bomiljø

Illustrasjon: Obos Nye Hjem.

Her er noen tips til hvordan finne borettslag/sameier med godt bomiljø og noen tips til hvordan du eventuelt kan bedre bomijøet i ditt borettslag/sameie.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen har skrevet en god bloggpost om verdien av ett godt bomiljø:
http://jansblogg.eika.no/2017/10/boligens-miljorapport/

Borettslag er som skapt for å skape gode bomiljø. Man velger ett styre som ikke bare skal sørge for å holde økonomien god og bygningene vedlikeholdt, men de tar også ofte ansvar for å skape ett godt bomiljø ved å arrangere sosiale sammenkomster.

Godt bomiljø fører nemlig nærmest automatisk med seg mer ansvarsbevisste beboere som tar bedre vare på boligene og utemiljøet.

De mest vellykkede dugnadene er for eksempel de som involverer alle beboerne, gir barna noe å gjøre, får noen til å bake kake og lager litt sosial moro rundt ryddingen.

Hvordan sjekke om det er ett godt bomiljø?

Så du er på jakt etter ett nytt sted å bo. Kanskje du akkurat har stiftet familie og dere ønsker ett godt sted å bo mens barna vokser opp. Hva skal du se etter?

Sjekk om borettslaget/sameiet har nettsider. Er de aktive, gir det som står der inntrykk av at det er ett moderne bomiljø. Har de Facebook-side/gruppe som det går ann å lese noe ut av?

Har de lademuligheter for elbiler? Ikke bare er det viktig fordi bilflåten blir stadig mer elektrifisert, men det er også ett godt tegn på om borettslaget/sameiet er fremoverlent og forbereder seg på fremtiden.

Når du er på visning, ta en runde i nabolaget. Hvordan står det til med lekeplassene, er de vedlikeholdt, ser de ut til å være i bruk? Ser du naboer som står ute og snakker sammen (kanskje ikke så lett om vinteren), smiler og ler?

Finner du foreldre på lekeplassen? Ta kontakt og snakk med dem. Hvis det er ett godt nabolag er de imøtekommende og åpne om hvordan det er å bo der. De vil være interessert i deg også fordi de bryr seg om hvem de får som nye naboer.

Hva gjør du for å bedre bomiljøet?

Bor du ett sted der du ikke er imponert over bomiljøet? Her er noen tiltak du kan gjøre.

Bli med i styret. Stort sett alle borettslag og sameier sliter med å finne frivillige styremedlemmer. Så meld deg til valgkomiteen, de har alltid en ledig plass eller noen styremedlemmer som gjerne vil slippe å ta gjenvalg.

Vel inne i styret er det lett å påvirke prioriteringene hvis du er villig til å ta litt ansvar selv. Det er ikke så mye som skal til for å bedre bomiljøet. Kanskje få til litt mer moro under dugnadene? Grille pølser, servere kake, finne på noe morsomt for barna… det er bare små ting som skal til for at folk blir bedre kjent og ikke rømmer hjem så fort de har raket litt løv. Oppgrader lekeplassene!

Sommerfest er alltid en slager og trenger heller ikke så grusomt mye planlegging. Ett par griller, noen bord og stoler og folk tar med seg det de spiser. Inviter gjerne nabo-borettslagene så blir det enda hyggeligere og flere hender å fordele planleggingen og gjennomføringen på.

https://twitter.com/gauteweb/status/925461619618078720

Det er viktig å tenke utenfor ditt eget borettslag eller sameie. Spesielt her i Oslo hvor vi bor så trangt, tenk hva styrene kan gjøre sammen for å skape gode nabolag, og mange steder gjør de akkurat det.

Finn også ut hva som er viktig for beboerne og se om du kan få endret noe. Det kan være alt fra å skilte parkeringsplasser bedre til å skaffe beboerne billigere bredbånd.

Innvolver beboerne i hva som skjer. Start en Facebook-gruppe og oppdater ofte om hva styret gjør, selv om det ikke er noe spesielt interessant. Oppdater websidene eller Facebook-gruppa mellom hvert eneste styremøte og av og til legg ut rundskriv i postkassene.

Det gjør litt vondt i mitt digitale hjerte å si dette, men gode gamle rundskriv i papir har fortsatt størst effekt 🙂

Legg igjen en kommentar