HTC U11 – Nesten perfekt, men ikke kjøp!

Det var på tide med ny mobiltelefon igjen. Denne gangen falt valget på HTC U11. Jeg har ikke hatt HTC telefon på 7 år, så jeg tenkte det kunne være moro å prøve igjen.

….vent litt tenker du kanskje nå!? Hva med Nokia 8? Joda, jeg har den også, jeg kjøpte den mens jeg ventet på å få U11 tilbake fra reparasjon, mer om det lenger ned.

HTC har jeg fulgt med på i mange år. Hvis jeg ikke skal telle med Nokia 9110 Communicator, så var HTC, eller Qtek som de kalte telefonene sine den gangen, mitt første møte med smarttelefoner tilbake i 2002. Jeg har hatt mange Qtek-modeller, og noen HTC modeller etter at de sluttet å bruke Qtek navnet. Den siste jeg hadde var også min første Android-telefon, nemlig den ikoniske HTC Magic.

https://twitter.com/gauteweb/status/875115009596108800

Hvorfor HTC U11 denne gangen?

Annethvert år får jeg dekket en mobiltelefon av arbeidsgiveren min. Nå var det på tide med ett bytte igjen, jeg stod etterhvert mellom tre modeller som passet summen arbeidsgiver er villig til å dekke.

Valget falt på HTC U11 rett og slett fordi jeg hadde lyst til å prøve HTC igjen, mest av nostalgiske grunner. At den også har blitt hyllet av et samlet pressekorps i USA som «den beste telefonen ingen kommer til å kjøpe», gjorde at valget etterhvert ble lett. Jeg elsker å bruke gode telefoner ingen andre har…

Så god at den nesten er kjedelig

Designmessig er HTC U11 vakker og gjennomført, men ganske så anonym. Mest fordi jeg har valgt den svarte modellen. HTC, som mange andre produsenter, har i Norge valgt å kun selge de grå og svarte modellene. Vil du ha den i den fantastiske blåfargen du ser på reklamene, hvit eller den sykt kule røde fargen, må du kjøpe den direkte fra HTC. Dessverre var ikke det ett valg for meg da arbeidsgiver krever at den kjøpes av en norsk forhandler. HTC har norsk språk og norske priser på sidene sine, men du kjøper i praksis telefonen av ett selskap i Irland.

Den grå modellen syntes jeg ikke var noe pen, så da ble det den anonyme svarte modellen.

HTC sitt OEM-skall, kalt HTC Sense er nesten like anonymt. De har gjort små subtile endringer til Android, for det aller meste til det bedre. Selve launcheren syntes jeg ble litt for kjedelig, så den ble fort byttet ut med Action Launcher.

https://twitter.com/gauteweb/status/891989317295513601

Av andre endringer så har jeg altså byttet launcher og jeg har deaktivert TouchPal tastaturet til fordel for SwiftKey. Jeg har også byttet ut SMS-klienten til HTC med Textra og epost-klienten med Nine.

Det jeg sitter igjen med da er en ekstremt rask telefon med fantastisk hardware, prisvinnende kamera og ett pent men svært anonymt design. Jeg har ikke hatt noen problemer, forsinkelser eller noen ting negativt i brukeropplevelsen, alt bare… virker!

Klem på telefonen, gimmick eller nyttig?

HTC måtte jo finne på noe som var unikt. De har altså kommet opp med ideen å legge trykksensorer i kantene på telefonen. Du kan klemme på telefonen og få den til å gjøre ting. Akkurat som Huawei gjorde med fingerleseren på Honor 8 egentlig.

Litt artig er det de første gangene, men det er i all hovedsak en litt tullete gimmick. Jeg ville gjerne sett at de gav oss en skikkelig knapp som fingerleser som kunne programmeres istedet. Jeg skjønner ikke helt hvorfor ingen andre enn Honor 8 har gjort det.

Telefonen for de spesielt interesserte

Norge er ett Apple- og Samsung-land. Det ble veldig synlig da jeg prøvde å finne en utstilt HTC U11 modell. Jeg var innom flere Elkjøp, Telia, Telenor og Spaceworld butikker. Alle hadde masse Apple og Samsung modeller utstilt. Noen hadde noen få Sony, Huawei og ZTE modeller utstilt, men ingen – INGEN – hadde HTC U11 utstilt.

Tilslutt gav jeg opp og bare kjøpte en HTC U11 på en PhoneHouse-sjappe i sentrum. De hadde ingen HTC-modeller utstilt, men hadde en svart modell liggende på lager.

De hadde heller ingen etuier til HTC, så det har jeg bestilt noen av på eBay. Du bør absolutt ha ett etui til HTC U11, den er glatt som ett såpestykke. Det følger faktisk med ett gjennomsiktig plast-etui, men det er ikke spesielt pent og blir fort ripete.

Skjermen knuste…

Jeg har aldri knust en mobiltelefon før, men HTC U11 klarte jeg å knuse første uka jeg hadde den. Ett ganske lite fall i bakken, men landingen var tydeligvis akkurat feil for skjermen sprakk på langs.

Jeg levde med sprekken noen uker, den var ikke så synlig, men så en dag mistet jeg telefonen igjen, rett i betongen på svømmehallen. Da knuste skjermen skikkelig og baksiden sprakk også.

Å bytte skjermen skulle vise seg å ikke være så lett. Nesten ingen telefon-verktsteder reparerer HTC telefoner og de som sa de kunne gjøre det klarte ikke å skaffe deler. Jeg ventet i flere uker før jeg gav opp.

Den offisielle samarbeidspartneren til HTC holder til i Lier, så jeg endte opp med å måtte sende telefonen dit, de sendte den videre til ett verksted i utlandet, så få takst (3000 kroner), reparasjon og hele veien tilbake. Resultatet var over en måned uten telefon og en mye dyrere regning enn om jeg hadde knust en iPhone…

Konklusjon

Telefonen har alt jeg vil ha, unntatt hodetelefon-utgang. Men det gjør meg egentlig ikke så mye, jeg bruker i hovedsak bluetooth hodetelefoner uansett. Det er en innebygget DAC i U11, noe nesten ingen andre telefoner har, så hvis du gidder å bruke den medfølgende adapteren så får du fantastisk lyd.

HTC U11 med Boomsound

Vanntett er denne telefonen også. Størrelsesmessig er den ganske identisk med iPhone 7 Plus, samme skjerm, samme formfaktor. Jeg er i utgangspunktet ikke så glad i kapasitive knapper, men jeg innser at det blir bedre skjermutnyttelse enn med navigasjonsknapper på skjermen, og knappene fungerer veldig bra på U11.

Rent bruksmessig er dette uten tvil den beste telefonen jeg noen gang har hatt!

Så to klare ulemper

  • Den lille lyd-adapteren har jeg klart å miste… eneste stedet jeg har klart å finne som selger den er HTC selv, de skal ha (inkl. frakt) svimlende kroner 224,- for den. Landeveisrøveri!
  • Også den knuste skjermen da. Det var altfor vanskelig og dyrt å få byttet den.

Det at det skal være så langdrygt og dyrt å bytte skjerm og vanskelig og dyrt å få tak i en ny lyd-adapter gjør at jeg dessverre ikke kan anbefale å kjøpe denne telefonen.

Det er synd at to ting som egentlig ikke har noe med telefonen å gjøre, men HTC sin tilstedeværelse i Norge skal påvirke konklusjonene så kraftig.

En kommentar om “HTC U11 – Nesten perfekt, men ikke kjøp!”

Legg igjen en kommentar