#deleteFacebook – men hva kan vi erstatte det med?

Mange oppfordrer for tiden til å slette Facebook-kontoer og leve uten Facebook, men Facebook er jo blitt en så integrert del av livene våre at hvordan skal vi klare oss uten? Her er noen alternativer.

Facebook har blitt vårt ene go-to-place for kommunikasjon med venner, det være seg chat, bildedeling eller diskusjoner. Det har blitt stedet der du inviterer til fest og har kontroll på hvilke fester du skal på, og det har blitt stedet du finner kule arrangementer i nærheten å gå på og det har blitt stedet du deler bilder av barna med besteforeldre.

Alt dette kan du gjøre på minst like gode måter andre steder, problemet er bare to ting:

 1. Du må bruke flere apper/tjenester enn en.
 2. Brukermasse, «alle» er på Facebook, ikke alle er på de andre tjenestene.

Men for å starte på riktig sted, hvorfor skal du slette Facebook? Jeg sier ikke at du skal slette Facebook, jeg kommer nok ikke til å gjøre det selv, men jeg prøver å redusere hvor mye av mitt liv som er på Facebook og hvor avhengig jeg er av plattformen. Rett og slett fordi Facebook sitt personvern i alle år har vært ganske tvilsomt og med den siste tidens avsløringer vist seg å være enda verre enn de fleste kunne tenke seg.

Så hva gjør du da, hvis du gradvis ønsker å redusere din avhengighet av Facebook? Her er mine forslag til tjenester jeg synes gjør en bedre jobb, og som jeg veldig gjerne skulle sett flere brukere på, sånn at de faktisk blir reelle alternativer til store blå.

Telegram

Telegram er en kryptert og sikker meldingstjeneste som er minst like god som Facebook Messenger. Du kan også lage grupper på opptil 10.000 medlemmer og du kan lage deg din egen broadcast-kanal som andre kan abonnere på.

Telegram er kryss-plattform med klienter for mer eller mindre alle operativsystemer og drives av en non-profit organisasjon. Tjenesten er startet av to russere, men hovedkontoret til Telegram er for tiden i Tyskland, så her unngår man også hele USA-GDPR-problematikken.

Spond

Norsk startup, genial tjeneste for å arrangere fester, treninger, klubbmøter, familieselskaper… hva som helst egentlig. En genial ting, er at du kan invitere folk på fest uten at de har registrert seg på Spond 😉

Meetup

Meetup er en veletablert plattform for å arrangere større offentlige arrangementer. For arrangører koster Meetup noen få kroner i måneden. For sluttbrukere er tjenesten gratis.

Instagram

Riktignok er Instagram eid av Facebook, men de har tatt flere grep i det siste for å sikre personvernet. Du kan nå dele bilder med de du lister opp som såkalte «nære venner». Jeg skulle gjerne sett litt bedre grupperingsmuligheter, men det er en god start for en litt sikrere bildedeling.

Hva annet?

OK, jeg skal innrømmme at disse alternativene kun dekker mine primærbehov om det skulle bli en masseflukt fra Facebook, men hva med andre ting som folk elsker ved Facebook? Som for eksempel feed’en og diskusjoner i grupper?

Feed’en for meg synes jeg fungerer bedre på Twitter, så jeg vil gjerne ha flere folk i min IRL-feed på Twitter 🙂

Problemet med Twitter er selvfølgelig for mange at alt her er offentlig, du kan ikke skrive noe som du tror kun dine nærmeste vil lese… du må stå for det du skriver!

Facebook-grupper har jeg alltid sett på som en ganske elendig erstatning for tradisjonelle diskusjonsforumer. Problemet med diskusjonsforumer er selvfølgelig at det er så mange av dem og det er ingen sentralisert løsning.

Telegram

Så hvis du skal ta ett første steg bort fra Facebook-avhengigheten, hvor begynne? La meg foreslå Telegram. Messenger er ihvertfall for meg, den viktigste tjenesten fra Facebook og Telegram er en betydelig bedre løsning allerede og den rundet nylig 200 millioner aktive brukere.

Du kan laste ned Telegram til alle dine dingser, eller bruke den rett i nettleseren.

6 kommentarer om “#deleteFacebook – men hva kan vi erstatte det med?”

 1. Det er riktignok ikke mange nordmenn på G+ (Google+ / Google Plus) men det er et meget bra og brukervennlig verktøy, ferdig utviklet, med god sikkerhet og godt brukervern.
  Mindre spam er det óg.

  Hvorfor Google?
  En Google-konto inkluderer bøttedrøssevis av gode tjenester, hvorav Gmail bare er én av dem.
  Statistisk sett har de fleste av oss en Gmail enn en Hotmail+Yahoo+alledeandretilsammen.
  Jeg bruker både Gmail, Google-kalenderen, Google Groups, G+ og mye annet — daglig.
  Superfornøyd!

  Svar
  • Godt poeng FU. Google+ er dessverre en fullstendig undervurdert plattform. Jeg skjønner ikke helt hvorfor Google aldri har fått til sosiale medier (unntatt YouTube, som de riktignok har kjøpt etter at det var en suksess).

   Google har jo kjøpt flere gode sosiale plattformer som de siden har lagt ned etter ett halvhjertet forsøk på å få fart på dem, som for eksempel Orkut og Jaiku. Jeg savner Jaiku… 🙁

   Jeg tror kanskje det er litt av problemet til Google, tjenester som ikke er store suksesser risikerer å bli slått av, og folk er nok litt redd for at det skal skje med deres favoritt-tjeneste. Personlig savner jeg sterkt Google RSS Reader, Google Listen, Jaiku og Wave.

   Svar
   • ….og enda en Google-tjeneste som slås av er goo.gl
    URL-forkorteren deres dør om 1 år (se https://goo.gl/# )
    Trist, trist, trist.
    Og tragisk for oss som har mange hundre linjer å eksportere til bit.ly

    Svar

Legg igjen en kommentar