3 ting du ikke bør gjøre med Facebook

Neida, du trenger ikke slette Facebook-kontoen din, men du bør tenke igjennom og ta stilling til hvordan du bruker Facebook.

Flere og flere snakker om #DeleteFacebook, men sannsynligvis så kommer de færreste av oss til å gjøre akkurat det. De fleste av oss kommer nok til å fortsette å bruke Facebook som før så snart nyhetsverdien av Cambridge Analytica og opinionspåvirkning dør ut.

Likevel er det noen ting ut av dette som jeg synes alle burde tenke over og eventuelt gjøre noe med i deres bruk av Facebook som plattform. Folk må slutte å tro at noe man legger ut på Facebook (eller noen sosiale medier) er privat. Joda, du kan begrense spredningen ved å bare dele ting med dine 500 nærmeste venner, men ting du legger ut, er akkurat det… lagt ut.

Vil du dele ting med kun noen få mennesker, og unngå at det blir sporet, indeksert og brukt til å få deg til å kjøpe eller lese noe, bruk en sikker plattform som for eksempel Telegram.

Dette hjertesukket fra meg stopper selvfølgelig ingen fra å fortsette å bruke Facebook, så her er tre tips jeg mener alle bør tenke over og ta til seg.

Ikke bruk Facebook som din nyhetskilde

Feeden din på Facebook er ikke ett korrekt nyhetsbilde! Den er påvirket av dine venners politiske syn og andre interesser, ja, og den kan være påvirket av opinionspåvirkere som for eksempel Cambridge Analytica.

Så er det «fake news». Facebook er den største distributøren til «fake news». jeg slutter aldri å la meg forundre over hvor mange som tar de mest åpenbare «fake news» nettsider som god fisk bare fordi de har havnet i deres Facebook-feed.

Les nyheter på troverdige nettsider, bruk for eksempel Feedly.

Ikke bruk Facebook til autentisering

Jeg vet det er veldig lettvint å bruke Facebook til å logge inn på andre tjenester fremfor å opprette en konto manuelt, men tenk på hva du gir fra deg av informasjon hver gang du gjør det… ikke gjør det!

Ikke delta på quizer og andre morsomheter

Det er masser av morsomme quizer, bildemanipulasjons-greier og andre morsomheter du kan delta på og poste ett eller annet på veggen din. Hvorfor tror du alle disse gratistjenestene finnes? Det er for å samle informasjon de kan selge videre, din informasjon!

Du kan tenke på det som at hver gang du deltar på en sånn morsom greie i noen sekunder så gir du bort en liten bit av privatlivet ditt.

Det var det jeg ville si. Facebook er kommet for å bli, vi er alle blitt for avhengige av Facebook grupper og arrangementer til å droppe Facebook helt, men kanskje vi i det minste kan flytte mer av den «private» kommunkasjonen over til Telegram? Nå som Messenger blir stadig mer bloated og fylt med reklame, så burde det være en reel sjanse for å flytte private samtaler over på en sikker plattform. Det hadde vært noe 🙂

Legg igjen en kommentar