Ny mobil, det måtte bli finsk!

Da jeg for tredje gang klarte å knuse glasset på min elskede HTC U11 fant jeg ut at at det var på tide å bytte telefon, men jeg hadde ikke lyst til å legge ut 7-8000 kroner for en ny telefon etter bare ett år. Egentlig er dette bare unnskyldningen for å kjøpe en telefon jeg synes så veldig interessant ut, nemlig Nokia 7 Plus.

Telefonen koster omtrent halvparten som en av dagens toppmodeller fra Samsung, Apple eller Huawei, men er den halvparten så god? Nei, selvfølgelig er den ikke det. Forskjellen mellom en telefon til 4000 og en til 8000 idag er så liten at du skal virkelig være kresen for å merke den store forskjellen.

Siden sist jeg kjøpte en Nokia, som egentlig ikke var så veldig lenge siden… så har Nokia inngått ett tettere samarbeid med Google og alle årets modeller er nå Android One, altså rene Android-telefoner uten masse tilpasninger og med oppdateringer direkte fra Google. Dette tror jeg er en genistrek fra Nokia, de slipper å bruke masse ressurser på å lage sin egen fork av Android slik de fleste andre OEM’er gjør, også få fansen det de alltid har villet ha, en solid Nokia med alltid oppdatert og ren Android.

Det er dog to ting Nokia har tatt med seg fra sin fortid som Windows Phone produsent, nemlig «at a glance» funksjonaliteten og den fantastisk gode kamera-appen.

Nokia 7 Plus er et studie i hvordan lage en god telefon. Den har en seks tommers 18:9 skjerm bygget på ett helt stykke aluminium. Baksiden er ikke i knuselig plast, men aluminium dekket med seks lag «keramisk maling», hva nå enn det er. Flott ser det ihvertfall ut, og dønn solid. Knappene på siden er også i aluminium og har en fantastisk fin «klikk» ved seg som jeg ikke har opplevd på lenge.

Eneste jeg egentlig har å utsette på konstruksjonen, er at fingeravtrykkleseren, som er plassert på baksiden der den skal være, er litt langt opp på baksiden så du må strekke pekefingeren litt langt. Ihvertfall om du har fingre på størrelse med mine, mulig jeg har korte fingre 😛

Det er innsiden som teller

Nokia 7 Plus

OK, så telefonen holder god gammeldags Nokia-kvalitet byggmessig, men hva med innmaten? Det må jo være her Nokia har spart inn. 64GB lagring med MicroSD-utvidelsesmulighet, 4GB RAM og en god skjerm, hurtiglading og tre flotte kameralinser fra Carl Zeiss i tillegg til en hodetelefonutgang.

Kameraet ser jeg har fått litt variert omtale. Det har kommet flere oppdateringer til programvaren siden de fleste tech-journalistene har laget sine omtaler, så det kan ha noe med det å gjøre, men min opplevelse av kameraet er at det er minst like bra som testvinneren på min HTC U11. I tillegg elsker jeg 2x optisk zoom og at selfiekameraet er helt rått.

Hvor har de spart inn?

Innsparingen kommer til syne på prosessoren, her har Nokia gått for den litt rimeligere Snapdragon 660. Ahh, så det er en treg telefon tenker du sikkert nå!? Men neida, kombinert med Android One og gode drivere så er det svært vanskelig for meg å si at jeg opplever noe tregere ytelse på Nokia 7 Plus i forhold til min HTC U11 som bruker Snapdragon 835. Det er mulig du vil kunne oppleve noe framedrops i de tyngste spillene, men på de spillene jeg spiller har jeg ikke noen degradert opplevelse.

Her er ett eksempel på hvor mye kraft denne telefonen har. Jeg kjører split screen med My Boy! GBA emulator og YouTube, mens jeg tar opp skjermen med AZ Screen Recorder:

Snapdragon 660 prosessoren er dessuten ganske strømgjerrig, så sammen med det svære 3800mAh batteriet vil nok de fleste klare å få to dager ut av batteriet mellom hver lading.

Skjermen har en noe mindre oppløsning enn toppmodellene med en LCD HD+ 18:9 skjerm, men lagt ved siden av min HTC U11 og en iPhone så skal du studere skjermene veldig nøye for å se noen forskjell. Med mindre du virkelig foretrekker de oversaturerte AMOLED-skjermene til Samsung, så er denne skjermen mer enn god nok.

Konklusjon

Nei, denne telefonen har ingen dedikert Bixby-knapp, skvisefunksjon eller noe annet unødvendig dill. Det er enkelt og greit en meget pen, dønn solid bygget telefon med fornuftig maskinvare, godt kamera og en ren, 100% oppdatert Android opplevelse.

Sistgang min HTC U11 knuste kjøpte jeg en Nokia 8. Den fikk ny eier så fort HTC U11 kom tilbake fra verkstedet. Denne gangen bytter jeg ikke ut Nokia’en med det første.

Hvorfor eksisterer Nokia idag spør enkelte. Jo, fordi verden trenger en mobilprodusent som bare lager gode, no-nonsense telefoner!

3 kommentarer om “Ny mobil, det måtte bli finsk!”

Legg igjen en kommentar