Kriminelle ungdomsgjenger i byen vår

Foto: Pexels.com

Justisminister Wara hevder for mye innvandring har skylda for ungdomsgjengen på Holmlia. For noe kunnskapsløst vissvass! Ungdomsgjenger og andre kriminelle gjenger har alltid eksistert og kommer alltid til å eksistere.

Hvis du ser historisk på det så har de fleste gjenger vært betydelig «hvitere» enn akkurat denne lille gjengen på Holmlia.

Faren min var nyutdannet politimann og patruljerte gatene i Oslo på slutten av seksti-tallet. Han har historier om gjenger som terroriserte befolkningen på Tøyen mens Tøyen var en «blendahvit» bydel, lenge før pakistanerne kom hit på syttitallet.

Da jeg vokste opp i Groruddalen på 80/90-tallet var det to fryktede gjenger i Oslo, den mest kjente er vel Tveitagjengen, men den vi fryktet mest på Furuset der jeg vokste opp, var Ellingsrudgjengen. En gjeng med mer eller mindre klin gærne gutter, noen godt planta i nasjonalistmiljøet, men også flere andre som bare var ute etter å lage bråk. De kunne gå løs på nesten hvem som helst og har flere ødelagte ungdomsklubber på samvittigheten.

På andre siden av byen vokste et stadig mer beryktet nynazist-miljø opp som kuliminerte med drapet på Benjamin Hermansen i 2001.

Så har vi de tre motorsykkelgjengene Hells Angels, Bandidos og Outlaws som i flere år gjorde gatene i Oslo utrygge med en svært så blodig og langvarig gjengkrig. Disse klubbene var (og kanskje fortsatt er?) flinke til å bygge opp og rekrutere ungdomsgjenger med mange forskjellige etnisiteter til å gjøre drittarbeidet for seg.

Poenget er at ungdomsgjenger og kriminelle gjenger generelt alltid har eksistert, og alltid vil eksistere så lenge vi har ett samfunn der vi har tapere og vinnere. I områder der det er barnefattigdom kombinert med dårlige foreldre og lite med lavterskelstilbud for barn og ungdom, så vil det bli gjenger. Sånn var det på 1920-tallet, og sånn vil det helt sikkert fortsatt være på 2020 tallet.

På grunn av Norges fantastiske økonomiske vekst, likestilling og fokus på utdannelse (mastersyken er en annen debatt), så har det de siste ti-årene vært en dreining mot at slike oppvekstmiljøer er mye preget av 1. og 2. generasjonsinnvandere.

Det betyr IKKE at det er innvandring som har skylden for gjengene vi nå ser, men at politikere og politi har sovet i timen og ikke skjønt at med nye generasjoner og nye kulturer trengs det ulik form for oppfølgning. Det er ikke alltid nok å kjøre en ungdom hjem til foreldrene og regne med at de setter ham/henne på rett kjøl. Det er ikke alltid nok å skryte over den lokale idrettsklubben og tro at den fanger opp alle ungdommer som trenger ett utløp for frustrasjoner. Det er ikke nok med fritidsklubb to av syv kvelder i uka, eller ett brukt kunstgress fra Vindern. Det er ikke alltid nok med to politifolk som av og til kommer innom fra politistasjonen på andre siden av byen.

Nei, kjære justisminister, du kan ikke legge skylden på innvandrere og asysøkere. Skylden ligger på politikere og samfunnet generelt som svikter ungdommene i de tidlige ungdomsårene når de trenger gode forbilder, like muligheter og positive fritidsaktiviteter.

Ta en titt i speilet og spør deg selv når du sist gjorde noe for at barn og ungdom med mindre ressurser enn deg skal få en bedre dag!?

Legg igjen en kommentar