Plast, en av vår tids største problemer

OPPDATERT 16. oktober 2020

To år etter at jeg skrev denne bloggposten er plastavfall i havet årets formål for NRK sin årlige TV-aksjon. Som alltid er jeg bøssebærer for TV-aksjonen, men i år digitalt på grunn av COVID19 pandemien. Selvfølgelig det året der jeg virkelig brenner for formålet. Jeg ber deg derfor om hjelp til å fylle «bøssa mi» til den renner over i år. Gi digitalt ved å støtte min spleis under:

Opprinnelig bloggpost fra 11. august 2018

I sommer dro vi en uke til Vesterålen. Vi fikk én dag med fint vær, den tilbrakte vi på stranden. Der var det fullt av plast… Vi fant en bruskasse som hadde skylt i land og fylte den. Dessverre kunne vi nok fylt ganske mange flere kasser med plast, bare på denne ene stranden.

Mye av plasten vi fant var garn og garnblåser. Ifølge en studie av øyene i Atlanterhavet kan mer enn 40 prosent av plasten som blir funnet på øyene i Atlanterhavet knyttes til fiske.

Dette var ikke første gangen i år at Iris og jeg plukket søppel på en strand, faktisk så brukte vi også årets første strandhogg på å plukke søppel.

Hva kan jeg gjøre?

…tenker du kanskje. Du kan faktisk gjøre ganske mye. Du kan begynne hjemme i din egen stue, ved å bli flinkere til å kildesortere plast. Du skal slutte med å kaste plast i toalettet!

I løpet av 2017 ble det samlet inn nærmere 77 145 drikkeflasker og bokser, 23 867 korker, 17 852 plastposer og 16 457 Q-tips på norske strender, ifølge Strandrydderapporten 2017. I alt 1374 tonn søppel ble samlet inn fra 2207 kilometer ifølge Naturvernforbundet.

Når du er ute på strandtur med familien, ta med deg en blå pose (hvis du bor i en kommune som har egne poser for plastavfall) og samle litt plastsøppel som du ser rundt deg. Det koster deg kanskje 5-10 minutter av strandturen din, men det kan faktisk redde flere dyreliv og det gjør strandturen hyggeligere for nestemann. Har du små barn så vil de faktisk synes det er gøy å plukke plast, barnehagene (ihvertfall Iris sin) er veldig flinke til å lære barna viktigheten av å plukke søppel og gjør det til en hyggelig aktivitet.

Hvis du vil plukke mer søppel enn du får plass til i en plastpose du kan ta med deg hjem igjen, må du planlegge litt bedre, for det er ikke alle kommuner som er like enkle å levere søppel i. Organisasjonen Hold Norge Rent har en ryddeportal der du kan finne masse nyttig informasjon, så sjekk den ut.

Legg igjen en kommentar