Nintendo har varslet ett gigantsøksmål mot en av de mest populære nettsidene for å laste ned ROM-filer, det har gjort at flere andre har fått kalde føtter og legger ned eller fjerner filarkivene. Hvilken konsekvens har det for det kulturhistoriske aspektet rundt TV-spill?
Det er lett å skjønne hvorfor Nintendo gjør som de gjør. Nintendo er eksperter på å tjene penger på gamle spill, de relanserer dem som klassikere på bærbare enheter og lanserer konsoller som NES Mini og SNES Mini.
Nintendo er så gode på dette at flere hiver seg på retro-bølgen for tiden. Atari har lansert mobile apper med spillsamlinger på fra syttitallet. SEGA gjøre det samme, samt at de selger lisensene sine til maskinvareprodusenter som bygger Megadrive kloner. Commodore 64 og Sinclair ZX Spectrum har også fått sine mini-versjoner i butikkhyllene. Neo Geo har også nylig lansert en mini-arkade-maskin og relanserer stadig utvalgte gamle klassikere på mobile spillplattformer.
Så hva er problemet med at nettsteder som distribuerer digitale kopier av originalspillene med tvilsomme rettigheter legges ned?
Kun ett lite utvalg kommersielt tilgjengelig
Problemet er at Nintendo og SEGA som de to store TV-spill produsentene fra 80 og 90-tallet kun tilgjengeligjør ett bittelite utvalg av de spillene som faktisk fantes til deres plattformer. Som eksempel så har Nintendo lansert SNES Mini med 21 spill. Det er ingen lovlig mulighet for fylle på SNES Mini med flere spill, selv om det er godt med lagringsplass på maskinen.
Totalt ble det lansert 1757 spilltitler for Super Nintendo iløpet av nittitallet. Det betyr at Nintendo har tilgjengeliggjort stusselige en prosent av alle titlene som fantes til deres plattform.
SEGA gjør omtrent det samme, på MegaDrive Classics er det tilgjengelig 50 titler av totalt 857 titler, altså nesten seks prosent av titlene som fantes til SEGA MegaDrive/Genesis.
Neo Geo lanserer i disse dager sin Neo Geo Mini med 40 titler, det er 25 prosent av deres 156 orignale titler.
Den eneste produsenten som ser ut til å ta dette på alvor er Atari, som med sin kommende Atari VCS har lovet «tonnevis» med titler. De skrev «over 1000» en gang, men det var kanskje litt overdrevet da det kun ble lansert 565 titler til den opprinnelige Atari 2600 modellen.
Ergo; hvis disse nettstedene som tilbyr ett historisk viktig arkiv med digitale kopier av gamle TV-spill blir lagt ned alle sammen, så vil over 90 prosent av alle TV-spill fra de tre viktigste tiårene innen TV-spill sannsynligvis forsvinne inn i forglemmelsen etterhvert som de gamle originale kassettene og konsollene forvitrer.
I dragsuget som Nintendo skaper for å forsvare inntektene til sine 20-30 mest populære spilltitler risikerer de å dra med seg tusenvis av flotte spilltitler fra andre spillutviklere og konsoll-produsenter.
Smak på det tallet en gang til; over 90 prosent av spillene som ble laget på åtti-nittitallet kan forsvinne. Det vil være intet annet enn tragisk!
Hvordan burde det vært?
Det tok ikke lang tid etter at Nintendo lanserte SNES Mini før noen lagde en hack som gjorde at du relativt enkelt kan fylle den offisielle SNES Mini konsollen med hundrevis av uoffisielle ROM filer (altså spill). Hvorfor kunne ikke Nintendo like greit gjort det mulig å kjøpe pakker med spill for nedlasting til SNES Mini?
Selvfølgelig lett for meg å sitte her og si hvordan det burde vært, men sett fra en bruker og entusiast sin side så skulle jeg ønsket meg at vi kunne kjøpt ROM-filer det fortsatt finnes rettighetshavere til fra nettbutikker til nedlasting. Gjerne i rimelige bundles fri for restriksjoner om hvordan de kan brukes slik at de lett kan brukes på disse offisielle «mini-konsollene», RetroPie, Recalbox og lignende systemer og apper for emulering.
Tilslutt en liten oppfordring fra meg. Er du glad i spill fra åtti-nittitallet; last ned digitale kopier av dine favoritter idag, imorgen kan de være borte 🙁
Hvis du trenger hjelp til å huske hvilke spill du spilte for 30 år siden, sjekk spillkassetten.no for gode tips.
En kommentar om “Slutten på retrospill-emulering?”