Xiaomi Mi Box 4K Android TV

Utvalget av Android TV bokser har vært ganske stusselig de siste årene. Det har vært Nvidia Shield eller TV’er med innebygget Android TV. Men så kom kinesiske Xiaomi.

Android TV har egentlig ganske stor utbredning, men da hovedsakelig som integrert i Sony, TCL og Philips TV’er. Har du en «dum» TV, eller ønsker deg Android TV istedet for de grusomme grensesnittene til Samsung og LG, så har du hittil stort sett måttet punge ut nærmere to tusen kroner for en Nvidia Shield eller Apple TV.

Men så kom altså Xiaomi. Deres bittelille Mi Box er en Android TV med støtte for 4K opp til 60 fps, HDR10 og DTS/Dolby Digital. Fjernkontrollen er bluetooth basert og har støtte for stemmestyring. Mer om fjernkontrollen senere.

Selve boksen har omtrent samme dimensjonene som Apple TV, bare mye tynnere. På baksiden av den bittelille boksen finner man det essensielle; strøm, USB, HDMI og AUX utgang:

Xiaomi Box 4K baksiden

Oppsett av boksen er absurd enkelt om du har en Android mobiltelefon. Slå på Mi Box, gå inn på Google-appen på mobilen din og sett den opp derfra. Mi Box vil da kopiere WiFi-innstillingene dine og Google-kontoen. Ett minutt eller to senere og Mi Box er ferdig satt opp.

Det neste som skjer da, er at den automatisk begynner å oppdatere Android fra 7.0 til nyeste versjon av Android (8.0 i skrivende stund). Jeg har ikke 4K TV, men grensesnitt, respons, lyd- og bildekvalitet har jeg absolutt ingenting å klage på, bildekvaliteten er fullt på høyde med Nvidia Shield, som koster tre ganger mer.

Xiaomi box 4K Android TV

Så hvor har Xiaomi spart inn? Det mest åpenbare er fjernkontrollen. Den er ganske mye tykkere enn Nvidia eller Apple sine og laget av merkbart billigere plast. Når det er sagt, så fungerer den 100% som den skal. Uten touch-grensesnitt som de andre to nevnte, så synes Iris (5) og undertegnede faktisk at den er lettere å bruke. Touch på små fjernkontroller har alltid vært en dårlig ide.

Mi Box har også kun 8GB minne, når Android TV har blitt oppgradert sitter du igjen med 5,5GB tilgjengelig. Det er ikke mye, men heldigvis er det lett å koble til en minnepinne eller USB harddisk og utvide minnet. Bildet over med Mi Box på TV-benken er bare for bildets skyld, vanligvis ligger den inne i benken, koblet til en 1TB harddisk. Med for eksempel VLC-appen kan du dermed ha hundrevis av filmer liggende lokalt på den om du vil.

Ifølge reklamen er Mi Box kraftig nok til å kjøre de aller fleste spill laget for Android TV. Min erfaring her er derimot litt skuffende. Det var enkelt å koble opp en 8Bitdo bluetooth spillkontroller, men av de tre spilltitlene jeg testet å installere, så kræsjet alle sammen under oppstart.

Derimot er det ikke noe problem å installere retrospill-emulatorer som for eksempel SuperRetro16 eller NEO.emu og spille gamle 16-bits spill. I praksis kan du dermed si at Xiaomi Mi Box er en super og svært billig inngangsbillett til retrogaming 🙂

Android TV vs Apple TV

Grunnen til kjøpet er at vi får fiber på hytta og trenger en TV-boks der ute. Jeg vurderte om vi skulle kjøpe en ny Apple TV denne gangen (vi har en 2gen Apple TV på rommet til Iris), men endte altså opp med en ny Android TV. Det hadde egentlig ikke så mye med prisen å gjøre, så hvorfor?

Apple TV var fristende fordi grensesnittet er utrolig lekkert, samt at HBO Nordic, Dplay og TV2 Sumo har Apple TV-apper, men ikke noe for Android TV.

Apple TV er fortsatt ett lukket system som ikke fungerer med Android mobiler og de stenger Google ute, så ulempen for oss er at det ikke finnes Chromecast-støtte og vi ville ikke fått tilgang til det, etterhvert ganske store filmbiblioteket vi har kjøpt via Google Play. I tillegg har jeg en Plex-server hjemme og Plex har ingen Apple TV-app.

Siden alle de ovennevnte tjenestene fungerer helt fint med Chromecast fra både iOS og Android mobiler, så var valget enkelt for oss, vi valgte den plattformen som var mest åpen.

Konklusjon

Xiaomi Mi Box imponerte meg så mye at Nvidia Shield boksen har blitt flyttet ned på spillrommet vårt og jeg har bestilt en til for å erstatte den gamle Apple TV boksen på rommet til Iris.

Den gamle Apple TV boksen vår kommer vi til å ta med ut på hytta, sammen med en Chromecast, siden mine foreldre (som er meste på hytta) er vant til grensesnittet på 2gen Apple TV fra før (de har flere i sitt hjem).

Er du storbruker av Netflix, YouTube og NRK og vil ha Chromecast støtte i stua så vil jeg si at Xiaomi Mi Box er en «no-brainer». Til godt under tusenlappen er dette ett meget godt kjøp.

4 kommentarer om “Xiaomi Mi Box 4K Android TV”

Legg igjen en kommentar