Søk uten å bli sporet

Søk på internett er noe de aller fleste av oss gjør hele tiden, hver eneste dag, og vi legger igjen spor og blir sporet nesten uansett hva vi gjør. Her er noen tips for å redusere hvor mye Google og Facebook sporer og vet om deg.

Google har ett vell av tjenester de fleste av oss bruker, mange daglig. Likevel er fortsatt den gode gamle søkemotoren den viktigste.

Ett google-søk er dessverre ikke hva det en gang var. Søket ditt er nå fullt av betalte treff, kjøpslinker og annen moro spesielt designet for å tiltrekke seg din oppmerksomhet og aller viktigst, dine penger!

Når du så forlater Google, lagres det informasjon om hva, hvor og når du søkte på ting, hva du søkte på, hvor du gikk hen og hva du gjorde med treffene du klikket på. Neste gang du er tilbake i ett søkebilde vet Google også hva du gjorde før du kom til Google.

Dette er forretningsmodellen til Google, de ønsker ikke å bruke denne informasjonen til noe annet enn å gi deg mer rettede annonser og de selger ikke informasjonen din videre, men likevel er et litt skummelt å tenke på hvor mye informasjon de etterhvert besitter om deg.

Personlig elsker jeg Google Maps og Google Apps, jeg er i ferd med å gradvis flytte meg vekk fra Gmail, men det er Google søk som det var enklest å erstatte.

Jeg erstattet Google søk med DuckDuckGo for ett par år siden, og har aldri snudd meg tilbake. DuckDuckGo sporer deg ikke på noen måte, søkeresultatene er rene og oversiktlige, og ja, de er faktisk svært gode!

DuckDuckGo er nå standard søkemotor på alle mine enheter, PC, Mac, ChromeBook, Android, iOS… superlett å endre og gir god verdi.

Nettleser på mobilen

Det finnes to gode nettlesere for iOS og Android som tar vare på personvernet ditt. Den ene er DuckDuckGo sin egen app. Den startet opprinnelig som en Google Nå erstatning men har utviklet seg til å være en rendyrket nettleser istedet.

Den andre er Firefox Focus fra Mozilla Foundation. Min erfaring så langt med denne nettleseren er at den er merkbart raskere enn DuckDuckGo, og den blokkerer flere sporere. Derfor har den blitt min favoritt.

Firefox Focus har to ulemper, den ene er lett å løse. Av en eller annen grunn har Firefox Focus Google som standard søkemotor, men det er lett å gå inn i innstillinger og sette DuckDuckGo istedet. Den andre ulempen er at fanehåndteringen er mye mer klønete enn DuckDuckGo nettleseren. Dette synes jeg er litt merkelig, med tanke på at den vanlige Firefox mobil-nettleseren har svært god fanehåndtering.

https://twitter.com/gauteweb/status/1096661352108748800

Firefox og Facebook

Ett siste tips siden mange bruker Facebook til å søke på mye rart… Mozilla Foundation, gjengen bak blant annet nettleseren Firefox kom nylig ut med utvidelse til Firefox som gjør at du kan hindre Facebook fra å spore deg når du forlater Facebook.

Den fungerer også på Facebook Workplace og Instagram, og den fungerer på alle plattformer, inkludert mobil.

https://twitter.com/gauteweb/status/1095964609893281792

En kommentar om “Søk uten å bli sporet”

Legg igjen en kommentar