Trådløst nettverk på hytta

Som jeg skrev om tidligere har vi nå fått fiber fra Telenor på hytta vår. Denne helgen har jeg utvidet nettverket litt og satt opp en trådløs printer. Det var mildt sagt frustrerende…

Vi har altså en fiberlinje helt inn til hytta. Det første jeg gjorde da vi fikk nettet var å bytte ut Telenor sin ZyXEL ruter. Ikke fordi den er dårlig, men fordi jeg liker å ha kontroll over eget nett.

Siden dette er en gammel hytte i tre tenkte jeg at en helt gjennomsnittlig ruter burde holde, så jeg gikk for testvinneren TP-Link Archer C9. Ruteren var enkel nok å sette opp den, men siden Telenor hadde satt opp fiberpunktet nede ved gulvet i stua bak en kiste så ble dekningen litt stusselig i andre enden av hytta (ca. 60kwm). Dette er litt dumt for i andre enden av hytta har vi en ekstra TV faren min stort sett bruker til å se på TV2 Sport med Get-appen sin og en Chromecast.

Utvidelse av nettverket

Så helgen etter, altså denne helgen, så hadde jeg med meg ut en TP-Link RE450 AC1750 Range Extender som jeg kjøpte på tilbud. Jeg var i utgangspunktet skeptisk til en extender. Jeg har brukt en sånn fra ASUS før med svært dårlig erfaring, men samtidig syntes jeg det ble litt for råflott å kjøpe ett Mesh-nettverk for en liten hytte.

Extenderen plasserte jeg i en stikk-kontakt over kjøleskapet ca midt i hytta. Første gang jeg satt den opp så fulgte jeg bruksanvisningen som ikke var veldig pedagogisk om jeg kan få si det selv. Heldigvis var webgrensesnittet på extenderen ganske enkelt å forstå, så jeg fikk koblet den til det eksisterende nettverket og valgt at extenderen skulle ha samme SSID navn.

Så restartet extenderen, men ingen av endringene mine ble lagret… på forsøk to så fungerte det dog, jeg aner ikke hvorfor det ikke gikk på første forsøk.

Appen til TP-link heter av en eller annen grunn ikke TP-link, men Tether. Jeg sliter litt med å huske hva den heter og leter derfor en del etter den på mobilen hver gang jeg skal bruke den, men når jeg først finner den er den ganske brukervennlig og grei. Tether-appen finner lett både ruteren og extenderen og er egentlig ganske fin. Man ser med ett lite symbol hvilke enheter som kobler seg til ruteren og hvilke som bruker extenderen.

Her er testresultat fra min Nokia 7 Plus som er koblet på det trådløse via extenderen, vi har en 50/50 linje så jeg må vel si at jeg er rimelig fornøyd med denne extenderen:

50/50 linje tilkoblet via TP Link RE450 WiFi Extender

Trådløs printer

Hytta brukes mest av mine foreldre, de drar mye på konserter og lignende rundt omkring i Vestfold og ønsket seg en ny enkel sort-hvit laserprinter som kunne være trådløs for å printe ut billetter og lignende.

Valget havnet på Samsung Xpress M2026W fordi den var billig, trådløs og støttet Google Cloud Print. Lite visste jeg da at dette egentlig er en HP printer som selges som Samsung av en eller annen grunn.

Denne printeren var ett HELVETE å sette opp. Ifølge veiledningen skulle det være veldig greit med WPS. Jeg prøvde i flere timer å bruke WPS-knappen på printeren og WPS i ruteren i forskjellige kombinasjoner, men enhetene fant rett og slett ikke hverandre og hvordan WPS-knappen på printeren egentlig fungerte var ett mysterium. Knappen så bare ut til å virke av og til og det var ikke noe grensesnitt på printeren som gav hint om status eller noenting.

Appen til Samsung, Mobile print skulle gjøre det enklere. Den fant ihvertfall Ad-hoc nettverket til printeren, men ikke WiFi-link guiden i appen fungerte, så fort jeg trykket på WPS knappen til printeren som jeg ifølge guiden skulle gjøre, så forsvant printeren fra appen…

På hytta har jeg bare en PC med Ubuntu Linux på. Jeg fikk lastet ned drivere og skrevet ut med USB, men Linux-driveren har ikke noe grensesnitt for å administrere printeren, i motsetning til Windows-driveren.

Etter å ha strevd langt og lenge begynte jeg å lete etter angrefrist-skjemaet til Komplett, men så klarte jeg uten at jeg helt vet hvordan eller klarer å gjenprodusere det, å printe ut en nettverks-status-side.

På denne status-siden stod både WPS passordet til printeren og WPA-passordet til Ad-hoc-nettverket, så jeg fikk fornyet håp.

Først prøvde jeg å legge inn WPS-passordet på ruteren, men fortsatt fant de ikke hverandre.

Så logget jeg meg på Ad-hoc nettverket til printeren med PC’en min. Da kom jeg meg frem til webgrensesnittet til printeren, men det stod ingen steder hva jeg skulle logge meg inn som… etter ett søk fant jeg ut av det var admin/sec00000.

Dermed fikk jeg derfra satt opp printeren til å bruke det trådløse nettverket til hytta. Jeg trykket lagre og boom! Vi mistet fullstendig kontakt med printeren, både fra PC’en, ruteren og den mobile appen… 🙁

Etter å ha tatt strømmen helt fra printeren, ventet noen minutter og slå den på igjen kom den derimot plutselig på nett og har virket siden.

Nå fungerer printeren fint og jeg fikk lett satt den opp mot Google Cloud Print, men fy **** for en drittprinter å sette opp. Aldri har jeg brukt 5 timer på å få en enkel printer på nett!

En kommentar om “Trådløst nettverk på hytta”

Legg igjen en kommentar