Nytt liv til gammel PC

Lysten på å ha en Linux-basert PC ble for stor, jeg tok en åtte år gammel PC og gjorde til min faste arbeidsstasjon hjemme. Kan det bli bra? Ja, klart det!

OK, vi snakker ikke hvilken som helst PC her da, men den smått legendariske Lenovo Thinkpad W520 fra 2011, og i en ganske godt spekket variant med Intel Core i7-2860QM CPU på åtte ganger 2,5Ghz kjerner med 16GB minne og 500GB harddisk.

Dette beistet av en maskin hadde ligget uvirksom i ett skap i over fem år da jeg børstet støv av den.

Da Computerworld skrev omtale av Lenovo Thinkpad W520 tilbake i 2011 sa de blant annet at:

Det ser kanskje ikke fryktelig spenstig ut, men man har valgt å prioritere det praktiske og funksjonible.

CW 14.09.2011

Dette er med andre ord ingen designperle, men ett stort svart beist på 15,6 tommer med tykke rammer rundt og ett tastatur som er fantastisk å skrive på, men som støyer nesten like mye som ett mekanisk tastatur. Skjermen er 1080p, noe som var helt rått i 2011 og jeg må si at jeg synes skjermen er helt strålende i dag også.

For å bøte på det, la oss være ærlige, stygge utseendet har jeg klistret en haug med klistremerker på den… jeg er litt usikker på om resten av husstanden er enige med meg i at det dro WAF’en i riktig retning som en stuebords-dekorasjon 😉

Operativsystem

Maskinen hadde fortsatt Windows 2003 Server installert på seg da jeg fikk liv i den etter fem år i dvale. Dette måtte jeg jo gjøre noe med og ingenting føltes mer naturlig enn å installere Ubuntu Desktop 18.04 LTS.

Å installere Ubuntu Desktop er idag veldig enkelt, bare laste ned, legge ut på en USB-pinne og installere. Siden dette er en gammel maskin og Lenovo i tillegg er blant de flinkeste i klassen til å lage Linux-drivere så fungerte alt etter installasjon, skjerm, nettverk, osv. Alle spesialknappene til Lenovo virket også umiddelbart som de skal. Det eneste jeg måtte fikle litt med var fingeravtrykksleseren, men den er såpass dårlig samt er svakt integrert i Ubuntu Desktop at jeg kunne egentlig latt være.

Ubuntu Desktop
Ubuntu Desktop

Etter installasjon så lekte jeg meg litt med temaer og innstillinger. Temaet du ser jeg har landet på over her kalles Qogir-win-dark.

…men hvorfor det?

Ja, hvorfor gidde å bruke Ubuntu Desktop idag når du får såpass billige Windows-laptoper og ikke minst, Chromebook har blitt så bra som det har blitt? Og hvorfor valgte jeg Ubuntu og ikke CentOS, Mint, Fedora, Slackware eller Arch Linux for den saks skyld?

OK, for å være helt ærlig, jeg installerte Ubuntu Desktop på denne gamle laptopen mest for å se hvor bra Ubuntu har blitt siden jeg brukte Linux som skrivebord for mange år siden, og det må jeg si… det er blitt ekstremt bra!

Så synes jeg det er kjekt å bringe nytt liv til gamle maskiner som er langt unna å være «utbrukt». Det kastes altfor mye god maskinvare i dette landet. Når Windows eller Mac OS begynner å gå tregt tror de fleste automatisk at det er maskinen som er for gammel og kaster den på dynga. Som regel er det bare operativsystemet som trenger å «vaskes» eller kanskje helst reinstalleres, også er maskinen god som ny igjen.

Denne Lenovo Thinkpad W520 var så kraftig da den var ny at den fortsatt, åtte år etter, er kraftigere enn veldig mange av laptopene som står utstilt på Elkjøp… så da med ett så effektivt og godt operativsystem som Ubuntu Desktop så oppleves denne maskinen nå idag faktisk enda raskere enn den gjorde som ny, og minst like rask og god som den kliss nye Lenovo Thinkpad T480s (en virkelig herlig maskin) som jeg nylig fikk utlevert hos min arbeidsgiver SuperOffice.

Så, hvorfor Ubuntu Desktop? For det første ønsket jeg ett operativsystem jeg ikke trengte å fikle for mye med. Ubuntu er blitt veldig strømlinjeformet med årene, de har egen App Store, Windows-emulator inkludert for applikasjoner som for eksempel Spotify og de har ett enormt community med svar på omtrent hva som helst du måtte lure på.

For det andre så er Canonical (selskapet bak Ubuntu) ett UK basert selskap, så hvis vi ønsker å fri oss fra amerikansk dominanse i IT-verden, noe jeg mener vi bør prøve på (spesielt i disse Trump-tider), så er det ett veldig godt valg.

Alt i alt veldig fornøyd med å ha blåst liv i en gammel men fantastisk god maskin og jeg må si jeg trives veldig godt tilbake i Linux-verden på skrivebordet, om ikke på jobb lenger, så ihvertfall på hjemmebane.

5 kommentarer om “Nytt liv til gammel PC”

  1. Kult! Fet PC for 2011. Har også noe lignende fra 2012, men W10 holder den godt i live enda. Svakere PC-er jeg har bruk for enda pleier jeg å putte Xubuntu på.
    Ble jeg litt nyskjerrig. Er Windows-emulatoren du referer til WINE eller noe nytt jeg har gått glipp av?

    Svar

Legg igjen en kommentar