Miljøeliten, er jeg det?

Miljøeliten er ett begrep som brukes i negativ betydning av klimaskeptikere og politikere som ikke ønsker noe grønt skifte. Nylig gikk Aftenposten ganske langt i å definere hva som skal til for å høre hjemme i denne båsen.

Ifølge Aftenposten er altså miljøeliten småbarnsfamilier bosatt i østlige bydeler i Oslo som bruker sykkel eller kollektivtrafikk, helst med høyere utdannelse.

Jeg vil påstå at dette er en ganske kreativ utvidelse av ordet «elite». Ifølge Store Norske Leksikon defineres elite følgende:

Elite, en minoritet i et samfunn som på ett eller flere områder opptrer som autoritet innad, overfor det øvrige samfunn, og som talsmann utad, overfor omverdenen.

Er altså vi småbarnsfamilier som bor i bydeler som Alna, Søndre Nordstrand og lignende, som er opptatt av fremtiden til våre barn og tar T-banen eller sykler til jobb, er vi en minoritet som opptrer som en autoritet? Det vil jeg si er en ganske frisk påstand fra Aftenposten.

Personlig er jeg kanskje litt over snittet miljøinteressert, bor i ett passivhus, eier elbil men sykler elsykkel til jobb og organiserer delingsøkonomi som styreleder i ett borettslag med høy miljøfaktor.

Når borettslaget i tillegg er fullt at småbarnsfamilier, mange syklende og enda flere elbileiere, ja, da passer vi nesten hele gjengen i grenda vår inn under Aftenpostens definisjon på «miljøelite».

Men har vi virkelig noen autoritet? Er vi talsmenn bare ved å leve livene våre slik vi gjør og kanskje poste noen innlegg på Facebook og Twitter i ny og ne?

Ved å bruke stemmeseddelen vår blir vi kanskje det? Ved å bruke stemmeseddelen til å vise at vi ønsker en grønnere og mer miljøvennlig fremtid for våre barn, hvis det gjør oss til en «miljøelite», gjerne for meg. God valg!

Legg igjen en kommentar